URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2012, 17:32

Bilanţ de an la Universitate: În faţa iminentului împrumut, reuşita anului e internetul wireless din campus

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Într-o conferinţă de presă ce a avut loc miercuri, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a făcut un scurt bilanţ al anului 2012. "Anul 2012 a fost unul electoral pentru Universitatea din Oradea", a declarat Bungău, făcând referire la alegerile care au avut loc pentru fiecare nivel de conducere al instituţiei, care l-au adus şi pe el în funcţia de rector şi care au făcut ca, cel puţin în prima jumătate a anului, instituţia să funcţioneze din inerţie, fără să poată fi luate decizii de anvergură până când noii şefi ai instituţiei şi ai fiecărei facultăţi în parte nu au fost instalaţi oficial pe funcţii. 

La solicitarea BIHOREANULUI, Constantin Bungău a punctat şi realizările şi nerealizările sale ca rector, în acest an. Astfel, la capitolul reuşite, rectorul a pomenit de două acţiuni în curs: transformarea site-ului Universităţii într-unul mai accesibil şi mai modern, respectiv montarea de hotspoturi pentru internet wireless în campusul principal.

Cea mai importantă nerealizare, după părerea lui Bungău, este cantina studenţească, închisă încă din vară, când firma ce o avea în administrare a fost evacuată. "Acum suntem la a treia licitaţie", a spus Bungău, completând că speră că va găsi, totuşi, o gazdă pentru cantină, după ce la primele două licitaţii nicio firmă nu s-a încadrat în cerinţele Universităţii. "Nu ne interesează atât de mult valoarea chiriei, cât plus-valoarea investiţiei. Vreau o cantină modernă", a spus rectorul.

De asemenea, Bungău a zis că şi-ar fi dorit ca în acest an Universitatea să aibă un buget mai mare, astfel încât să poată realiza mai multe iniţiative vizavi de infrastructură.

De altfel, bugetul mic a dus şi la cea mai importantă decizie luată în plan financiar anul acesta la Universitate: contractarea unui împrumut. "Pentru prima oară, Universitatea a solicitat o linie de finanţare pentru a susţine activitatea didactică şi de cercetare. Cu prioritate avem nevoie de bani pentru activitatea de cercetare", a spus rectorul, făcând referire la proiectele cu finanţare internaţională pe care Universitatea trebuie să le plătească acum, ca ulterior cheltuielile să fie rambursate.

"Trebuie să facem toate plăţile într-un termen foarte scurt. Sperăm să contractăm acest credit săptămâna aceasta cu singurul ofertant, Banca Transilvania", a declarat Bungău. Universitatea a lansat prima licitaţie pentru contractarea împrumutului în noiembrie, dar nicio bancă nu s-a prezentat.

Linia de finanţare are un plafon maxim de 5 milioane de lei, bani pentru care Universitatea garantează cu clădirea Facultăţii de Medicină şi Farmacie. Rectorul a precizat că nu are niciun fel de emoţie vizavi de rambursarea banilor. "Dacă ne vin bani de la POSDRU săptămâna aceasta, probabil că nici nu apelăm la aceşti bani", a spus Bungău.

Dacă Universitatea foloseşte banii, însă, costurile cu dobânzile se ridică la 1,5 milioane de lei pentru cei 3 ani în care e deschisă linia de finanţare, ceea ce înseamnă aproximativ 10.000 de euro pe lună. În comparaţie cu banii care vor intra în conturile instituţiei din proiecte, rectorul consideră că sacrificiul merită, întrucât, spune el, nu se pune problema ca banii europeni să nu vină.

În plus, Bungău a subliniat importanţa proiectelor europene, care au adus în Universitate aparatură modernă, dar şi rezultate de cercetare ştiinţifică. "Sigur, au adus şi salarii, şi eu mă bucur că colegii mei au posibilitatea să-şi suplimenteze veniturile", a precizat rectorul.

Rectorul a menţionat în darea de seamă şi cei 3.400 de boboci ai Universităţii din acest an, dar şi auditul extern care a început în decembrie la Universitate, fiind realizat de membri ai Asociaţiei Europene a Universităţilor. Evaluarea se va încheia în martie, când universitarii europeni vor face şi un raport final.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
88888
Sunteti varza !Nici nu ma mir , dupa ce i-ati intors spatele si ati umilit una dintre DOAMNELE (A.D) ,care v-au bagat in visterie o gramada de bani din proiecte europene!
Postat 03 Ianuarie 2013, 19:08 de 7777
fara gluma
De ce nu contracteaza directorii de proiecte creditele? De ex familia Ilies la cat a incasat poate suporta si niste dobanzi. Care a fost plus valoarea pe care acestia au adus-o sa trebuiasca sa suporte toata lumea iimbogatirea lor?
Postat 20 Decembrie 2012, 17:48 de Bugs Bunny
albitre fii corect, sau cobor disciplina din rectorat
Revin cu inca o realizare importanta in scurtul mandat, pe care era sa o uit: am trasat liniile pe terenul de fotbal si am vopsit portile, astfel incat sa creasca plus valoarea spectacolului sportiv. Deviza mea: "Cornele, la Brutarie!" Motto-ul meu:"Cinci bani, zece bani, ia-ti Cornele ochelari!"
Postat 20 Decembrie 2012, 12:31 de costel
scifi
Care internet wireless?
Postat 20 Decembrie 2012, 12:28 de admin
.
Sa-ti mai spun eu o nerealizare: aceeasi armata de secretare si personal nedidactic care taie frunze la caini pe bani de conferentiar, aceeasi risipa de fonduri prin cursuri netinute, aceleasi planuri de invatamant unflate cu discipline facute de dragul profesorilor.
Postat 20 Decembrie 2012, 08:36 de sorbonel
cercetare
Poate ca au facut cercetare aplicativa si vom incasa bani frumosi din brevetele de inventie rezultate in urma acestei finantari! De ce sunteti rai? Dom Costele, cate brevete avem si cati stau la poarta universitatii sa le cumpere?
Postat 20 Decembrie 2012, 08:30 de David
catastrofa de rector
Rusine Costele, m-ai dezamagit! Te tii numai de prostii, reforme reale cand?
Postat 19 Decembrie 2012, 21:48 de mircea
si minciuna-i vorba
poi sa ne spuna atunci domnul rector care sunt rezultatele de ”cercetare stiintifica” rezultate in urma acestor POSDRU. Un articol publicat la Metalurgia international, rusinea publicatiilor romanesti si cateva compilatii la fiztuicile proprii, alea care i-au publicat si pe Mangi, niste merituosi de (prost) renume mondial? Dar dupa HU-RO?
Postat 19 Decembrie 2012, 20:16 de Dr Haus
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON