URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2010, 10:20

Învaţă să fie lideri!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce alţii de vârsta lor nu îşi scot capul din baruri, câţiva tineri orădeni s-au hotărât să-şi croiască destinele încă din adolescenţă şi să înveţe de pe acum politică şi administraţie.

Nu o fac dezorganizat, ci în calitate de membri ai Parlamentului European al Tinerilor, o organizaţie susţinută de Parlamentul European, care reuneşte zeci de mii de tineri. Sub egida acestuia, tinerii români găzduiesc începând de marţi în Băile Felix un seminar est-european, unde vor pune Europa la cale.

Tineri şi activi!

Parlamentul European al Tinerilor este o structură care funcţionează pe lângă Parlamentul European şi implică tineri din 34 de ţări care participă la seminarii şi sesiuni la fel ca parlamentarii europeni, rezoluţiile date de ei fiind trimise Comisiei Europene, care ţine cont în luarea deciziilor şi de părerea tinerilor.

"Parlamentul Tinerilor a avut un rol important în crearea unor programe de studiu pentru studenţi, precum Erasmus", povesteşte Laszlo Gulacsi, membru în asociaţia European Youth Parliament (EYP) România, care s-a înfiinţat în 2006 la Oradea, unde îşi are sediul.

Din punctul de vedere al tinerilor politicieni, România este bine dezvoltată deoarece conduce membrii din ţară în acţiuni care i-au plasat în Top 5 ţări active în Parlamentul European al Tinerilor. România are acum aproximativ 700 de membri cu vârste între 16 şi 21 de ani, dintre care 20 sunt orădeni.

Şanse de viitor

Tinerii din Parlamentul European al Tinerilor au trebuit să treacă un proces de selecţie în care să-şi dovedească abilităţile. Juriul a căutat să vadă cât sunt ei de activi şi de implicaţi în dezbaterea unor teme, în aflarea problemelor şi în căutatea de soluţii.

Cei care au reuşit se pregătesc să fie politicieni în seminarii, sesiuni şi forumuri locale, naţionale şi apoi internaţionale, în cadrul cărora sunt aduse în discuţie probleme reale din lume, la care tinerii trebuie să găsească o soluţie lucrând în grup. "Este practic o şcoală de politicieni şi toţi au propriul punct de vedere. Învaţă să facă inclusiv compromisuri", povesteşte Laszlo Gulacsi.

Implicarea ca tineri parlamentari în luarea unor decizii îi poate ajuta în viaţa de zi cu zi şi în clădirea unei cariere. Pe lângă cunoştinţele pe care le acumulează şi persoanele pe care le întâlnesc, micii parlamentari profită de ocaziile care se ivesc pentru a obţine joburi.

Gazda parlamentarilor

Anul acesta, asociaţia din România organizează în Băile Felix un seminar est-european la care sunt aşteptaţi circa 70 de participanţi din mai multe ţări. "Fiecare ţară face astfel de seminarii pentru lobby, pentru a-şi face cunoscută ţara", explică Laszlo Gulacsi.

Seminarul se va desfăşura în perioada 19-24 octombrie şi va avea ca teme de dezbatere mai multe programe la baza cărora stă Pactul European pentru Tineret, adoptat în 2005 de Parlamentul European. Acestea veghează la îmbunătăţirea condiţiei tinerilor prin programe de educaţie, mobilitate, incluziune socială precum Erasmus, Youth in Action şi altele.

"Participanţii vor fi împărţiţi pe comisii mixte şi fiecare comisie va avea o temă de dezbătut. Vom discuta despre problemele tinerilor europeni şi vom propune soluţii", mai afirmă Laszlo Gulacsi. Pe lângă întâlnirile seminarului, tinerilor parlamentari li s-au pregătit prezentări ale tradiţiilor româneşti şi alte activităţi de team-building.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON