URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 25 NOIEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când Primăria Oradea a decis să crească impozitul cu 50% pe clădirile neîngrijite, niciun proprietar nu s-a sinchisit să pună bidineaua pe casa în care locuia. A fost nevoie să se ia o decizie dură, ca impozitul să crească cu 500%, pentru ca pe numeroase clădiri să răsară mândre schele şi superbe plase.
Zic şi eu
Adrian Cris
Prima leafă de reporter la un ziar din Cluj am dat-o, în 1993, pe o pereche de blugi şi un tricou Stars and Stripes. Învăţam Filologie Franceză, dar devenisem filo-american graţie unor romancieri ca Hemingway, Dos Passos şi Faulkner, unor filme precum "Cetăţeanul Kane", "America, America", "Apocalypse Now", plus cărţilor de istorie din care descopeream cât datora Europa Americii, care a salvat-o şi în Primul, şi în al Doilea Mondial, şi în cel Rece, recent (credeam mulţi) încheiat.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Superstiţiosul popor român a scăpat de obsesia lui Vineri 13 cu ajutorul Vinerii Negre, verişoara sa mai tânără, mai frumoasă şi mai deşteaptă. Aceasta nu a venit de una singură, ci cu ajutorul corporaţiilor suficient de puternice pentru a face o sărbătoare naţională din lichidările de stocuri, care îşi petrec weekendul de după Black Friday numărându-şi banii şi râzând malefic.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În septembrie a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia nr. 11/2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pronunţată într-un recurs în interesul legii iniţiat de Avocatul Poporului, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, că doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În fumul de ţigară au fost identificate peste 4.000 de substanţe, multe dintre ele toxice. Un fumător care fumează un pachet de ţigări pe zi pufăie de circa 70.000 de ori într-un an, toate mucoasele gurii, nasului, faringelui şi arborelui traheo-bronşic fiind expuse repetat fumului.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Un nou studiu IRES numit „Percepţii publice asupra viitorului” a fost realizat în perioada 8-12 iunie 2017 pe un eșantion de 1008 persoane de peste 18 ani. Studiul tratează problematica percepției viitorului în ceea ce privește românii și a ridicat o serie de probleme extrem de interesante. Una din întrebări - de exemplu - a fost ”Care este primul lucru care vă vine în minte atunci când auziţi cuvântul „viitor”?”.
13 Septembrie 2017, 15:27

Eternii sponsori: La o grădiniţă din Oradea, fiecărui părinte i s-a cerut să doneze 5 litri de săpun, 20 pachete de şerveţele şi 24 role de hârtie igienică pentru un copil

Eternii sponsori: La o grădiniţă din Oradea, fiecărui părinte i s-a cerut să doneze 5 litri de săpun, 20 pachete de şerveţele şi 24 role de hârtie igienică pentru un copil foto arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi liderii învăţământului românesc susţin periodic că părinţii nu trebuie să dea bani sau donaţii şcolilor şi grădiniţelor, adevărul este că în continuare profesorii tot de ei se roagă pentru felurite bunuri necesare unităţii.

Un exemplu concret s-a petrecut la Grădiniţa cu program prelungit 24 din Oradea, o structură a Şcolii Gimnaziale Dimitrie Cantemir, situată pe strada Dimitrie Cantemir 84, unde în prima zi de şcoală părinţii au primit o listă cu rechizite şi materiale necesare pentru acest an şcolar. Lista conţine şi documentele absolut obligatorii, mai precis adeverinţele care să ateste că micuţii sunt sănătoşi, că au vaccinările făcute şi avizul epidemiologic. Acestea sunt însă la coada listei, după jucării, şerveţele şi saci menajeri...

Donaţi, vă rog!

Pe lângă rechizite şi jucăriile necesare - nici acestea deloc puţine - părinţii au aflat că trebuie să ducă la grădiniţă şi o multitudine de produse consumabile. Mai precis: 3 seturi şerveţele de nas, 5 litri săpun lichid, 5 pachete şerveţele umede, 20 pachete şerveţele, 25 role hârtie igienică, saci nylon de 35 litri, 60 litri şi 120 litri, şi 200 de pahare de unică folosinţă. După estimarea BIHOREANULUI, făcută în baza preţurilor din magazine, toate acestea costă circa 200 lei, sumă deloc negijabilă pentru nişte lucruri pe care grădiniţa ar trebui să le asigure.

"Observaţi cu cât tupeu ni se cere nouă, părinţilor, să cumpărăm 25 role de hârtie igienică, 5 litri de săpun lichid, etc. Serios? Asta şi-a dorit Primăria? Asta e politica promovată de cei care conduc ţara şi oraşul? De ce se cere aşa ceva la nivelul cel mai mic de educaţie? Probabil la şcoli listele sunt mai lungi", a declarat BIHOREANULUI un părinte, nemulţumit de lista primită de la educatoarea Patricia Urdea. Lesne de înţeles, pentru a-şi feri copilul de eventuale represalii, reclamantul preferă să-şi păstreze anonimatul.

Doar o propunere...

BIHOREANUL a căutat-o pe educatoarea cu pricina, pentru a afla de ce grădiniţa are nevoie de cantităţi atât de mari de produse consumabile, de la fiecare părinte. Printre suspine, aceasta a replicat că este cadru didactic de 20 de ani, dar nou angajată la această grădiniţă. "Vă daţi seama că n-am inventat eu lista aceasta. Am primit-o de la colegele mele, este lista care se oferă părinţilor la fiecare început de an şcolar", a declarat Patricia Urdea pentru BIHOREANUL.

Educatoarea a precizat, însă, că produsele înşirate pe listă nu sunt obligatorii. "Este o listă propusă, ce urma să fie discutată la şedinţa cu părinţii. Aceste produse sunt necesare pentru un act didactic de calitate, dar accesul la educaţie nu este condiţionat de achiziţia lor", a mai spus Urdea. Potrivit acesteia, cantităţile mari sunt justificate prin faptul că aceste consumabile se folosesc şi în procesul instructiv, de pildă hârtia igienică fiind folosită şi în realizarea unei paste de modelaj.

"5 litri de săpun lichid pentru 35 de săptămâni de şcoală reprezintă 28 de mililitri pe zi, adică o linguriţă şi jumătate. Considerăm că nu este mult pentru un copil", a mai explicat educatoarea. Totodată, şerveţelele ar folosi atât la servirea mesei, cât şi pentru jocuri sau activităţi plastice, cum este tehnica şerveţelului umed.

Întrebată de ce nu asigură instituţia săpunul şi hârtia igienică măcar, care sunt materiale sanitare indispensabile, educatoarea a spus că ea şi colegele ei ştiu că grădiniţa nu are bani.

Nu sunt bani!

De cealaltă parte, directoarea grădiniţei, profesoara Viorica Popa, a declarat BIHOREANULUI că educatoarea a greşit, împărţind lista din prima zi de şcoală: "Această listă trebuia prezentată la şedinţa cu părinţii şi discutată cu aceştia, deoarece nu este obligatorie".

Cât despre motivele pentru care această listă există, directoarea susţine că ele ţin exclusiv de finanţarea precară a educaţiei. "Acest cost standard pe elev, în funcţie de care ne primim fondurile, este problema. Nu ne ajung banii pentru achiziţia acestor consumabile pentru tot anul şcolar. Am făcut achiziţii, dar nu ne vor fi suficiente".

Întrebată, concret, pentru cât timp va putea grădiniţa să asigure din surse proprii săpunul şi hârtia igienică necesare copiilor, Popa n-a putut, însă, să spună. "Nu ştiu să vă spun exact. Dar sigur nu ne ajung pentru tot anul, de aceea rugăm părinţii, dacă pot şi doresc, să ne ajute", a precizat profesoara, insistând că acest ajutor nu este defel obligatoriu. Cum s-ar spăla copiii pe mâini, în situaţia în care niciun părinte nu ar cumpăra săpun, Popa a spus că nu ştie...

Inspectorat în audit

Contactat de BIHOREANUL, inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas a spus că nu cunoaşte situaţia de la Grădiniţa 24, dar este convins că lista cu pricina este o recomandare. "Fiecare părinte e un partener al şcolii, sigur că orice aport este binevenit, dar atâta timp cât nu este cu titlu de obligativitate. Eu am transmis un mesaj ferm cadrelor didactice: nu se solicită absolut nimic părinţilor!", a declarat şeful IŞJ Bihor.

Întrebat cum poate o grădiniţă din Oradea, care nu duce lipsă de copii, să nu aibă bani de săpun şi hârtie igienică, şi mai ales dacă este o situaţie care se regăseşte în toate grădiniţele din oraş, Novac Iuhas a spus că totul depinde de directori, "dacă sunt sau nu buni gospodari", adică dacă folosesc eficient banii primiţi pentru cheltuieli materiale. "Mie îmi vine greu să cred că o unitate nu îşi asigură materiale de curăţenie care, până la urmă, sunt indispensabile. Sunt lucruri care nu trebuie să lipsească de nicăieri". Şi totuşi, Grădiniţa 24 arată că realitatea este alta.

Inspectorul şef a promis că trimite, miercuri, o echipă de audit în control la Şcoala Gimnazială Dimitrie Cantemir, de care aparţine grădiniţa cu pricina, pentru a verifica toate achiziţiile. Poate vom afla, astfel, pe ce au mers banii şcolii, dacă banalele produse de igienă trebuie asigurate tot de părinţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
explicatie suplimentara
Mai trebuie o precizare importanta: dna Patricia Urdea este o educatoare constiincioasa si careia ii pasa de copii, este o profesionista si se implica in educatia copiilor din clasa. Lista publicata nu este facuta de ea, ci mostenita de pe scara ierarhica. directoarea gradinitei in general este mintea stralucita si hapsana care o pune la cale, iar dl Iuhas probabil ca ar trebui sa aiba coloana si sa nu ascunda gunoiul sub pres daca chiar ii pasa si isi doreste sa schimbe lucrurile in bine. Nici un director de gradinita sau scoala nu este strain de practica aceasta care trebuie oprita si condamnata.
Postat 14 Septembrie 2017, 21:15 de roger
Fondul scolii nu a disparut.
Practica strangerii celor doua fonduri, scolii si al clasei nu a disparut nici la Scoala Gimnaziala Nr 16 Oradea. Dupa spusele invatatoarelor nu este obligatoriu fondul scolii, dar... sa nu fie cu suparare daca clasa care nu strange acesti bani, o sa fie tratata ca un copil vitreg din partea scolii.
Postat 14 Septembrie 2017, 13:44 de hj121
Strigator la Cer
Dar bani de calculatoare si imrimante unde isi printeaza odraslele lor cursuri si isi fac xeroxuri sunt, nu? ISJ spune ca nu are nici o plangere legata de lipsa de bani. Deci matrapazlacuri la greu
Postat 13 Septembrie 2017, 22:30 de poiu
oferiti o educatie adevarata copiilor vostri!
foarte adevarate informatiile prezentate in articol. lista respectiva nu este de discutat, ci de executat. fiecarui parinte i s-a cerut sa aduca de acasa cele scrise. si asta este absolut la fel si la celelalte gradinite. ca o parte pozitiva, doamna directoare nu a cerut sa aducem de acasa clor pentru curatat grupul sanitar si nici solutie pentru geamuri ori pentru curatat farfuriile. daca n-ar fi revoltator si trist, ar fi amuzant. un mesaj si pentru parinti: nu va mai comportati ca niste roboti si luati atitudine. daca va trimiteti copilul la gradinita ori scoala, inseamna ca probabil va ganditi ca cineva ii ofera educatie. nu prin cadouri si sponsorizari obtinuti lucrul acesta. ci prin exemplu vostru personal. adica prin civilizatie, bun simt, igiena zilnica, bune maniere in casa si pe strada, etc.
Postat 13 Septembrie 2017, 20:54 de roger
Cineva minte, cineva fura..
Si de la gradinita copilului meu ni s-a transmis o lista asemanatoare.. Asta inseamna ca e o practica uzuala in Oradea si ca nu se pune problema unui prost management atata timp ca consumul estimat pentru un copil nu difera de la o gradinita la alta la fel cum nu difera motivul acestor liste: nu sunt bani! Guvernul spune ca aloca bani, primariile cer cumpatare si economisire iar in final gradinitele se plang ca nu sunt bani. Cine minte? Unde sunt banii? Contribuim la sanatate dar ne tratam pe bani la privat, contribuim la pensii dar daca vrem sa beneficiem de ceva la batranete trebuie sa economisim, platim taxe si impozite din care se finanteaza invatamantul dar nu sunt bani asa ca mai aducem ceva de acasa. Daca ne plangem suntem aratati cu degetul ca stam "cu mana intinsa".. Bai mai suntem ctalogati "asistati sociali" cand ajungem la varsta pensionarii.. Sistemul asta e putred incepand de la cei care conduc tara pana la primarii si directorii de scoli sau gradinite.
Postat 13 Septembrie 2017, 18:07 de bihoreanoradean
E o problema generala in sistemul din Romania, dar ar exista solutii de rezolvare
O corectie in exprimare si idei doar: Cresa si (gradinita dar doar cea) cu program PRELUNGIT NU e “Educatie” si “Didadctic”, cum se plange acel parinte, ci e baby-sitting pe bani publici! In rest adevarat: e urat sa ceri asa ceva ca si gradinita. Cel mai corect ar fi cu vouchere pentru educatie din partea statului (acel cost standard pe elev) si scoli private in concurenta. Cele care se incadreaza in voucher, nu mai ai nimic de platit in plus. Cele mai scumpe, sa plateasca parintii coplata pentru diferenta pana la costul educatiei.
Postat 13 Septembrie 2017, 17:20 de unu

FOTO BIHOREANUL

 • Primarul Bolojan la dezbaterea taxelor: 'Eu aş propune un impozit pe tupeul politic, care să se aplice în special membrilor PSD!' (FOTO)
 • Forfotă la Bibliotecă. La Ziua Porţilor Deschise, orădenilor li s-au pregătit expoziţii, concerte şi ateliere (FOTO)
 • Anchetă pe 'repede înainte': Procurorii şi poliţiştii l-au dus pe Rogia la locul crimei, pentru reconstituire (FOTO / VIDEO)
 • 'Dascăli din Bihor': O carte care prezintă zeci de profesori bihoreni, aşa cum au fost cunoscuţi de Ion Bradu (FOTO)
 • Un vis împlinit: Îndrăgitul producător de prăjituri Flavours by Patricia şi-a deschis shop în Nufărul (FOTO)
 • Pregătiţi CV-urile, urmează angajări: Celestica şi-a majorat capacitatea de producţie cu 50% (FOTO)
 • Containere cu speranţe: O organizaţie înfiinţată de un englez a transformat mai multe containere în locuinţe pentru sărmani (FOTO)
 • Puţini, dar hotărâţi: 70 de orădeni au mărşăluit împotriva Guvernului PSD (FOTO / VIDEO)
 • Mama gemenelor Jurcan, la comemorarea victimelor accidentelor rutiere din Bihor: 'Viteza ucide, indiferent de marca maşinii' (FOTO)
 • Tractată cu tramvaiul: O şoferiţă şi-a băgat Seat-ul între liniile de tramvai, blocând traficul garniturilor (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON