URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2010, 14:32

Cornel Antal: Universitatea din Oradea nu se închide!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce presa locală a prezentat suspiciunea că Universitatea din Oradea s-ar putea închide în cazul în care proiectul Legii Educaţiei Naţionale va fi aprobat de Parlament, rectorul Cornel Antal a ţinut să asigure toţi orădenii că instituţia nu va avea lacăt pe poartă.

antal.jpgTrece sau nu de Parlament?

"Afirm categoric că Universitatea din Oradea nu se închide. În ultimii 10 ani au existat peste 10 variante de proiecte de lege privind educaţia, acesta e unul dintre ele şi sunt sigur că anumite articole din el nu vor trece de Parlament", a spus Cornel Antal (foto) miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Articolul 172 din proiectul de lege, cel care a iscat suspiciunea că Universitatea ar putea fi închisă, prevede că universităţile situate la mai puţin de 200 de kilometri se vor comasa prin fuziune. "Consider că este o încercare a unui grup restrâns de oameni de eliminare a concurenţei, pentru că dacă acest articol intră în vigoare, rămân doar şase centre universitare în ţară, adică cele vechi: Cluj, Iaşi, Bucureşti, Constanţa, Timişoara şi Craiova", a precizat rectorul orădean. Antal e nemulţumit şi că articolul cu pricina nu introduce nivelul calitativ al universităţilor ca un criteriu de fuziune, ci doar distanţa.

Totuşi, rectorul a ţinut să precizeze că, şi dacă acest articol ar trece de Parlament, Universitatea din Oradea tot nu s-ar închide. "Fuziune nu înseamnă nicidecum închidere. Însă proiectul de lege nici măcar nu menţionează în ce condiţii s-ar face această fuziune".

De altfel, vineri Antal se va întâlni cu toţi rectorii din ţară pentru a discuta proiectul de lege, iar sâmbătă rectorul va avea o întâlnire cu parlamentarii bihoreni, pe aceeaşi temă.

Taxe mari şi politizare "la liber"

Nici alineatul 6 al articolului 136 nu îl bucură pe rectorul orădean, deoarece prevede cuantumul taxei de şcolarizare cel puţin egal cu costul pentru un student echivalent. "Dacă s-ar vota acest articol, taxele vor fi mărite, îndeosebi la specializările ce implică laboratoare, cele tehnice, vocaţionale, la educaţie fizică, medicină. S-ar reduce foarte mult numărul de studenţi şi mulţi n-ar mai avea acces la educaţie, pentru că nu şi-ar permite", a spus Antal.

Rectorul nu vede cu ochi buni nici numirea conducătorilor universităţilor şi facultăţilor de către Senat, în urma unui concurs. "Politicul poate interveni foarte uşor, pentru că ministrul certifică rezultatele concursului. Şi e clar că nu va mai fi dorinţa membrilor universităţii, cum e acum, când rectorul se alege prin vot", a explicat Cornel Antal.

Eliminarea studenţilor din consiliile de administraţie ale facultăţilor, precum şi ierarhizarea imediată a universităţilor sunt alte nemulţumiri ale rectorului. "Ierarhizarea e un punct bun, singura obiecţie e că nu se poate face imediat ce intră legea în vigoare. Trebuie să dai universităţilor un timp de pregătire. În Polonia s-au dat cinci ani", a precizat Antal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON