URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2012, 16:34

Doi universitari orădeni aspiră la funcţia de preşedinte al Senatului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi are cadrul legislativ necesar pentru a deveni cea mai importantă funcţie dintr-o universitate, postul de preşedinte al Senatului Universităţii din Oradea nu prea are trecere printre univeristarii orădeni. Potrivit unui comunicat de presă al Universităţii, doar doi senatori din cei 57 şi-au depus candidatura pentru această funcţie, termenul limită expirând marţi la ora 15.

"În competiţie s-au înscris doi candidaţi: conf. univ. dr. Aurel Căuş (Facultatea de Ştiinţe) şi prof. univ. dr. ing. Sorin Curilă (Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei)", se arată în comunicatul Universităţii.

Sorin Curilă a fost secretarul ştiinţific al fostului Senat, care, conform vechii legi, era prezidat de rector. Drept urmare, Curilă a fost al doilea om în Universitate, fiind considerat şi un apropiat al rectorului reales Cornel Antal. Aurel Căuş a devenit un personaj public săptămânile trecute, când a fost ales preşedintele Biroului Electoral Universitar, înfiinţat cu prilejul alegerilor de la Universitate.

Noul preşedinte al Senatului va fi ales pe 29 februarie, prin vot direct şi secret al senatorilor.

Legea Educaţiei Naţionale îi rezervă rectorului doar atribuţii de executant, în vreme ce Senatului şi preşedintelui le oferă prerogative de cenzori ai rectorului. Astfel, potrivit legii, rectorul îşi va putea stabili prorectorii prin numire, pe baza consultării cu Senatul, va încheia un contract de management cu preşedintele Senatului, şi va organiza concursurile pentru desemnarea decanilor, dar va putea fi demis de Senat la propunerea preşedintelui.

Senatul va aproba sau respinge planul managerial al rectorului, structura şi organigrama instituţiei, bugetul şi executarea acestuia, Codul Etic şi regulamentele de funcţionare. Tot Senatul, prin preşedinte, va controla cu ajutorul unor comisii de specialitate activitatea rectorului, prorectorilor şi directorului general administrativ. Deci, dacă în trecut avea un rol decorativ, aprobând de cele mai multe ori în necunoştinţă de cauză tot ce propunea rectorul, pe viitor va avea puteri reale, exercitate zi de zi prin preşedintele Senatului.

Citeşte mai multe despre atribuţiile preşedintelui Senatului în articolul Antal al III-lea: Cine va fi adevăratul "şef" al Universităţii, rectorul sau preşedintele Senatului?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
VINE SMURDUL
Bai \"sorbonica\" nu ai obosit sa alergi de la un articol la altul? Cu cat te plateste georgel? Atat de putini sunteti asa de retardati care-l mai pupa in cur ca trebuie sa faceti ture pe la articole ca sa acoperiti fundul gol al sefului vostru retardat. Nici macar idei de anonimat nu aveti ca dintr-un singur neuron, si acela bolnav, de unde sa iasa mai mult? Daca ati fi si voi in stare sa va declarati numele adevarat s-ar caca pe ei de ras toti colegii. Sunteti niste sobolani bolnavi. VOUA NICI MACAR DOCTOR NU VA MAI TREBUIE, VA AJUNGE UN BRANCARDIER - BODOG
Postat 17 Februarie 2012, 01:09 de CEZAR
Ce-i corect, e corect!
Mai SAFE, sa stii ca Ionescu a consultat doi psihiatri, nu unul si amandoi i-au spus ca Antal nu mai are mult prin universitate. E bolnav rau. Daca Rector nu vrea decat trei ani si patru luni, cu Liana cat mai vrea? poate un an, poate doi, cine poate sti? De fapt important pana la urma este cat va mai vrea Liana sa stea cu el. Asta chiar nu va putea sa-i spuna specialistii (mari doctori in ale dreptului) care au analizat contestatia lui Ionescu. Astia si-au dat cu parerea si au hotarat. Astia da barbati, ce lege, ce prostii, nui il vrem pa Georgel si basta. Comentati???
Postat 16 Februarie 2012, 17:04 de PARINTELE
Unde-s doi ...
... prostia creste! Si ce daca e fotografia lui frate-sau, nu e nici o diferenta intre ei: aceeasi privire timpa, aceeasi chelie cu tichie de margaritar, aceleasi buze epuizate de pupaturile "dosnice" ... Aceeasi "pregatire" stiintifica, aceleasi contracte, aceleasi lucrari ... Sunt "perfecti" identici. Pun pariu ca-si schimba si nevestele (ha, ha, ha). Zicea cineva ca in ziua votului de dimineata era "fratele" Mircea, ca Sorin era ... "ocupat" cu pregatirea pentru "numaratoarea" din noapte. Na, si? Prostii au votat si Curi a stampialt, apoi a numarat. Comentati?
Postat 16 Februarie 2012, 10:08 de Neaos
observator2
Tare faza cu poza. Mi-a spus si mie ca nu are cravata dintr-ai. Da cine naiba v-a pus sa luati poze de pe cine stie unde ???
Postat 15 Februarie 2012, 16:51 de observator2
Sa fim corecti, daca se poate!
Raman la convingerea ca Ionescu trebuie sa consulte, de urgenta, un psihiatru. Felicitari membrilor Senatului si rectorului Antal!
Postat 15 Februarie 2012, 16:17 de SAFE
Foto gresita
Zi-i jurnalist si ... La concurs s-a inscris Curila Sorin si ati pus fotografia fratelui sau, Curila Mircea ...
Postat 15 Februarie 2012, 15:20 de Observator
intrebare
Unde si-au luat cei doi doctoratul?
Postat 15 Februarie 2012, 14:56 de ionica
@mama frunzei
<Dumnezeul a murit> Nietzsche - <fara sa existe> sorbonel
Postat 14 Februarie 2012, 21:02 de sorbonel
@cadru didactic
Nu am facut decât sa gandesc. Nu spun ca e rau ce a iesit la vot, doar ca ar putea fi nedrept. Nu e ciudat ca în comisia de judecare a contestatiei candidaturii sunt doar fideli ? Cum de au obtinut scoruri record la vot persoane obscure, lipsite de orice notorietate,dar care, intamplator sau nu au legaturi stranse sau depind direct de rector ? (Popoviciu, Bolos, Bodog & comp) Uite un sfat bun: Torna fratre, torna.
Postat 14 Februarie 2012, 20:51 de Brutus
Da mama cu paru-n mine
Vai de capul saracutilor cu mintea din senatul uo, cum isi mai bate Antal joc de ei si acuma punindu-i sa aleaga "Imparatul" dintre Caus-Broscoiul si Curila-Slugoiul (sunt poreclele date de colegii lor, asa ca ... pot fi "mindri" de ei, numai ei). "Rege" Antal, da-le un semn din mila Mariei-Tale si spune-le "prin viu grai", asa cum numai Tu stii, ca Curila-Slugoiul "tre" sa fie "Imparatoiul". Bine zice Leru-i Ler, vom ajunge cu totii "personaje" ale lui Kafka!
Postat 14 Februarie 2012, 20:04 de Lelita
Cintec de lebada neagra
Voi, cei 620, mai aveti "dubii" asupra scenariului ordinar la care ati fost facuti partasi prosti? Felea s-a inscris pentru Senat stiind ca nu va fi ales (daca nu era convins de asta se inscria la rector, ca avea dreptul legal), ca sa va poata pacali Antal ca Felea nu va fi printre prorectori. Curila, Caus, Bodoc si altii au "intrat" in Senat in noaptea cind buletinele de vot erau "sigilate" de Curila. Ca sa vezi, dupa ce au mincat bine, au obosit "subito" si au plecat cu totii acasa! Brusc, la miez de noapte, s-au "desteptat" si, fara domnul Cismas sau alti "intrusi", au stampilat ce si cit au vrut. Felea a vrut de la inceput prorector, stie el bine ca nu prorectorii platesc oalele sparte de Antal, asa ca ... Dumnezeu ii va rasplati pe toti dupa faptele lor! Inclusiv pe tine, "cadru didactic" imbuibat de "fumigenele" canceroase ale lui Antal$Co.
Postat 14 Februarie 2012, 19:14 de Leru-i Ler
Blestem
CENZURAT
Postat 14 Februarie 2012, 18:31 de Mama Frunzei
@Butus
Era plin de observatori trimisi de Ionescu. Inclusiv reprezentant al sindicatului. Prof Cismas, omul lui Ionescu, a participat direct la numararea voturilor. Daca era ceva iegalitate, deja stia si Obama si CNN. Asa ca mai lasa fumigenele B(r)utusule.
Postat 14 Februarie 2012, 18:27 de cadru didactic
un pic de istorie
si-a pus cineva problema ce s-a intamplat intre numararea votului pentru rector si numaratoarea voturilor pentru Senat? Oare pe buletinele care nu aveau optiuni complete la fiecare facultate era posibil ca un anume domn sa puna stampile pentru a duce in Senat pe cine trebuie ? Ce s-a intamplat cu buletinele de vot pentru Senat așa încât a fost nevoie de 24 ore pentru a fi aduse la cunostinta publicului? Nu cumva un domn care va avansa intr-o functie importanta avea stampile si sigiliul necesar pentru a rezolva problema numelor care merita sa ajunga senatori? Bravo lui fiindcă nimeni nu poate dovedi o eventuala frauda in instanta: acelasi sigiliu, aceeasi stampila, acelasi tuș. Doar optiunea e acelui care numără. Iată un scenariu pe care un anumit președinte al Senatului il poate confirma. Ave Caesar.
Postat 14 Februarie 2012, 17:48 de Butus
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON