URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2018, 13:51

Doi miniştri şi patru foşti miniştri au venit la "ziua" Universităţii din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă este o zi de sărbătoare şi mulţi oameni sunt în mini-vacanţă, vineri a fost agitaţie în campusul Universităţii din Oradea. Cu prilejul deschiderii lucrărilor Consiliului Naţional al Rectorilor, for care în premieră se reuneşte în urbea de pe Crişul Repede, dar şi a împlinirii a 55 de ani de învăţământ continuu la Universitatea locală, instituţia a avut numeroşi musafiri.

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, cel al Cercetării, Nicolae Burnete (fost cadru didactic asociat al Universităţii orădene), şi patru foşti miniştri ai Educaţiei - Sorin Cîmpeanu, Adrian Curaj, Ecaterina Andronescu şi Ioan Mang - au participat la ceremonie, alături de peste 60 de rectori ai universităţilor din ţară şi de oficialităţi orădene, mai precis prefectul Ioan Mihaiu, primarul Ilie Bolojan, episcopii Sofronie Drincec şi Virgil Bercea. De asemenea, sala a fost plină de profesori ai Universităţii, dar şi de reprezentanţi ai studenţilor la nivel naţional, inclusiv preşedintele ANOSR, orădeanul Marius Deaconu.

Laude pentru Maghiar

În debutul ceremoniei, după ce corul Departamentului de Muzică a cântat impresionant imnul României şi imnul "Gaudeamus igitur", rectorul Constantin Bungău a prezentat un istoric al Universităţii, amintind că în Oradea există învăţământ superior încă de acum 238 de ani, când aici s-a înfiinţat Academia de Drept. De asemenea, Bungău a prezentat cifrele care caracterizează azi Universitatea: 17.615 studenţi, din care 807 străini, 900 de cadre didactice, 102 conducători de doctorate ori 98 de programe de studii.

După ce şi preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, a salutat invitaţii, au primit cuvântul oficialii din Bucureşti şi Oradea şi rectori ai altor universităţi. Aproape fără excepţie, discursurile lor nu au impresionat, însă.

Printre numeroase clişee şi laude, cei prezenţi n-au uitat să-l invoce pe fostul rector orădean Teodor Maghiar, amintind cât de multe a făcut acesta pentru Oradea. "Plec fruntea în faţa profesorului Maghiar. Poate ar merita ca această aulă să-i poarte numele, chiar dacă nu întotdeauna a ales cel mai potrivit ritm de creştere", a spus Ecaterina Andronescu, fiind de altfel singura care a amintit că defunctul rector a avut şi un mare păcat, acela de a declara cifre false de studenţi.

Inclusiv primarul Ilie Bolojan a adresat mulţumiri fostului rector Teodor Maghiar şi a vorbit despre masterplanul pe care cu o zi înainte l-a prezentat public şi care prevede că, peste 10-15 ani, zona Universităţii va avea o multitudine de noi clădiri şi dotări, dar şi un campus cu o treime mai mare.

Laude şi versuri

În timp ce ministrul Educaţiei, Valentin Popa, s-a arătat gelos pentru că Universitatea din Oradea are cor, iar universitatea pe care până nu demult a condus-o el, de la Suceava, n-are Facultate de Muzică, ministrul Cercetării şi al Inovaţiei, Nicolae Burnete (foto), a insistat să le spună universitarilor că pentru România sunt esenţiale cercetarea, inovarea şi învăţarea.

Fostul ministru Sorin Cîmpeanu, astăzi preşedinte al CNR, a găsit un alt motiv să laude Universitatea, măcar mai important pentru societate. "Universitatea din Oradea, cred eu, este cunoscută în România pentru ce a făcut cu privire la consolidarea universităţilor din perspectiva de motor al dezvoltării locale", a spus Cîmpeanu. De altfel, relaţia universitarilor cu Primăria şi mediul de afaceri local a fost lăudată de mai mulţi vorbitori.

Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din TimişoaraUn moment aparte a aparţinut rectorului Marilen Pirtea (foto) de la Universitatea de Vest din Timişoara, care, pentru cei care nu ştiau acest lucru, a dezvăluit că este bihorean, născut la Ştei şi mutat în oraşul de pe Bega în urmă cu 20 de ani. El a recitat şi versuri, "Oriunde te-ar duce valul / Te cheamă la el Ardealul. / Oriunde te-ar dorul / Te cheamă la el Bihorul", fiind lăudat apoi intens de audienţă.

Mai aplecat spre realitate a părut liderul sindicatului Alma Mater, Anton Hadăr, care a insistat, în discursul său, pe faptul că universităţile trebuie să urmărească angajabilitatea absolvenţilor.

Ceremonia s-a încheiat, desigur, cu cântecul "La mulţi ani", în interpretarea aceluiaşi cor.

Universitatea din Oradea rămâne gazda Consiliului Naţional al Rectorilor până duminică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Da ce cauta MANG acolo?
?
Postat 02 Iunie 2018, 00:31 de Sandu1201
PCR transpartinic. Ep. Un subiect de reflecție pentru guvernarea PSD-ALDE: Un Stat slab/divizat = un stat cu multe ”Sorbonici” şi cu multe unităţi şcolare segregate (etnic ş.a.).
I. ”Printre numeroase clişee şi laude, cei prezenţi n-au uitat să-l invoce pe fostul rector orădean Teodor Maghiar, amintind cât de multe a făcut acesta pentru Oradea. "Plec fruntea în faţa profesorului Maghiar. Poate ar merita ca această aulă să-i poarte numele, chiar dacă nu întotdeauna a ales cel mai potrivit ritm de creştere", a spus Ecaterina Antonescu, fiind de altfel singura care a amintit că defunctul rector a avut şi un mare păcat, acela de a declara numere false de studenţi.” 1. Nu a fost, din păcate, singurul păcat (profesional) al primului rector a UO; 2. Promovarea la catedră şi în funcţii de conducere (ex: decan) a unor personaje cu IQ relativ şi cu apucături și mentalități securiste/bolșevice, în detrimentul unor intectuali/dascăli ”pur-sânge”, a dus la porecla de ”Sorbonica” a UO. Un singur exemplu: tov. intelectual tomnatec Bara Vasile sr. ”Statul pararel”, fost şi actual, ştie de ce! II. ”Inclusiv primarul Ilie Bolojan a adresat mulţumiri fostului rector Teodor Maghiar şi a vorbit despre masterplanul pe care cu o zi înainte l-a prezentat public şi care prevede că, peste 10-15 ani, zona Universităţii va avea o multitudine de noi clădiri şi dotări, dar şi un campus cu o treime mai mare.” 1. Un subiect de reflecţie (şi acţiune) pentru conducerea UO şi PSD Bihor. Bănuesc că cunoaşteţi faptul că UO are şi o facultate de construcţii, cadastru şi arhitectură. De ce Masterplanul UO, cu care se tot mândreşte ”faraonul” nostru, nu a fost realizat de către profesioniștii UO, printr-un Serviciu/Departament de ”Servicii şi consultanţă” al FCCA-UO? Pentru că: a) populimea orădeană ar fi scos mai puţini bănuţi din buzunare, pentru realizarea acestuia; b) (probabil) ar fi fost Masterplan mai bun, conceput de cadre didactice competente ale UO? c) banii primiţi pentru întocmirea acestui Masterplan ar fi intrat doar în visteria UO, deci, probabil, ar fi fost dirijați şi pentru satisfacerea unor nevoi firești ale studentului UO (ex: completarea/diversificarea fondului de carte/reviste de specialitate al BUO atât de necesar unui proces de învăţământ de calitate)? III. ”…ministrul Cercetării şi al Inovaţiei, Nicolae Burnete, a insistat să le spună universitarilor că pentru România sunt esenţiale cercetarea, inovarea şi învăţarea.” 1. Probabil că domnul ministru a auzit şi despre ”realizările măreţe” ale Centrul Național de Cercetări Geotermale din cadrul UO, pe vremea când Ovidiu, G. era ”Cabinet nr. 2” al acestuia şi şeful ”fabricii de diplome” cu PL: Oradea, bdul Dacia, 30, etaj V. Dacă studenţii de UO ar cunoaşte cu ce s-au ocupat părinții acestuia, ar înțelege mai bine cum a funcţionat ”Statul pararel” în ”Epoca boşevică” şi cum a evoluat acesta după 1989. Şi ”George” de ”Sorbonica” ştie de ce! IV În loc de concluzii. 1. Doresc, ca şi ceilalţi bihoreni de bună credinţă, ca UO să devină un ”Imperial College London” în versiune orădeană. Lucru realizabil după ce și UO va avea în fruntea sa manageri model Spiru Haret. PS.: 1. ”Doar adevărul ne poate vindeca!” - Oana Zamfir (”Antena 3”); 2. Critica constructivă dăunează grav ”intelectualilor” cu mentalități și apucături model Elena Ceaușescu; 3. Comentariu demn (și) de atenția: a) doamnelor din conducerea centrală PSD; b) conducerii ANOSR.
Postat 02 Iunie 2018, 00:30 de stefan
Ca musca la *.
Ei tot vin ... precum trenul care trece printr-o gara pustie.
Postat 01 Iunie 2018, 21:00 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON