URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2016, 18:39

Concurs de discursuri, fotografii şi desene pe teme ecologiste, la Liceul Ghibu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce au făcut un studiu pe apa care curge în pârâul Peţa, iar apoi un marş pe biciclete sau role în memoria rezervaţiei nufărului termal, elevii de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi-au dus proiectul "Pro Peţa" în a treia etapă.

Ei s-au întrecut în discursuri, fotografii şi desene pe teme ecologice. Toate le-au expus vineri, în faţa profesorilor şi colegilor din şcoală şi sub un motto elocvent: "Numai când ultimul copac va fi doborât, când ultimul peşte va fi prins şi ultimul râu va fi otrăvit, doar atunci îţi vei da seama că banii nu se pot mânca".

Zecile de lucrări au fost evaluate de un juriu de specialitate: profesoarele Diana Cupşa şi Oana Stănăşel de la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Oradea, inginerul Gelu Mănăştureanu de la Compania de Apă, Andrei Togor în calitate de reprezentant al Asociaţiei Aqua Crisius, custodele Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţa, Adrian Gagiu, muzeograf la muzeul Ţării Crişurilor, jurnalistul şi ecologistul Florin Budea şi elevul Dan Mihai Chiş, fotograf de talie naţională din clasa a XII-a B, care de altfel a avut şi o expoziţie personală de fotografie centrată pe durerea declinului acestei rezervaţii, ireversibil, pentru melcul Melanopsis Parreyssi.

"Participanţii la eveniment au fost onoraţi şi de prezenţa doamnei critic de artă Ramona Novicov, care a apreciat sensibilitatea şi modalităţile de expresie artistică ale elevilor expozanţi şi i-a îndemnat să rămână luptătorii perseverenţi ai acestei cauze bune, ocrotind natura începând de la  gesturi mici, cu semnificaţie mare, cum ar fi economisirea apei, până la apărarea temerară a naturii, prin implicare în acţiuni – campanii pro natură", a precizat profesoara Mirela Ardelean, iniţiatoarea proiectului "Pro Peţa". Pe lângă elevii de la Ghibu, la eveniment au participat şi 23 elevi ai şcolii partenere "Floare de Lotus" Sânmartin.

La secţiunea discursuri premianţii au fost elevii Narcisa Dărăban din clasa a XI-a D (premiul I), Ionuţ Tripon din clasa a X-a C (premiul II) şi Andrei Oros din clasa a X-a D (premiul III). La secţiunea creaţie plastică, premiul I l-a luat eleva Bianca Mal, iar la fotografie liceanca Raluca Husaru. Premiile au fost asigurate de echipa de proiect a liceului, dar şi de Asociaţia Aqua Crisius şi de către partenerul acesteia, WWF. ONG-urile le-au dat elevilor cărţi, albume foto, reviste de specialitate, carneţele şi pixuri din materiale reciclate, insigne, stickere şi alte materiale ecologiste.

Evenimentul a avut un final deschis. Toţi participanţii au primit o carte poştală cu imaginea unei eleve care îi întreabă pe adulţii responsabili din jur: "Întregi ecosisteme din România sunt lichidate de lăcomie. Cum lichidezi lăcomia?". Întrebare care a rămas deschisă nu doar profesorilor şi elevilor, ci întregii societăţi româneşti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON