URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2012, 18:18

Decanul Constantin Bungău, propus de Senat ca rector interimar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatul Universităţii din Oradea s-a întrunit luni pentru a decide cine va ocupa provizoriu scaunul de rector, până la reorganizarea alegerilor. După cum se ştie, deşi ales de majoritatea universitarilor, Cornel Antal n-a fost validat pe funcţia de rector de Ministerul Educaţiei, deoarece a candidat pentru un mandat parţial. În această situaţia, Senatul universitar e obligat să numească un ordonator de credite, adică un fel de rector interimar.

"Senatul a decis să-l propună pe Constantin Bungău (n.r. decanul Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică). Această propunere va fi transmisă Ministerului Educaţiei", a declarat luni pentru BIHOREANUL preşedintele Senatului, Sorin Curilă.

Pe lângă Bungău, senatorii au mai propus în şedinţă trei variante pentru funcţia de ordonator de credite: Sanda Filip, decanul Facultăţii de Ştiinţe, şi prorectorii Barbu Ştefănescu, respectiv Iacob Hanţiu. Bungău a fost votat cu 35 de voturi.

Ministrul Educaţiei Cătălin Baba are puterea de a valida sau de a invalida propunerea Senatului. În momentul în care validarea are loc, mandatul actualului rector Cornel Antal se încheie. Asta pentru că, potrivit unui comunicat de presă al Universităţii, Antal a cerut Ministerului Educaţiei să nu îşi ducă mandatul până la final, adică până pe 31 martie, ci să renunţe de îndată ce ordonatorul e confirmat. "Doresc şi pe mai departe buna funcţionare a Universităţii din Oradea, astfel încât activitatea ei să decurgă în condiţii optime. Ordonatorul de credite propus de către Senat va fi persoana care va îndeplini atribuţiile de rector, va reprezenta instituţia şi va lua decizii în numele Universităţii", a motivat Antal, conform comunicatului.

Potrivit lui Curilă, Senatul a primit un termen de 15 zile de la Ministerul Educaţiei pentru a transmite măsurile pe care le ia pentru a găsi un nou rector. "De asemenea, printr-un alt ordin de ministru, ni s-a cerut să renunţăm la constrângerea conform căreia numai cadrele didactice cu grad de profesor pot candida la funcţia de rector. Astfel, vom actualiza Carta Universităţii din Oradea, o vom trimite la Ministerul Educaţiei, care va trebui să o avizeze. Abia apoi vom fixa calendarul alegerilor", a precizat Curilă. Astfel, orice cadru didactic al Universităţii, indiferent de gradul deţinut, va putea intra în cursa pentru conducerea instituţiei.

Preşedintele Senatului estimează că va mai dura circa două luni până când Universitatea să aibă un nou rector.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
vita nostra brevis est
Se vede din poza ca "cei din urma vor fi cei d-intai" (poza ne arata ca d-nul Bungau sedea in ultimul rand alaturi de ceilalti decani). De asemenea tot din poza reiese ca nu-i destui sa fii cu "scaun la cap" pentru ca sa ajungi departe. Mai trebuie sa fii si cu "suluri la cap" (se vad in poza sulurile de la capul d-lui Bungau). La mai mare Costica! Si nu uita vorba cantecului: "... fa lampa mai mica!"
Postat 14 Martie 2012, 16:05 de oracolul
cadre didactice ??????
citesc mai jos comentariile si va intreb : voi sunteti cadre universitare, carpelor ? asa limbaj asa indivizi. sa va fie rusine! va balacariti colegii si pe sotiile lor. rusine sa va fie, OTETARILOR !
Postat 14 Martie 2012, 10:07 de star
Nu
Nu, Simona, n-am fost si nici nu ne dorim sa fim cu "nevasta omului" (vorbesc in numele celor care stim cam ce invarte adevarata Simonica prin Medicina), nu pt. ca am fi niste puritani dar ... avem standarde mai ridicate. Pt. tine Bungau este un "om" corect, care nu urmareste propriile avantaje? Atunci, pt. "el", "sotul sotiei", de ce nu s-a aplicat "regula" impusa altor colegi? Fiind de chimie, Simonica trebuia sa "treaca" la Fac. de Stiinte, dar nu, ea a fost o ... exceptie. Oare nu si pt. ca "personajele" importante de acolo sunt femei si ea nu se simte bine decat in preajma barbatilor "importanti"? De ce am lovit din nou sub centura? Pentru ca merita amandoi! Sunt niste parveniti si profitori lipsiti de scrupule, de aia ii tine Antal pe aproape. Isi pun si copiii in ipostaze penibile, numai sa nu-l supere pe "sefu' ". Daca esti chiar atat de curioasa, la faza asta chiar am dovezi. Referitor la "celelalte" dovezi ... imi ajunge cat am vazut, cate "faze"am surprin si mi-a ajuns ca sa inteleg, n-ar mai fi fost nevoie si de gurile rele.
Postat 13 Martie 2012, 23:47 de Chimist
dovada
Urite loviturile astea sub centura. Ce aveti cu nevasta omului? Ati fost voi cu ea?
Postat 13 Martie 2012, 22:44 de Simona
Bungau (sin)ucigasul
Bungau asta ori e prost de bubuie, ori e cel mai mare lingau al lui Antal, incepand de la mainile-amandoua pana la glezne), ori are un curaj vecin cu nebunia unui sinucigas! Stie, sper, ca nevasta-sa e cunoscuta ca proasta prostilor la Medicina, dar e tinuta in brate de Iovan si Bumbu ( unii zic ca practica si alte pozitii, dar ... daca se simt bine, sa le fie de bine, inclusiv lui Costel, care probabil ca e fericit ca nevasta ii tot arata niste pozitii noi). Deci, de la Medicina va primi cel mult trei voturi. Sau poate Simonica-prostilica o sa inventeze o reactie chimica pe baza de cianura cu care o sa-i prosteasca si mai rau pe alegatori decat ne-a prostit Antal cu minciunile si nesimtirea lui.
Postat 13 Martie 2012, 21:50 de Chimist
Fagas normal
Pare ca lucrurile au intrat pe un fagas normal.Sa fie intr-un ceas bun!
Postat 13 Martie 2012, 20:05 de gyorgy tozser
Felicitari
Felicitari
Postat 13 Martie 2012, 18:18 de angajat
ANTAL - ULTIMUL EPISOD
Raspus pentru \"umbra lui Bara\". Papagalul de Antal se da de gol. El i-a propus in mandatul trecut lui Ionescu sa fie prorector, numai ca acesta i-a respuns, fara a se clatina in fata lui (asa cum fac astazi Curila, Bungau, Sanda Filip, Chipea etc.), ca nu va accepta niciodata sa fie in subordinea lui. Acum voi incercati sa acreditati ca Ionescu e manipulat de Bara? Georgeleeeeee! Esti un Bouuuuuuuuuuuuuuu! Trateaza-teeeeeeeee! Toata lumea iti recunoaste stilul securist de a improsca pe toti cu noroi pe la spate, ca daca ai incerca si din fata, ai ramane fara dinti in gura ametitule.
Postat 13 Martie 2012, 13:43 de LUCIFER
CRUDA REALITATE
Antal este cea mai trista figura din istoria Universitatii din Oradea. A reusit ieri sa-i indeparteze pana si pe cei mai inversunati aparatori ai lui: Felea, Hantiu, Horga si multi decani. Miscarea cu alegerea ordonatorului de credite a fost in cele mai mici amanunte stabilite in privata rectorului care a desemnat si pe cel care urma sa-l propuna - Lucaciu, acest anonimus coleg de geotermal, care a falimentat fac. de textile. Votul a fost la vedere si nu secret asa cun este legal si normal, tocmai pentru a fi siguri de rezultat. Normal era sa fie desemnat domnul prorector Hantiu care detine semnatura in banca, este un membru onorabil al univ. si mai are cateva luni pana la pensie. Antal nici nu se gandeste poate ca, desemnandu-l pe Bungau ca rector interimar nu va putea sa-l arunce intr-o eventuala noua competitie de rector, intrand in conflict de interese. Sedinta de ieri a fost interesanta si datorita discursurilor a doi membri respectabili ai universitatii, senatori cu state vechi: domnul decan Horga si Domnul decan Dumitrascu. Anbii au avut numai si numai critici la adresa vechiului rector care din greseala in greseala a adus universitatea intr-o stare cu totul si cu totul inedita. Acesta, desi i s-a mai explicat o data cat de nesabuit a fost prin depunerea candidaturii de rector, sustinea in continuare ca avea dreptul si ca ministrul Baba are ceva cu el?!???? Acum mai vrea sa tergiverseze situatia incerta, solicitand ministerului modificarea cartei, in sensul in care, sa poata candida pt. functia de rector si conferentiarii si sefii de lucrari. De ce nu si laborantii? Unii banuiesc faptul ca pregateste acum un sef de lucrari care ar fi mai usor de manevrat decat Bungau, acest Barney al oradiei care este prostit pentru a cata oara? In toata sedinta care a durat mai multe ore, nu s-a auzit cuvantul acela "ferm si apasat" al noului presedinte al senatului, adica a domnului Curila care, a fost un spectator nevinovat la tot scenariul regizat prost de un rector pe masura.
Postat 13 Martie 2012, 13:30 de ANALISTUL
rector
dl Bungau trebuie sa conduca macar un mandat si vorbim pe urma. SUCCES !
Postat 13 Martie 2012, 08:39 de BOOK
ADEVARATII TERORISTI
Stimati tovarasi, Boala si disperarea este mare. Antal si Felea nu pleaca pana nu termina tot ce a mai ramas din universitate. Din pacate la sorbonica intotdeauna a fost pus la stalpul infamiei cel ce a descoperit criminalul si a fost pus pe piedestal criminalul insusi. De ce oare ar fi Ionescu si Bara vinovat ca anvem un rector bolnav de putere care candideaza ilegal pe un mandat inexistent? Puteti voi latra cat va tin bojocii ca nu mai sunteti decat vreo doi, trei : Antal, Felea, tanarul fascist Popoviciu, Bungau, care sincer, nu stiu ce spera, el fiind o unealta cu manerul rupt deja, si o echipa de pacalici care se cred senatori. Unde sunt acei barbati verticali, cu adevarat universitari (Horga si Dumitrascu), care si ieri in senat au avut curajul sa le arate oglinda impostorilor si sa avertizeze asupra adevaratilor dusmani ai universitatii? Oare de ce asemenea oameni nu mai exista in senat? Mai era unul, Ionescu. Si acesta deranja mult somnul de veci de la masa miresei. Cinste lor si rusine ciumei care a lovit universitatea.
Postat 13 Martie 2012, 07:18 de ARMAGHEDON
OMECTS nr.3455 / 06.03.2012
Baba numeste ordonatorul de credite. Propunerea UO nu conteaza. Ionescu va fi rector in cateva zile. PERICOL MARE!! Trebuie sa ne unim toti!!!
Postat 13 Martie 2012, 06:53 de sorbonel
dreptate!
Domnule rector Constanti Bungau, desfinteaza-i sindicatul impostorului asta de Ionescu, ca se poarta de parca ar fi mostenire de la tasu. Sau pune-l pe Marius Silaghi de la IETI presedinte la sindicat, ca il pune el pe butuci.
Postat 12 Martie 2012, 22:05 de leuca
Stire
Chirila si Cris ce spui te bagi la asemenea subiecte?
Postat 12 Martie 2012, 21:08 de umbra lui Bara
Stire
Vasile Bara a facut saptamana trecuta o vizita la Cluj la medicul veterinar, profesorul Baba senior sa se trateze cica. Este grav bolnav animalul din el. A mai avut si alte vizite stipulate in jurnal in timp ce era bolnav si platit din fondurile asigurarilor sociale la acelasi medic, impreuna cu progenitura lui. Se pare ca medicul veterinar nu poate trata boala animalului, dar se razbuna pe mare parte din universitari si pe institutie in sine si il compromite si pe sluga lui Ionescu (papagalul care daca nu intra in jocul lui Bara proabil ramanea prieten cu Georgel si era azi prorector). Adevarul ii va "dobandi" pe toti cand presa si politia le va da in vileag masinariile.
Postat 12 Martie 2012, 21:04 de umbra lui Bara
deconspirare2
Tradatorul de Bara Vasile trateaza de un an de zile absortia facultatii din Oradea de catre cea din Cluj, negociind posturi pentru el, Ionescu si copii lor .
Postat 12 Martie 2012, 21:01 de universitar
Sa va fie rusine la toti tradatorii
Cred că nici noi şi nici domnul rector Cornel Antal nu are dreptul moral să uite faptul că domnia sa a avut asentimentul majorităţii zdrobitoare a electorilor (peste 75%), pentru a ocupa în continuare funcţia de rector. Ministerul prin domnul ministru ne-a sfidat pe toti cei care l-am ales. Sper sa fie deconspirata marlania pentru care sa facut acest lucru. Din gura lui Ionescu se aude ca se fac demersuri pentru dizolvarea noului senat, organizarea de noi alegeri si o noua carta. Daca nu se reuseste sa discutat chiar si solutia extrema stipulata in lege. Afilierea universitatii la Babes - Bolyai din Cluj, este solutia tradatorilor.
Postat 12 Martie 2012, 20:50 de angajat
Apel de salvare
UNIVERSITARI UNITI-VA IMPOTRIVA IPOCRITILOR "Toata lumea sta linistita si asteapta sa vina noua conducerea sa salveze UO. Nimeni nu va salva UO fara o implicare autentica a multor persoane. Poti sa stai pe margine sa fluieri si sa huiduiesti pe altii sau poti sa intri in teren sa joci. Fiecare sa aleaga dupa constiinta lui". Superb. Bafta Bungau dar te asteapta zile amare. HAI SA-L SPRIJINIM.
Postat 12 Martie 2012, 20:37 de angajat
deconspirarea
Ministrul Baba este absolvent de medicina veterinara la Cluj, unde tatal sau este profesor si coleg la scoala doctorala cu decanul (bolnav) Bara. Unde mai pui ca Baba senior se trage din Bihor, fiind bun prieten cu Vasile Bara. Deci multe se leaga. Antal i-a facut-o lui Bara in urma cu 5 ani cand i-a luat functia de rector iar acum l-a dat in urmarire penala pentru un contract dubios semnat de Bara in numele universitatii. Bara i-a facut-o lui Antal luindu-i functia de rector prin lucraturi cu prietenul sau Baba. S-ar zice ca sunt chit.
Postat 12 Martie 2012, 20:26 de universitar
tradatorii
Ionescu si Bara sunt tradatorii. Pentru doctoratele copiilor si pentru promisiuni de functii pentru ei si copii lor, au vandut intreaga Universitate clujenilor. Sper ca in final nu vor reusi. Baba si agricultorii lui vor sa puna mana pe universitate la fel ca pe proprietatile care le au dobandite prin diferite inginerii, iar unii prosti au muscat galusca. Atentie Bungau sa nu fii victima dar nici tradator. Bafta. Fii tare. Te vor improsca cu noroi. Suntem alaturi de tine. Vom iesi in strada daca va fi nevoie, precum "ungurii" din Targu Mures.
Postat 12 Martie 2012, 20:04 de angajat
sa iasa adevarul la iveala
Cand va afla Ionescu adevarul va face spume la gura. Dumnezeule parca nu este adevarat pana unde pot ajunge lucrurile. Cred ca ne va \"inghiti\" Clujul daca nu vom fi atenti. Pacat de munca unora.
Postat 12 Martie 2012, 19:51 de universitar
universitarilor
Surpriza adevarata va veni cand va fi deconspirat de politie (sper) adevaratul motiv pentru care nu a fost validat Antal. Lucrurile sunt foarte complicate se pare ca sunt legate de politic si prietenia lui Baba senior si cel junior cu Bara si afacerile lor de la Babes - Bolyai legate de doctorate. Circula zvonuri foarte grave in Cluj legate de domnul ministru Baba. Antal a fost o victima a razbunarii lui Bara iar Ionescu se pare ca a fost un instrument usor de manipulat.
Postat 12 Martie 2012, 19:45 de politician
@gigi
Gresesti nu este rector interimar este "ordonator de credite" este OK !!! dar nu uitati surpriza in anul 2002 Catalin Baba, lector al universitatii Babes-Bolyai din Cluj, trimitea memorii la guvernul PSD condus de Adrian Nastase, prin care se opunea segregarii universitatii pe criterii etnice. Iata-l acum ministru pedelist al educatiei cerand infiintarea linei maghiare la UMF targu Mures. Cum s-o fi schimbat, cum o fi gandind in realitate acest individ, greu de precizat. Baba va distruge Universitatea din Oradea precum Basescu politia si sanatatea. Incet si sigur va distruge tot si asta cu ajutorul unora din interior precum Ionescu, Bara si cei de teapa lor care ar vinde-o si pe mama lor pentru putere. Viitorul universitatii este sumbru de acum. Numai Rozi si Chis o mai pot salva. Cred ca la fel ca Rectorul UMF Mureş, somat de Baba să rezolve problema facultăţii maghiare asa a fost si Antal dar nu a avut curajul sa riposteze nici forta sa se opuna si a cedat.
Postat 12 Martie 2012, 19:32 de cititor
mintea cea de pe urma
prostu-i si asta daca accepta interimatul. La varsta lui ar trebui sa vizeze 2 mandate. Numai asa isi poate construi si duce la capat o strategie. O sa pateasca ca Georgel ca pt astea 2 luni se linge pe bot de un mandat intreg. De ce n-au ales unul care da sa se pensioneze si n-are nimic de pierdut?
Postat 12 Martie 2012, 18:52 de gigi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON