URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2012, 17:53

Fotograful Teodor Pantea e cel mai "harnic" universitar orădean

În 2011, Ministerul Educaţiei a realizat, în premieră, o clasificare a universităţilor româneşti, în urma căreia Universitatea din Oradea s-a poziţionat pe locul 19 din circa 100 de instituţii de învăţământ superior. De la finele anului trecut, rectorul Cornel Antal spunea că doreşte să recompenseze cadrele didactice şi cercetătorii care au ajutat Universitatea să se situeze pe această poziţie, mai precis pe cei care au publicat cărţi şi articole de specialitate ori au desfăşurat diferite activităţi academice specifice profilului lor.

Pentru a identifica aceste cadre didactice, la nivel de Universitate s-a format o comisie care a analizat activitatea universitarilor orădeni. Aşa s-au ales nu mai puţin de 511 universitari, fiecăruia acordându-i-se un anumit punctaj, în funcţie de activităţile realizate. "Nu sunt nume sonore, aşa cum am şi bănuit", a declarat Cornel Antal, joi, într-o conferinţă de presă.

Întrebat de jurnalişti dacă vrea să spună că "celebrităţile" Universităţii şi-au câştigat faima pe nedrept, Antal a spus că s-a referit la faptul că cei care deţin funcţii de conducere în Universitate, implicit mai cunoscuţi, au ales să îşi dedice timpul activităţilor administrative, drept urmare e firesc că nu mai au timp să facă performanţă în domeniul academic.

Primul în topul Universităţii este fotograful Teodor Pantea, cadru didactic al Facultăţii de Arte, care a obţinut nu mai puţin de 178 de puncte. Asta în condiţiile în care ultimul clasat în ierarhia Universităţii din Oradea, Voicu Dragomir, a acumulat 0,0025 de puncte.

De altfel, majoritatea cadrelor didactice din clasament au obţinut punctaje sub 1, în timp ce circa 100 de cadre didactice au acumulat punctaje între 1 şi 10. Doar nouă universitari din cei peste 500 au obţinut punctaje mai mari de 10, drept urmare performanţa lui Pantea e considerată de Antal una lăudabilă. "Îl felicit şi sunt mândru că am un asemenea coleg", a declarat rectorul. Fotograful a obţinut acest punctaj prin multitudinea de expoziţii internaţionale de fotografie la care a participat.

Al doilea în clasament este Liviu Chioncel, de la Departamentul de Fizică al Facultăţii de Ştiinţe, care a acumulat 96 de puncte, graţie articolelor scrise şi citate ulterior de alţi fizicieni. Pe locul trei este Pascu-Cătălin Moca, din cadrul aceluiaşi departament, cu 30 de puncte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
”Management de Sorbonica”. Ep. Hărnicuţii sistemului neobolşevic (filiera: Berinde D.) - II.
I. ”Valoarea e demonstrată de capacitatea de a schimba ceva, orice, în mai bine, de a-l face mai simplu, mai frumos, mai accesibil, mai usor de înteles sau mai performant.” - (”Câte ceva despre ISI” - 1 noiembrie 2007). II. Oare ce părăre or fi avut/având, primii doi conducători de doctorat ai marelui maestru Toderaş Radu Pantea, despre acei ”români” care: 1. au distrus destine şi familii de români prin distrugerea bazei/resurselor materiale ale acestora (inducerea sărăciei prin: distrugerea surselor de venit, sau blocarea accesului la un loc de muncă) ş.a.? 2. au drept deviză: ”Divide et impera” (Filip al II-lea, regele Macedoniei şi tatăl lui Alexandru cel Mare)? 3. deşi actualmente se dat drept mari credincioşi, încalcă multe dintre cele 10 Porunci Sfinte, ca şi îndemnul lui Isus Hristos: ”Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu mai despartă”? P.S. Multe (alte) succese, Toderaş.
Postat 12 Februarie 2012, 12:33 de stefan
gradatii merit=punctaje
Unde-s "marii profesori" abonati permanent la gradatii de merit? Ce punctaje au? Au functii administrative, dar cand e ceva de lucru stiu doar sa traseze sarcini altora! Comparati lista cu gradatiile de merit si cea cu punctajele!
Postat 11 Februarie 2012, 17:20 de G@G
gica
ceva conferentiar care culege floricele? si sa aiba punctajul demential, e foarte frumos cu pozele astea, simt ca-si da sufletul cand face pozele, dar ce facem cu cercetarea aia de profesorii nostrii din politehnica care inventeaza softuri, rachete si tehnologie spatiala de au ISI pina nu mai pot unde sunt?ca la noi la medicina e cam greu sa faci ISI din astea, la bugetele noastre de cercetare comparativ cu cele occidentale, ce ma distreaza pe mine e chestia asta, adica un universitar medical care isi da nervii zilnic cu pacientii si cu studentii, si are o dementiala responsabilitate e sorbonel, si tipu asta de sta pe campuri si face poze e ridicat in slavi ca parca el tine universitatea, foarte tare, la cat mai multe poze va dorim
Postat 11 Februarie 2012, 11:21 de gica pozaru
@uo
hai sa nu ne comparam... la arte nu scrii ISI... te duci la expozitii....vezi ca si punctajul lui chioncel nu este unul muncit (numai) de el.... este usor sa primesti tot punctajul strainilor ca numai tu ai afiliere la romania...
Postat 10 Februarie 2012, 21:40 de sorbonel
Chioncel
Chestia cu participarile la expozitii internationale e un pic ... relativa. As spune ca cel mai merituos profesor de la Universitatea (de stat) din Oradea este dr. dr. Liviu Chioncel, care de altfel este profesor si coordonator de doctorate in Germania, dupa ce a fost un timp cercetator, cadru didactic si coordonator de doctorate in Austria. Jos palaria! Evident ca UO nu prea are ce sa-i ofere, decat postul mai mult pe hartie, pentru ca munca de cercetare in domeniul sau o poate face doar in strainatate. Dar asta poate ca arata ca nasc si la Oradea oameni.
Postat 10 Februarie 2012, 20:12 de UO
”Management de Sorbonica”. Ep. Hărnicuţii sistemului neobolşevic (filiera: Berinde D.)
I. Faptul că Toderaş Radu Pantea este un bun fotograf, dar şi un bun tehnolog de industrie alimentară, este o realitate. 1. Dar ce realizări măreţe ar mai fi avut, dacă nu ar fi fost promovat de reţeaua: ”PCR&Secu&sons”, respectiv nu ar fi avut atâtea job-uri bine bugetate? Mulţi dintre sutele de disponibilizaţi (foşti angajaţi) de la fostele fabrici: ”Bere Malţ” SA şi ”Cominca” SA şi nu numai ei, ştiu de ce! II. Toderaş: ştii bine că în Oradea, mai sunt ingineri TCPA cu nimic mai prejos ca tine, dar care refuzând să fie ”antene” şi ”colaboraţionişti”, respectiv având ”plicul gol”, un IQ ceva mai mare, probabil şi o coloană vertebrală mai ...”rigidă”, nu au avut ”competenţele” necesare pentru a lucra/preda la ”Sorbonica” (de stat) din Oradea, sau la alt loc de muncă de al tău (şi al tovarăşei tale de viaţă): DSVSA Bihor. Dşoara Doina P., ca şi distinsele cadre didactice universitare: Zmaranda D. şi Berinde A. ştiu de ce! III. Un bun român, caută să respecte toate Poruncile Dumnezeieşti, sau măcar cât mai multe! 1. Nu este şi cazul acelor tovarăşi (bolşevici) care, după 22 decembrie 1989, au schimbat învăţăturile lui: Lenin, Stalin, Gheorghiu Dej şi (Elena) Ceauşescu, cu Biblia, transformându-se peste noapte, din atei convinşi, în mari (pseudo)credincioşi, dar care au în continuare drept devize: ”Imaginea contează!”, ”Scopul scuză mijloacele!”, ”Vor suferi copii tăi!” ş.a. IV. Toderaş: Pe când o serie fotografică cu fostele unităţi de industrie alimentară bihorene de stat - trecut (1989) şi prezent (2012) şi cu ”managerii” (+adjuncţii lor) care le-au ”muls bine”, respectiv le-au împins spre faliment? Eventual şi cu secretarii PCR ai CJ Bihor, care i-au promovat. V. Este timpul ca şi studenţii/studentele din ”Sorbonicile” patriei, să ştie: 1. cum au ajuns foştii propăvoitori ai moralei şi eticii socialiste (ca şi neamurile, apropriaţii şi ”nepoatele” lor), mari cadre didactice universitare, (înalţi) funcţionari publici, oameni de afaceri prosperi ş.a.! 2. că în timp ce mulţi dintre ei lucrează din greu şi pe bani puţini, foştii tovarăşi (unii şi cu galoane, mai mult, sau mai puţin ”acoperite”) au veşnic acces la job-uri bine bugetate! 3. cine sunt de fapt unii dintre profesoraşii care le cer favoruri sexuale!
Postat 10 Februarie 2012, 10:09 de stefan
???
si alte universitati in Oradea??????
Postat 10 Februarie 2012, 07:56 de sorbonel
Cel mai harnic universitar oradean
Interesant titlul articolului. Cel mai harnic universitar oradean? Poate va mai ganditi. Mai exista si alte universitati in Oradea pe langa cea de stat. Mai uitati-va pe CV-uri inainte de a scrie...
Postat 10 Februarie 2012, 06:52 de Ghita
medicina? burta?
unde sunt cei 450 de la medicina? unde este familia burta? unde este prorectorul lui ionescu cu cercetarea?????
Postat 09 Februarie 2012, 21:05 de medicina
511
sunt numai 511 de pozitii.... intr-adevar ultimul rand in excel este 5198... dar su t 511 de pozitii...
Postat 09 Februarie 2012, 18:23 de sorbonel
felicitari
Clasamentul general este relativ, criteriile de la panel la panel diferand enorm. In orice caz, felicitari tuturor!
Postat 09 Februarie 2012, 18:17 de sorbonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON