URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2017, 16:30

Bolojan descentralizează cheltuielile şcolilor: Directorii care vor tolera risipa riscă să-şi piardă joburile

Bolojan descentralizează cheltuielile şcolilor: Directorii care vor tolera risipa riscă să-şi piardă joburile Cu banii economisiţi după descentralizarea cheltuielilor, Bolojan vrea să renoveze şcolile oraşului. În top pe lista priorităţilor e Colegiul Mihai Eminescu, unde Primăria n-a făcut lucrări de ani buni, din pricina unui proces privind revendicarea clădirii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan este nemulţumit că în multe şcoli şi grădiniţe din Oradea directorii n-au nicio grijă pentru risipa la energie electrică ori apă. Drept urmare, la propunerea sa, municipalitatea va descentraliza cheltuielile tuturor unităţilor de învăţământ din oraş.

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, Bolojan a explicat că, pe lângă cele circa 13 milioane de lei pe care Primăria le primeşte anual de la bugetul de stat pentru cheltuielile unităţilor de învăţământ, bani care acoperă salariile cadrelor didactice şi, parţial, cheltuieli cu bunuri şi servicii, municipiul contribuie cu circa 3 milioane de lei pentru plata utilităţilor şi alte cheltuieli.

"Toate aceste cheltuieli erau gestionate de Primărie, practic nu exista o răspundere directă a administratorilor sau directorilor de şcoli pentru modul în care se urmăreşte cheltuielile cu electricitatea, dacă becurile sunt stinse sau nu când nu este program, cu încălzirea, dacă geamurile sunt deschise în permanenţă. Urmarea este că, din 45 de unităţi, 15 sunt cu excedent, celalalte cu deficit", a declarat Bolojan.

Directori responsabilizaţi

Întrucât în primăvară directorii care au câştigat concursurile pentru şefia unităţilor de învăţământ au semnat contracte, în premieră, şi cu Primăria, edilul şef a decis să-i responsabilizeze. "Am luat decizia să descentralizăm aceste cheltuieli începând cu acest an şcolar, în aşa fel încât toate cheltuielile vor fi urmărite, gestionate şi derulate prin unităţile şcolare, Primăria urmând să realizeze doar lucrările de reparaţii şi investiţii", a spus Bolojan.

Aşadar, de luna viitoare începând, fiecare director de şcoală şi grădiniţă va primi de la Primărie o sumă fixă pentru cheltuieli, din care va trebui să plătească facturile de utilităţi. Fiecare unitate de învăţământ va primi bani în funcţie de datele istorice, a precizat primarul, adică în funcţie de media cheltuielilor din ultimele luni.

Directorii care vor face economii, vor putea folosi banii la dotări de şcoli. În schimb, cei care nu se vor încadra în plafonul de la Primărie, riscă să-şi piardă funcţiile. "Sigur că le vom acoperi în continuare aceste deficite. Însă directorului i s-ar putea rezilia contractul. Un an de zile dacă nu se întâmplă nimic, vom face adresă către Inspectoratul Şcolar şi vom cere înlocuirea, pentru că nu este bun administrator", a mai spus Ilie Bolojan.

De altfel, decizia a și fost votată, marți, de Consiliul Local cu unanimitate de voturi şi fără comentarii.

Banii pentru internate

Primarul a mai spus că toate economiile făcute la bugetul local prin această descentralizare se vor întoarce tot în şcoli şi grădiniţe. "Toate sumele economisite în anii următori vor fi alocate sub forma unor investiţii în şcolile din Oradea, noi începând să derulăm de anul viitor un program important de investiţii, pe câteva componente".

Unul din aceste programe vizează internatele şcolilor, care vor fi puse la punct, astfel încât să fie atractive pentru tinerii bihoreni din mediul rural care vor să urmeze şcoli profesionale sau licee din Oradea. "Acum vor începe, e adevărat, cu întârziere, lucrările la internatul de la Vuia. În primăvară va fi perfect operaţional. Vom dota în această toamnă internatul de la Partenie Cosma, unde avem 70 de camere de câte 3-4 locuri fiecare, şi dorim să reabilităm internatul de la Mihai Viteazul", a precizat Bolojan.

Un alt program de investiţii vizează clădirile aflate azi într-o stare foarte proastă. "Parte pentru că sunt în imobile care au o situaţie juridică neclară, cum este la Szacsvay de exemplu, sau cum este clădirea Fundaţiei Caritatea, a comunităţii evreieşti de pe strada Mihai Viteazul, sau care au ieşit dintr-un proces de judecată de foarte mulţi ani, cum este clădirea liceului Eminescu, unde în prezent lucrăm la studii de fezabilitate şi ne propunem ca din primăvară să începem procedura de licitaţie pentru selectarea unui constructor", a spus primarul.

Bolojan vrea ca anual Primăria să investească minim 1 milion de euro în unităţile de învăţământ "în aşa fel încât, în 2-3 ani de zile, toate şcolile să arate într-o stare cât se poate de bună".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Niste tarani ... de proasta calitate
Dupa ce a spart banii oradenilor pe tot felul de cacaturi inutile, Louis Hamilton de la primarie face economii la scoli. Era firesc, din moment ce avem primar de la tara, obisnuit cu lipsa conditiilor civilizate de trai. Bravo Oradea, la cati taranoi au ajuns sa te conduca eu ma mir ca inca nu ai fost retrogradat la rangul de comuna.
Postat 13 Septembrie 2017, 10:02 de rowald
Iarba verde de acasa
Eu propun pentru economie, sa se mute toaletele in fudu' curtii (le downgradam la model turcesc) si pentru ca tot s-au obisnuit copiii cu frigul din case, sa oprim caldura in scoli si gradinite ca sa nu li se urce cumva la cap. Pentru zilele intunecoase si mohorate de toamna, am putea folosi lampi cu petrol, ca doar nici parintii nostrii nu au avut conditii mai bune. Ce atatea pretentii? Mama lor de tarani de oradeni.
Postat 12 Septembrie 2017, 22:10 de User anonimizat
@andreimagheru
Academiciene.......mai bine dormi, treaz elucubrezi numai tampenii. Da, geniala idee, directorii sa faca economie, sa luam la scoala un calculator de exemplu. Recunostinta vesnica , m-am "dixtrat" de acel al tau Doamne de la inceput. Esti ceva adulator de popi, pupator de oase ? Ca dupa intelect cam asta pari a fi. Hai pa.
Postat 12 Septembrie 2017, 21:29 de elev
recunostința vesnica
Doamne, cit de destept si plin de initiative e Ilie!Recunoștință veșnică!
Postat 12 Septembrie 2017, 18:36 de andreimagheru
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON