URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2018, 16:38

Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie: Liceenii din Bihor, provocaţi să scrie eseuri inspirându-se din versurile poetului Eminescu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită anual pe 15 ianuarie, şi, totodată, în ziua în care se împlinesc 168 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, reprezentanţii principalelor instituţii de cultură şi educaţie din Bihor au lansat un concurs dedicat tuturor liceenilor din judeţ.

Elevii sunt îndemnaţi să scrie eseuri pe tema "Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie", aşadar pornind de la versurile patriotice publicate de Eminescu pe 14 aprilie 1867, în revista de cultură "Familia".

Detalii despre competiţie au fost prezentate luni, într-o conferinţă de presă susţinută de şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi, redactorul şef al revistei Familia, scriitorul Ioan Moldovan, inspectorul şcolar pentru limba şi literatura română Diana Popa, şi scriitorul Ioan F. Pop, custodele Muzeului Memorial Iosif Vulcan, de altfel gazda întâlnirii cu jurnaliştii orădeni. De altfel, cei patru vor forma şi juriul concursului.

"Termenul limită pentru transmiterea eseurilor este 14 aprilie, când se vor împlini 151 de ani de la publicarea celei mai cunoscute poezii patriotice româneşti", a declarat Lucian Silaghi. Directorul a mai explicat că a gândit concursul numai pentru elevii de liceu deoarece însuşi Eminescu avea 17 ani când a publicat poezia "Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie".

Elevii interesaţi de acest concurs trebuie să-şi întrebe profesorii de limba română despre detalii. De asemenea, pot să le transmită direct Dianei Popa, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Gânduri despre Eminescu

Pentru a-i ajuta pe elevi, inspectoarea Diana Popa le-a transmis că ar putea să-şi scrie eseurile pornind de la premiza că Eminescu este atemporal, "ne curge prin vene" şi ne-a învăţat să iubim. "Pentru că el a fost un om care a iubit, şi-a iubit neamul, ţaraa, a iubit a scrie", a declarat Popa. De asemenea, profesoara şi-a exprimat speranţa ca rezultatele concursului să scoată la iveală "copii valoroşi".

Scriitorul Ioan Moldovan a anunţat, la rândul său, că cele mai bune eseuri vor fi publicate în revista de cultură Familia. "E mare nevoie de reapropierea de Eminescu, mai ales a celor tineri. (...) Am mare speranţă că sunt tineri care vor înfăptui în scris lucrări admirabile", a mai spus redactorul şef al revistei.

De cealaltă parte, scriitorul Ioan F. Pop a precizat că, în opinia sa, Eminescu trebuie demitizat, astfel încât tinerii de azi să-şi dorească să-l cunoască. "Şcoala ar trebui să-l apropie pe Eminescu, să-l facă prezent, o postură mai umană", a mai spus Ioan F. Pop.

Ulterior conferinţei de presă, a avut loc şi o ceremonie de omagiere a poetului Mihai Eminescu, la statuia acestuia din zona Independenţei.

Programul a cuprins rostirea unor alocuţiuni, interpretarea unor cântece pe versuri din lirica eminesciană de către grupul vocal "Lioara", al Şcolii de Arte "Francisc Hubic", coordonat de profesoara Antonela Ferche-Buţiu şi o dramatizare a poemului eminescian "Luceafărul", interpretată de elevi din clasa a IX-a, de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", coordonaţi de profesoara Carmen Andrei. La finalul acestei scurte ceremonii, elevii au recitat poemul eminescian "Doina", iar toţi cei prezenţi au depus buchete de flori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON