URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2011, 09:35

Căldură de la natură: Facultatea de Arte Vizuale se încălzeşte eco, din energia solului

Căldură de la natură: Facultatea de Arte Vizuale se încălzeşte eco, din energia solului DE LA "GROTĂ" LA CĂLDURĂ. După ce ani de zile a funcţionat în Cetate, unde studenţii îndurau în fiecare iarnă frigul din săli, Facultatea de Arte Vizuale s-a mutat acum într-o clădire nouă, în care tinerii nu mai dârdâie la cursuri. Noul sediu e încălzit printr-o instalaţie fără calorifere şi cu tubulatură în pereţi
Căldură de la natură: Facultatea de Arte Vizuale se încălzeşte eco, din energia solului FĂRĂ URME. Cei care trec pe la noul sediu al Facultăţii de Arte Vizuale şi văd bucata de teren din faţa clădirii nici nu bănuiesc că sub ea, la peste 100 de metri adâncime, se află "baza" sistemului care asigură căldura şi apa caldă din clădire
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea începe să pună preţ pe protecţia mediului, dincolo de teorie. Fiind un consumator mare de energie termică, datorită clădirilor imense, cu multe săli care trebuie încălzite în sezonul rece, instituţia a început să se orienteze spre metode ecologice de încălzire.

Prima facultate care are un astfel de sistem este cea de Arte Vizuale, care s-a mutat de la începutul celui de-al doilea semestru într-un sediu nou, pe strada Armatei Române. Clădirea de aproape 1.000 metri pătraţi este încălzită exclusiv cu energia pământului, printr-un sistem de tubulatură forat până la 130 de metri adâncime.

Casă nouă pentru artişti

Până nu demult, studenţii Facultăţii de Arte Vizuale învăţau în Cetate, unde pe timp de iarnă erau nemulţumiţi de gradele puţine pe care le aveau în sălile de cursuri şi în ateliere. Din cauză că Cetatea este monument istoric, nu se putea realiza o instalaţie performantă de încălzire, astfel că studenţii şi cadrele didactice aveau căldură doar de la radiatoare electrice.

Cum Cetatea a intrat într-un vast proiect de reabilitare, artiştii au trebuit să părăsească acest spaţiu, iar Universitatea a fost forţată să le găsească o casă nouă. Instituţia a primit de la Consiliul Judeţean o clădire dezafectată de ani buni, vizavi de campusul universitar, aceasta a fost renovată, iar la finele lunii februarie facultatea s-a mutat în noul sediu.

Randament bun

Mutarea în "casa nouă" a rezolvat o dată pentru totdeauna problema frigului pentru studenţii artişti. Asta pentru că noua clădire are un sistem performant de încălzire şi, mai mult decât atât, este unul ecologic.

02-Marcel-Rosca.jpg"Sistemul extrage căldură din sol prin 10 schimbătoare de căldură verticale", explică Marcel Roşca (foto), decanul Facultăţii de Energetică, cel care a condus proiectul prin care s-a montat sistemul de la Arte Vizuale. Instalaţia face parte dintr-un proiect finanţat de Comisia Europeană şi de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, în care sunt partenere 9 ţări europene, iar Facultatea de Energetică din Oradea a fost singurul reprezentant al României. Proiectul, denumit "GROUND-MED", vizează realizarea de 9 instalaţii pilot care utilizează pompe de căldură.

Practic, pe terenul de lângă sediul facultăţii, la o adâncime de 130 de metri, se află mai multe conducte în formă de "U" prin care apa circulă şi se încălzeşte de la căldura pământului, ştiut fiind că temperatura solului creşte odată cu adâncimea. "Obiectivul principal e obţinerea unei eficienţe pe sezonul de încălzire de cel puţin 5. Asta înseamnă că, cu o unitate de consum de energie electrică, se obţin cinci unităţi de energie termică", explică Roşca. Altfel spus, doar 20% din totalul energiei necesare pentru încălzirea clădirii costă, acest procent reprezentând curentul necesar pentru pompe. Energia termică necesară vine din pământ, deci e gratuită.

Soluţie nouă şi scumpă

Sistemul va fi monitorizat automat, la fel cum se vor face şi reglajele. "Aşa vom vedea ce va trebui făcut ca să funcţioneze cât mai eficient", spune decanul. Investiţia nu e tocmai ieftină, costând circa 330.000 de euro, dar Universitatea a avut norocul de a primi banii din alte părţi. Preţul ridicat face ca în Oradea sisteme similare să mai fie folosite doar de unele locuinţe particulare, şi de nicio altă instituţie publică. "E o soluţie relativ nouă, are circa 10 ani", precizează Roşca.

Rămâne de văzut dacă Universitatea va mai găsi bani sau măcar oportunitatea de a face rost de fonduri pentru instalarea unor sisteme similare şi la alte facultăţi. Până atunci, cel puţin studenţii de la Arte Vizuale se pot mândri că învaţă într-un sediu nu doar nou, dar care şi protejează natura...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
potential
Felicitari! Acum ca s-au imprastiat toate nulitatile de la geotermal pe functii de conducere, rector, decani, prodecani, sefi de catedra si de servicii in sfarsit meseriasii isi pot face treaba! Va dati seama ce potential la UO daca i-ar trimite pe acesti ”incurca-lume” acasa cu totul?
Postat 17 Martie 2011, 09:54 de Alessandro Volta
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON