URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2012, 12:55

Decanul Horga cere suspendarea din funcţii a candidaţilor la Rectorat

Membrii Senatului Universităţii din Oradea au primit, luni, înainte de a se întruni în şedinţă, o scrisoare din partea decanului Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, profesorul Ioan Horga, prin care acesta a făcut câteva propuneri în legătură cu alegerile pentru funcţia de rector, astfel încât scrutinul să se desfăşoare transparent şi corect.

A cerut transparenţă

Denumită "Universitatea noastră încotro?!", scrisoarea începe prin exprimarea regretului că în cursa pentru funcţia de rector s-au înscris doar doi candidaţi, actualul ei deţinător Cornel Antal şi liderul sindical Gheorghe Ionescu.

"Sunt convins că în felul în care stau lucrurile acum, dacă era un al treilea candidat, acela era câştigătorul", arăta Horga, argumentând că cei doi au o dispută personală care "tinde să altereze esenţa competiţiei".

Interpelat marţi de BIHOREANUL, Horga a declarat că au existat mai mulţi universitari din Oradea care ar fi vrut să candideze, dar aceştia s-au răzgândit. "Când au văzut cum se terfelesc oamenii (n.r. - adică Antal şi Ionescu), s-au răzgândit", a afirmat decanul.

Comisie de veghe

Horga le-a sugerat colegilor şi înfiinţarea unei comisii care să monitorizeze alegerile pentru funcţia de rector. Din comisie ar fi trebuit să facă parte câte un reprezentant al fiecărei facultăţi, câte unul de la departamentele de Pregătire a Personalului Didactic şi de Învăţământ la Distanţă, plus patru studenţi.

Această comisie urma, în viziunea lui Horga, să le ceară celor doi candidaţi să se autosuspende din funcţiile deţinute în prezent, Antal din cea de rector, iar Ionescu din cea de lider sindical, dar şi să se abţină să facă declaraţii defăimătoare la adresa celuilalt, precum şi să organizeze o dezbatere publică a programelor manageriale.

Să se "bată" în programe!

Horga a mai propus ca respectiva comisie să-i ceară lui Ionescu să renunţe la contestaţia depusă împotriva candidaturii lui Antal, care s-a înscris în alegeri pentru un mandat de 3 ani şi 4 luni, astfel încât să evite acuza că încalcă Legea Educaţiei potrivit căreia nimeni nu poate fi rector mai mult de 8 ani.

Contestaţia lui Ionescu trebuie analizată acum de Biroul Electoral Universitar, dar Horga crede că acest lucru ar fi de prisos. "Contestaţia ar trebui retrasă, mai cu seamă că Legea Educaţiei nu interzice candidatura pentru un mandat mai scurt. Suntem într-un proces electoral de două săptămâni, iar această contestaţie îngreunează procesul electoral. Eu, dacă eram în locul domnului Ionescu, niciodată n-aş fi contestat candidatul, ci mă zbăteam să arăt că sunt mai bun", a declarat Horga pentru BIHOREANUL.

Nebăgat în seamă

Scrisoarea lui Horga a fost însă complet ignorată în şedinţa de luni a Senatului Universităţii. "S-a considerat că nu merită introdusă în discuţie", a precizat decanul.

În fine, Horga mai propunea ca, dacă unul din cei doi candidaţi ar fi refuzat să se aplice vreo solicitare a comisiei, alegerile să fie oprite şi să se accepte noi candidaturi pentru funcţia de rector.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
INTREBARE
Cine e GHERLE Crina?
Postat 26 Ianuarie 2012, 01:16 de ION
Gorga...
Uite cine vorbeste...
Postat 25 Ianuarie 2012, 22:07 de "hotul striga hotii"
dubioasa
Nu este problema ca ia bani, daca sunt munciti. Problema este alta intradevar bine semnalata de observator anume - Eficienta cheltuirii banilor publici, aceasta este problema care sta in mana doamnei si se pare ca nu face nimic in acest sens. Dece oare? Are legatura cumva cu Tara? Are legatura cu directorii de proiect care o inscriu in proiecte de unde ia banii si ia si fetele din contabilitate apropiate ei (pupincuristele ei)? Are legatura cu Anca Dodescu care a introdu-so in sistemul de invatamant si la care i se permite sa faca orice cheltuieli. Crina Gherlea se pare ca nu esti prea curata.
Postat 25 Ianuarie 2012, 19:21 de ionela
@observator
De ce crezi ca coana Gherlea are interesul sa opreasca proiectele? Nu vezi ce e membra in echipele proiectelor si ia bani cu carul numai pentru ca nu le opreste. Despre ce vorbim? Nu vezi ca a venit in universitate cu datorii pe viata si in 3 ani le-a platit, ba mai are si depozite bancare. Pe ce lume traiesti?
Postat 25 Ianuarie 2012, 10:20 de gicu
@observator
nu prea cred ca sunt bani.... au venit banii pt anul curent... numai 75% ce a fost anul trecut!! nu 450, numai 350 de miliarde! dar finantam proiecte HuRo = bani ce pleaca in buzunar ca finalitate nu au!!
Postat 24 Ianuarie 2012, 23:17 de sorbonel
@dante
Observator precizeaza bine sunt unele proiecte care nu aduc din pacate nimic Universitatii (sau prea putin). Precum Felea asa si Horga mai mult a cheltuit decat a adus Universitatii cu proiectele sale.(teorii, schimburi de studenti, plimbari in toata Europa, mobilitati in program Leonardo). Ceva imagine externa da. In rest cheltuieli inutile. Dar sa-l judece economistii. Venituri a avut consistente si multe multe relatii. A facut Antal unele lucruri bune(ARACIS, relatii cu presa, proceduri, regulamente, o oarecare transpareta, linistirea spiritelor rele, plata salariilor pana la urma care este foarte importanta la momentul de fata,etc ) dar au mai ramas foarte multe de facut . De aici nemultumirea unor oameni. Sunt multe gunoaie care impiedica bunul mers al lucrurilor. Asa cum este peste tot in tara asta cand esti la conducere indiferent de nivel (chiar si priministru) faci ce poti (ce spun cei de mai \"sus\") nu ce vrei . Asta nu au multi curajul sa recunoasca. Speranta nu moare niciodata.
Postat 24 Ianuarie 2012, 22:19 de cititor
@ynu
Si Felea are activitate in proiecte, dar nu inseamna ca sunt bune si pentru Universitate. Pentru el nu ma indoiesc ca este rentabil. Exemplu: Acum Felea pregateste un nou proiect cu ungurii (HURO) vrea sa faca curent electric din apa geotermala dupa modelul Maghiar. Lingaul de Setel este impins in fata. Vrea si el o suma mai mare pentru a termina casa care a construit-o recent. El face parte din slugile care muncesc pe leuti mai multi sau mai putini. Un proiect care va face ca universitatea sa finanteze peste doua milioane de euro sa poata aprinde doua becuri. Atentie domnule Antal sau faci parte din Proiect? Suntem cu ochi pe toata echipa pana la aprinderea luminii. Inseamna ca stam bine cu banii daca finantam astfel de proiecte ce spune Crina Gherlea? Hai Crina arata-ti iscusinta manageriala. Poti sa opresti asfel de proiecte(mai sunt si alte megalomanii tampite asta este doar un exemplu)? Eu spun nu poti. Interesul este prea mare la unii mahari ai sistemului.
Postat 24 Ianuarie 2012, 21:50 de observator
intrebare
@ynu: ce proiecte europene se pot face din postura de istoric? zau daca imi dau seama? sau face alt gen de proiecte?
Postat 24 Ianuarie 2012, 21:03 de dante
@LUKY
Cati bani a facut Horga din proiecte europene poate nu face familia ta in toata viata ei. Proiectele europene sunt batalia in universitati de multi ani, doar ca unii mai prosti abia acum s-au prins si alearga ca disperatii sa faca si ei ce altii au realizat demult si au experienta in asa ceva. Necunoscatorii acum afla de proiecte si castiguri si vorbesc aiureli. Presa nu mai vorbesc. Are activitate nu gluma crede-ma, chiar daca nu esti de aceeasi parere cu dansul. Este dreptul tau la opinie dar nu acuza. A facut imagine pozitiva Universitatii afara sa stii. Cat priveste studentii vino cu dovezi atat impotriva dansului cat si a altor cadre didactice. Asa este corect.
Postat 24 Ianuarie 2012, 20:35 de ynu
nemernici
Despre ce juristi tot vorbiti. Antal nu are nevoie de juristi in probleme de regulamente si legislatie (cea ce il intereseaza evident) decat de vizele lor. Acele facaturi pe care ii numiti juristi sunt niste Pitigoi care habar nu au de legile acestei tari. Toti sunt pilosi care nu au cum sa il ajute pe pe Antal. Barui este fiul Auricai secretara si amanta de o viata a prorectorului Jurcut doarme in picioare si cu capul pe birou (pe bune nu la figurat) si traieste pe spatele nevestei, o fata extraordinara, Marina este fiul mamei care lucreaza la universitate un incompetent frustrat care nu stie nici ce a mancat ieri, Anca Bulmaci este pila si reprezentanta familiei Maghiar se balbaie mereu este harnicuta dar nu o duce capul, (cu fundul da bine) mai nou cred ca sa dilit putin, Indries este relicva din geotermalul lui Maghiar istet dar inapoiat si pesimist aproape s-ar sinucide noroc cu familia, Tipi este ruda si venita de la maternitatea lui Liana Antal dar este o nulitate in domeniu fatae fizicul penibil degeaba prin zona. Cine ii cunoaste sa ma contrazica cu argumente. Eu pot sa vin cu sute de arumente in ceea ce am afirmat.
Postat 24 Ianuarie 2012, 20:15 de cititor
@dante
e vorba de acelasi Horga la care se ia examenul cu 500 de euroi,daca cumva e in tara in sesiune?ca el mai rar pe la facultate,toate cursurile lui sint copiate din autoru francezi ca doar se stie ca-i place mai mult in franta decit acasa,oricum nu are nici un pic de respect fata de studenti si te trece in functie de buna sa dispozitie sau mai des te cade sa mai vii la toamna,ca de, vorba aia "la el e brisca",sa fii student la el si sa fii si sarac nu ai nici o sansa,oare DNA a vazut ce avere de "profesoras" are si sa nu uite ca e la fel cu cei pe crare-i blameaza daca nu cumva mai rau,gunoiul
Postat 24 Ianuarie 2012, 17:50 de luky
Horga a iesit din padure
Citez : "Contestaţia ar trebui retrasă, mai cu seamă că Legea Educaţiei nu interzice candidatura pentru un mandat mai scurt." E clar acum de partea cui se afla dl Horga. Oamenii astia chiar nu-si dau seama ca e ridicol? si ca Antal a pierdut deja? si ca strategia aleasa (sau, mai degraba, lipsa ei) este catastrofala? Notiunea de "mandat mai scurt" nu exista, juridic vorbind; e doar o gaselnita poetica disperata pe care numai juristii nostri incropiti o puteau cautiona. In LEN se vorbeste doar despre "mandat", a carui durata este de patru ani. Prin absurd, imaginati-va ca in toamna unul din candidatii la presedintie ar declara public ca el candideaza la un mandat de "3 ani si 4 luni", ca atita are dreptul. E de un ridicol ucigator. Chiar nimeni nu s-a prins?
Postat 24 Ianuarie 2012, 14:40 de pyiu
si el...
in principiu propunerea e OK! dar totusi vine din partea altui "patat", fost MARE ACTIVIST UTC.
Postat 24 Ianuarie 2012, 13:30 de dante
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON