URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Aprilie 2010, 13:02

Decanii facultăţilor de medicină din România: Guvernanţii ne-au tratat la modul "Dă-i dracului de doctori, că se descurcă ei!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începută vineri în Băile Felix, cea de-a doua Conferinţă Naţională a Asociaţiei Decanilor Facultăţilor de Medicină din România va dezbate, până duminică inclusiv, armonizarea sistemului creditelor transferabile ECTS între facultăţi, formarea medicală de bază şi dezvoltarea unui sistem operaţional al calificărilor în medicină, problemele şi oportunităţile fenomenului de internaţionalizare a şcolilor de medicină, precum şi armonizarea curriculară, a programelor de învăţământ, între facultăţile de medicină din ţară.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată în deschiderea Conferinţei, participanţii au afirmat că sunt interesaţi, însă, şi de relaţia dintre medici, medicinişti şi formatori medicali, de o parte, şi societate, de cealaltă parte, întrucât cei dintâi sunt nemulţumiţi de atitudinea pe care o au faţă de ei liderii politici.

"Mereu ni se spune, ca un reproş, că nicio facultate de medicină din România nu figurează în topul universităţilor din Europa şi din lume. Dar paradoxul este că producem medici foarte căutaţi şi apreciaţi în întreaga lume. Şi nu sunt cazuri individuale sau întâmplătoare...", a spus decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, prof. univ. Gheorghe Bumbu, adăugând că "aceasta este o problemă politică", un semn că organizarea sistemului de educaţie şi a celui sanitar nu sunt bine făcute de către guvernanţi.

Bumbu a afirmat că, totuşi, "criteriile după care sunt întocmite aceste topuri nu trebuie absolutizate" şi a dat ca exemplu faptul că două universităţi din Ungaria figurează în top 500, aşa-numitul clasament Shanghai, pe considerentul că doi absolvenţi au primit premiul Nobel, deşi între cele două fapte nu există o relaţie de cauzalitate. "Alţi factori care determină ca facultăţile şi universităţile româneşti să nu intre în asemenea clasamente sunt baza materială precară şi inexistenţa unor centre de cercetare, a unor centre de excelenţă. Dar cum să avem asemenea centre dacă bugetul pentru cercetare este de numai 0,01% din PIB, iar în alte ţări este de câteva procente?...", a spus profesorul Bumbu.

Decanii s-au declarat îngrijoraţi şi de faptul că, tot mai intens, politicienii pun în discuţie, inclusiv prin presă, demnitatea medicilor şi formatorilor medicali. "Trebuie să ne recâştigăm demnitatea profesiei şi a actului medical, pentru că altfel pierdem încrederea pacienţilor. Dacă valoarea noastră este recunoscută în plan european, de ce suntem trataţi necorespunzător în propria ţară?...", a spus decanul Facultăţii de Medicină din Iaşi, prof. univ. Doina Azoicăi.

Aceasta a fost completată într-un registru mai radical de către decanul Facultăţii de Medicină din Timişoara, prof. univ. Doru Mihai Anastasiu: "Toţi guvernanţii ne-au tratat aşa, la modul "Ia dă-i dracului de doctori, că se descurcă ei!". Am ajuns ca pacienţii să nu mai aibă încredere în medici, iar acest lucru este grav, pentru că 20% din şansele de vindecare depind de încrederea pacientului în medic. Pacientul vine la noi din start cu groază, că nu avem aia şi aia, vată, pansamente...", a spus Anastasiu.

Pe de altă parte, decanii sunt de părere că politicienii ar trebui să fie îngrijoraţi de opţiunile tot mai multor absolvenţi de medicină de a profesa în alte ţări, unde sunt plătiţi conform pregătirii lor. "Într-un viitor nu foarte îndepărtat n-o să mai avem cine să ne îngrijească. Este un semnal de alarmă, dar autorităţile îl ignoră", a afirmat decanul Facultăţii de Medicină din Constanţa, prof. univ. Petru Bordei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON