URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2010, 11:11

Ecologişti de mici

Ecologişti de mici MLĂDIŢE DE SPERANŢĂ. Micuţii grădiniţei Don Orione au primit-o joia trecută în mijlocul lor pe veterana Ana Marossy, care le-a ţinut a doua lecţie de ecologie. Copiii au ascultat poveşti frumoase despre copaci, plante şi bogăţiile pământului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Ce trebuie să facem pentru a proteja copacii?", întreabă biologul Ana Marossy, scrutând cele 20 de perechi de ochi curioşi, ai micuţilor aşezaţi pe scăunelele colorate din grădiniţă.

Iar copiii răspund după mintea lor: să-i udăm, să nu-i tăiem... Însă pentru că lecţia la care participă nu este una obişnuită, micuţii învaţă şi cum trebuie să aibă grijă de natură. Prin economisirea hârtiei, a curentului electric sau a benzinei, folosind mersul pe jos.

Ora de ecologie

Începând din luna noiembrie, fundaţia Academia Civică Bihor a demarat un proiect de educaţie ecologică în grădiniţele orădene. Au cooptat-o în el pe Ana Marossy, biolog şi ecologist convins, care merge lunar la câteva grădiniţe şi le vorbeşte copiilor cu însufleţire, convinsă că ei vor învăţa să fie responsabili în societate, dar mai ales că vor iubi natura.

"Aici este cheia, la copii. Prin copii putem ajunge şi la părinţi, căci dacă un micuţ le spune că nu e voie să arunce gunoaiele pe jos sau să distrugă natura, ei se vor ruşina...", povesteşte biologul.

Prima grădiniţă la care s-au ţinut orele de ecologie este Don Orione, unde copii din toate grupele abia aşteaptă să vină "doamna" şi să stea la poveşti cu ei despre plante, animale, dar şi despre cum trebuie să le protejeze.

Respectaţi natura!

Foindu-se cam nerăbdători pe scaunele lor, dar totuşi atenţi la ceea ce spune invitata, copiii par să ştie toate răspunsurile - chiar dacă nu sunt întotdeauna cele corecte - la întrebări ca "De unde este extrasă benzina?", "De ce nu trebuie să risipim hârtia?" sau "Cum putem face economie la curent?". Dar mai ales învaţă de ce este necesar să aibă grijă de natură şi tot ceea ce ea oferă.

Proiectul, sprijinit de Kiwanis Oradea şi firma Reosal cea care asigură salubritatea în Zona Metropolitană, urmează să fie extins. "Deocamdată mergem la patru grădiniţe din oraş şi la cele din Sântandrei şi Borş, dar dorim să le acoperim pe toate", spune Orlando Balaş, membru al Academiei Civice Bihor. În paralel, iniţiatorii proiectului ţin lunar o întâlnire cu alţi voluntari, profesori şi educatoare, care să predea mai departe la alte grădiniţe.

În plus, de la anul, asociaţia şi-a propus să introducă proiectul şi în şcoli. Până atunci, membrii acesteia se gândesc la cele mai bune modalităţi care pot să-i facă pe copii, dar mai ales pe cei mari, să înţeleagă că natura trebuie respectată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON