URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2017, 18:45

Hector, asistentul personal: Un student orădean a creat o aplicaţie inspirată din filmul "Iron Man" (FOTO/VIDEO)

Un boboc al Universităţii din Oradea a impresionat juriul celei de-a XV-a ediţie a Salonului Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret, desfăşurat la sfârşitul lunii noiembrie. Student în anul I la specializarea Informatică a Facultăţii de Ştiinţe, Darius Mnerea a obţinut la acest concurs premiul I pentru Hector, un sistem de inteligenţă artificială.

Marţi, în sala de conferinţe a Bibliotecii Universităţii, Darius Mnerea şi-a prezentat invenţia în faţa profesorilor, colegilor şi a rectorului Constantin Bungău. "Am dorit să ţinem un astfel de curs ca să înţelegeţi că şi din anul I puteţi crea", le-a spus studenţilor decanul Facultăţii, Sanda Filip.

Asistentul viitorului

Modest şi foarte glumeţ, Darius a explicat că l-a creat pe Hector, cum şi-a "botezat" creaţia, inspirându-se din modelul Jarvis, din pelicula "Iron Man". Asemenea personajului din film, Hector este un asistent virtual, pe care studentul orădean l-a realizat în acest an, lucrând şi câte 16 ore pe zi.

"Este o replică la o scară mai mică a unui sistem de inteligenţă artificială", a explicat tânărul. Concret, Hector este o aplicaţie care răspunde la orice întrebare, afişează cele mai importante ştiri şi, de altfel, orice alte informaţii cerute de "stăpân", şi rulează aplicaţiile dorite de acesta. "Este un asistent care poate automatiza o casă, transformând-o în smarthouse", a spus Darius. Practic, Hector poate prelua controlul asupra oricărui dispozitiv inteligent şi, de asemenea, el însuşi poate fi controlat de la distanţă, printr-un telefon mobil. De asemenea, el poate detecta feţe, forme – de exemplu, o minge – sau mişcări ale mâinilor.

"Învaţă din mers"

Hector are şi răspunsuri la numeroase întrebări, fie că le primeşte în scris, fie că îi sunt spuse pe cale orală. Asemenea sistemelor din telefoanele mobile, Hector foloseşte internetul pentru a furniza informaţiile cerute. De pildă, dacă îi ceri informaţii despre Oradea, Hector vorbeşte despre localizarea geografică a oraşului, dar şi despre numărul de locuitori ori alte detalii asemănătoare.

"Sistemul de inteligenţă artificială creşte, învaţă din mers", a explicat creatorul lui Hector. Darius a mai spus că Hector stochează toate informaţiile colectate de pe internet, astfel că, întrebat din nou despre Oradea, de exemplu, nu va avea nevoie de o conexiune la internet pentru a putea răspunde.

Colegii lui Darius au putut testa chiar ei funcţia, întrebându-l pe Hector de unde pot cumpăra o pizza ori cum funcţionează creierul lui. La această ultimă întrebare, extrem de amabil şi respectuos, aplicaţia a explicat că foloseşte limbaje specifice programării.

Hector ştie însă şi să glumescă: pentru a arăta că este disponibil pentru discuţii, le-a spus tinerilor "Altă întrebare!", avertizând totodată că citează dintr-un clasic în viaţă. O aluzie, desigur, la fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache.

Multiple premii

Studentul orădean a fost felicitat de profesorii săi şi de rectorul Constantin Bungău. "Deşi nu sunt specialist, am apreciat foarte mult această aplicaţie. Cred că ai putea să dai şi lecţii de design pe zona de IT, văd că ai talent. Cred că pe viitor va avea succes Hector", a spus rectorul.

Totodată, Bungău a vrut să afle de la Darius ce are nevoie pentru a putea lucra din laboratoarele Universităţii. "Vreau să ai toate condiţiile necesare pentru a dezvolta această aplicaţie", a mai spus rectorul.

Pe lângă recentul premiu câştigat la Salonul Naţional de Inventică, Darius Mnerea mai are în palmares şi alte reuşite, pentru alte invenţii din zona IT: premiul I la etapa naţională a concursului Informatrix, secţiunea Computer Art, medalia de argint la etapa internaţională a concursului Informatrix, secţiunea Computer Art, şi menţiune la a XI-a ediţie a "Salonului Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret", secţiunea Tehnologia Informaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@oradea....cum ti-o fi nickname-ul
In Romania de azi se promoveaza furtul intelectual si falsul. Stii cati romani contemporani au invenții reale in IT? Unul singur, este o ea de la MIT. Da nu ma astept sa fi auzit de dansa. In rest toti copiaza sau cosmetizeaza chestii existente. Stii ca smartfonu romanesc e adus din China de pe Aliexpress? Si allview si ala de Ramnic. Inca ala de Ramnic a si fost dat in vileag deja. Romanii mai sunt cica hackeri. Pufnesc in ras. Au descoperit Kali si Hail Mary, ce sa stie ce Ruby si module sunt in spate. Click si da sa mearga. Romanii sunt mari inventatori, cu media IQ mult sub media europeana. Ghici de ce Apple deschide 2 site-uri in Dublin si Copenhaga. Sau de ce Facebook e doar in Dublin. La fel si Google. La fel si marii producatori de farmaceutice. De ce chestiile complexe se fac oriunde, numai in Romania nu? Ca nu avem cercetatori, ingineri, specialisti...noi avem consultanți provident, birouri de mediatori care nu au potut ajunge avocați, economisti care vand avon si oriflame. Si acuma intelegi de ce nu muncesc eu pt romani. Dar probabil esti si tu un sinecur (cauta in dex) frustrat care intreaba "va mai pun ceva la happy meal?"
Postat 13 Decembrie 2017, 21:15 de poiu
@ poiule si tu esti prost
Cat poti fi de tampit sa negi orice ? Poiu o dovedeste. Pt un student in anul I este o realizare chiar daca nu la nivelul poiului.
Postat 13 Decembrie 2017, 11:10 de oradea_mea_si_a_ta
O fi ceva clona...
Amazon echo deja automatizeaza o casa complet. Inteligenta artificiala nu se construiește de un student. Adica baza de date din spate a luat-o de undeva si a pus un speach to text + query peate ceva existent. Aia nu e inventie, deci juriul e cam praf. Cortana, Siri, Iris si Google Now sint IA. Restul sunt doar alte icoane si o alta voce. Ma asteptam sa vad articolul asta la bihon, o mica dezamagirea din partea voastra
Postat 13 Decembrie 2017, 06:38 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON