URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2017, 12:01

"Dascăli din Bihor": O carte care prezintă zeci de profesori bihoreni, aşa cum au fost cunoscuţi de Ion Bradu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala Mare a Primăriei a găzduit, luni, o nouă lansare de carte, primită de un public format din numeroşi oameni de cultură şi curoşi. Este vorba despre volumul "Dascăli din Bihor", autor Ion Bradu, şi care acum a fost tipărit în primă ediţie.

Acesta, cu un total de circa 500 de pagini şi şapte capitole, cuprinde 70 de texte despre cadre didactice pe care scriitorul le-a cunoscut, precum Teodor Neş (fost director al Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, al Casei Naţionale şi a Despărţământului ASTRA şi, totodată, autorul cărţii "Oameni din Bihor"), Augustin Cosma (tot fost director de la Colegiul Emanuil Gojdu, care a patronat revista elevilor "Ţara visurilor noastre") ori Ştefan Mustă (de la Liceul Samuil Vulcan din Beiuş, renumit profesor de matematică). Cartea a rămas, până în acest an, în manuscris, iniţial gândită pentru a fi structurată în trei volume, iar acum, sub egida Editurii Arca a putut vedea lumina tiparului.

Moderatorul evenimentului a fost Cristina Puşcaş, doctor în istorie, care a subliniat că "Ion Bradu a început să scrie cartea din 1938, pornind de la dascălii săi". "În această sală îi avem şi pe urmaşii unora dintre aceşti dascăli", a mai spus Cristina Puşcaş, amintind de istoricul Alexandru Pop, urmaş al lui Teodor Neş.

În continuare, cuvântul i-a aparţinut P.S. Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei. "Dacă citiţi despre aceste personalităţi, pe unele nu le cunoaştem. Dar sunt persoane cărora Ion Bradu le face un portret care ne ajută să ne cunoaştem înaintaşii", a spus Virgil Bercea.

Câteva amintiri despre activitatea lui Ion Bradu au fost formulate de Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor. "Avea o bibliotecă întreagă de manuscrise. (…) Una dintre dorinţele lui era de-a publica "Dascăli din Bihor". (…) El vorbea mereu cu drag despre manuscrisele pe care le avea", a precizat Chiriac. Totodată, acesta a punctat contextul istoric în care manuscrisul acestei cărţi a început să apară: "Era chiar la începutul unor ani de conflicte, care au adus mult rău omenirii". Cunoscându-l personal pe autor, Chiriac şi-a arătat mulţumirea pentru modul în care acesta şi-a servit cariera: "A lucrat la Casa de Creaţie şi am fost impresionat de modul cum lucra ca director. Descoperea obiecte care au reuşit să ajungă în muzeu. (…) Pentru el, satul a însemnat totul!"

Alte scrieri ale lui Ion Bradu au fost amintite de etnograful Crăciun Parasca, fiind vorba de contribuţii la istoria lumii rurale bihorene, de găsit în volumul al treilea al monografiei judeţului, dar şi cartea "Poeţi şi prozatori bihoreni". Despre autor, Parasca a arătat că "în tinereţe îşi semna articolele cu Ion Apostol. Iată că acum e şi el un apostol al culturii".

În ultima parte a lansării a vorbit Mircea Bradu, scriitor şi fiul lui Ion Bradu. Acesta a narat două din momentele pe care şi le aminteşte din copilărie, legate de tatăl său. Primul, când s-a întors acasă de pe front, după cel de-al doilea război mondial, iar cel de-al doilea când a dat foc bibliotecii pentru a-l salva de la arestare şi posibila detenţie comunistă.

Volumul despre dascălii bihoreni va putea fi găsit în bibliotecile publice şi la Editura Arca, a lui Mircea Bradu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON