URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2012, 14:29

Controverse la alegerea rectorului Universităţii: Ionescu se consideră candidat unic!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea îşi va alege pe 8 februarie noul rector dintre cei doi candidaţi, actualul deţinător al funcţiei Cornel Antal şi liderul sindical Gheorghe Ionescu. Diferenţa între candidaturile celor doi este că Ionescu optează pentru un mandat de 4 ani, aşa cum prevede legea, în timp ce Antal şi-a înregistrat opţiunea pentru un mandat "parţial", de 3 ani şi 4 luni, pentru a ocoli reglementările din Legea Educaţiei conform cărora nimeni nu poate fi rector mai mult de 8 ani, în condiţiile în care el deja a avut un mandat plin, de 4 ani, între 2008-2012, plus unul de câteva luni, între 2007-2008.

La două zile după depunerea candidaturilor, Ionescu a contestat la Biroul Electoral Universitar candidatura lui Antal, susţinând că aceasta este ilegală, tocmai pentru că legea prevede posibilitatea unui mandat parţial doar pentru cadrele didactice care s-ar pensiona pentru limită de vârstă în timpul exercitării mandatului.

În pofida contestaţiei formulate de Ionescu, BEU nu i-a putut da un răspuns clarificator, întrucât regulamentul Universităţii privind alegerea rectorului, adoptat în mandatul lui Antal, nu prevede nimic despre posibilele contestări ale candidaturii. "Eventualele contestaţii cu privire la nerespectarea prevederilor legale se vor adresa Senatului la 24 de ore de la data alegerilor. Senatul nou ales va analiza contestaţia", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Ştefan Nagy, membru în BEU.

Drept urmare, se va ajunge în situaţia paradoxală în care contestarea candidaturii va fi analizată doar după consumarea alegerilor şi, deci, după ce candidatul contestat poate va fi fost ales în funcţie.

"Conducerea Universităţii continuă ceea ce a început: ilegalităţile şi abuzurile! E adevărat că regulamentul prevede că noul Senat analizează contestaţiile la alegeri, dar ei nu s-au gândit că cineva va contesta candidatura. Dar, independent de aceasta, Biroul Electoral Universitar este un organism independent, care ar trebui să analizeze contestaţia. După atitudinea lor (n.r. - a membrilor BEU), înţeleg că orice femeie de serviciu putea candida la funcţia de rector", a declarat Ionescu, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Astfel, liderul sindical se consideră singurul candidat pentru funcţia de rector, şi în consecinţă nu vrea să participe la o dezbatere cu Antal, tocmai pentru a nu-l legitima. "Nu mă voi confrunta cu persoane care sunt în ilegalitate", a spus el.

Ionescu e de acord, totuşi, ca la solicitarea decanilor să se întâlnească, pe rând, cu cadrele didactice ale unor facultăţi, pentru a-şi prezenta programul şi pentru a răspunde întrebărilor. De altfel, spune el, este foarte posibil să şi aibă loc asemenea întâlniri săptămâna viitoare.

Pe de altă parte, Antal a declarat că el este de acord să participe la o dezbatere publică cu Ionescu. "Sunt absolut deschis la o dezbatere de idei, dar nu la bălăcăreală", a spus, actualul rector, făcând referire la acuzele pe care Ionescu i le aduce de când şi-a anunţat candidatura.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
MALEFICII
Felicitari pentru cele doua comentarii.Este perfect adevarat ar trebui supusi amandoi unui examen psihiatric.
Postat 29 Ianuarie 2012, 09:20 de Constanta POPESCU
Sunteti mai rau ca Ceausescu si Elena
Priviti la fata lui. Ce spuneti domnilor doctori psihiatri. Nebun deabinelea. Mai bine "moale" decat nebun. Colegilor sper ca nu dati universitatea pe mana unor maniaci sau nebuni. Tinerilor vreti locuri de munca nu?
Postat 28 Ianuarie 2012, 17:01 de ion escu
Sunteti mai rau ca Ceausescu si Elena
Ionescule ti-ai dat arama pe fata vizavi de cat de mult iubesti oamenii, cand vorbesti urat despre femeile de serviciu. Si ele sunt "oameni" sa stii ca sunt mai "oameni" decat nebuna de nevastata chiar daca intradevar nu pot fi rector. De departe esti un gunoi. Toti care te cunosc stiu asta. Nici daca candidezi singur nu vei ajunge rector.
Postat 28 Ianuarie 2012, 16:56 de ion escu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON