URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2018, 13:02

UDMR, refuzat! Consiliul Local Oradea a respins traducerea în maghiară a denumirilor de străzi şi inscripţionarea lor cu denumirile antebelice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

UDMR nu a avut câştig de cauză. Consiliul Local a respins joi propunerea grupului UDMR privind traducerea în limba maghiară a denurmilor tuturor străzilor, parcurilor, podurilor, pieţelor şi altele, inscripţionarea lor cu tăbliţe maro care să conţină denumirea folosită în perioada antebelică şi utilizarea de pictograme trilingve în română, maghiară şi engleză.

Proiectul de hotărâre a fost respins cu 18 voturi din partea grupului PNL, în vreme ce consilierii PSD au votat alături de grupul UDMR. Liberalii nu s-au lăsat convinşi de argumentele consilierului Pető Dalma Csilla care a militat pentru adoptarea hotărârii.

"Legislaţia nu interzice ce am promis noi, grupul UDMR. Legal, este permis", a spus consilierul UDMR. Pető a argumentat arătând că astfel de hotărâri au fost adoptate în Sibiu, cu inscripţionarea străzilor în limba română şi germană, şi la Zalău, unde inscripţionarea trilingvă a fost adoptată cu unanimitate de voturi de către Consiliul Local.

Numai pe lege!

Pentru lămurirea situaţiei, secretarul Consiliului Local, Ionel Vila, le-a spus consilierilor locali că municipalitatea orădeană a îndeplinit toate prevederile legale privind drepturilor minorităţilor.

"Obligaţia de inscripţionare bilingvă se referă expres şi limitativ la inscripţionarea denumirilor localităţilor, inscripţionarea denumirilor instituţiilor publice, precum şi afişarea anunţurilor de interes public. Aceste lucruri prevăzute în lege noi le-am realizat", a afirmat secretarul Consiliului Local.

Vila a remarcat, la fel ca şi consilierul Pető, că în Oradea "există o bună înţelegere între etniile conlocuitoare", dar că orice hotărâre de Consiliu trebuie să se încadreze în cadrul legal.

Potrivit acestuia, Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie 3.712 din 2017, Sentinţa Tribunalului Mureş 779/2017, Sentinţa Tribunalului Bihor 228/CA/2018 prevăd că inscripţionarea bilingvă a denumirilor de străzi se instituie în conformitate cu normele dreptului intern, adică Legea administraţiei publice locale 251 din 2001 şi HG 1.206 din 2001, ale căror prevederi au fost respectate.

"Nu putem trăi din imagine"

Polemicile pe tema inscripţionării bilingve a străzilor după modelul propus de UDMR au fost întrerupte de intervenţia primarului Ilie Bolojan. "Există două raţiuni, când faci o propunere: să vrei să treacă, sau să vrei să fie respinsă, ştiind că nu poate fi adoptată pentru că legea nu permite aceste lucru". Bolojan a afirmat că propunerea UDMR este un exerciţiu de imagine, "dar nu putem trăi din imagine, ci trebuie să găsim un cadru legal".

Bolojan a spus că municipalitatea orădeană nu se opune inscripţionării bilingve, însă acest lucru trebuie făcut conform legii. "Noi nu avem nimic împotrivă să găsim soluţii". Primarul a spus că pentru aceasta va trebui ca Parlamentul să modifice cadrul legal. "Sunt convins că parlamentarii de Bihor vor propune, la cererea dumneavoastră, acest lucru", a spus Bolojan. Primarul a concluzionat că "a vota acum ar face să fie nelegal".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Charta Europeana a limbilor.
Tratatul de Bază Încheiat Între România și Ungaria Art. 15. (3) (…) Părţile contractante vor asigura condiţiile care sa facă posibila folosirea şi a limbii materne în relaţiile cu autorităţilor locale, administrative şi judiciare, în conformitate cu legislaţia interna, precum şi cu angajamentele internaţionale asumate de cele doua părţi. Aceste persoane au dreptul de a folosi numele şi prenumele lor în limba maternă şi se vor bucura de recunoaşterea oficială a acestora. În zonele locuite de un număr substanţial de persoane aparţinînd minorităţilor respective, fiecare parte contractantă va permite sa fie expuse, şi în limba minorităţii, denumiri traditionale locale, denumiri de străzi şi alte inscripţii topografice destinate publicului.
Postat 27 Mai 2018, 14:42 de Mandy469
udmr vrea lucruri ilegale
udmr este etno-business... o spune chiar fostul presedinte de onoare al acestei grupari, tokes l.
Postat 26 Mai 2018, 14:15 de Control_Room
@roger si altii
Pai cum sa puna ungurii placute bilingve daca romanii habar n-au de denumirile romaneste ale localitatilor din Ungaria?! Acestea sunt: Debreţin, Seghedin, Jula/Giula, etc! @roger, trebuie sa stii ce sa ceri! In alta ordine, cearta nu-si are rostul, clasa politica este alcatuita din PENALI, diferenta fiind doar aceea ca unii au fost pusi sub acuzare/condamnati, iar altii urmeaza sa fie luati la intrebari! Si inca ceva: sper ca va amintiti ce s-a intamplat atunci cand birtinezul nu avea 2/3, nu avea nici 1/2+1 dintre consilieri, dar voia ciolanul: i-a pupat in cu*te pe unguri si s-a umilit in cel mai penibil mod, a acceptat sa fie fircalite masinile pulanarilor de la locala in ungureste! helyi rendőrség nagyvárad, asa scria pe ,,autospecialele" celor de la locala!!! A acceptat-o ca vice pe bipeda, numai sa nu se alieze cu alti romani!!! Culmea, a urmat usl-ul, cand a lins unde a scuipat, dar nu mai intru in amanunte. Asa ca nu-mi povestiti mie despre ,,romanismul" birtinezului!
Postat 26 Mai 2018, 13:43 de pinonel
CrisDumi
Esti bine sau ai dat de paranoia.
Postat 26 Mai 2018, 11:06 de Sandu1201
Sa nu uitam istoria de dinainte de unguri
Si apoi să reflectam in ce limba mai scriem pe strazi.
Postat 26 Mai 2018, 07:03 de poiu
@crisdumi
Ai orbul gainii sau faci pe prostul ! Din comentariul meu de mai jos nu reiese deloc faptul ca Ianos i-ar fi ajutat in trecut, in tentativele lor de retrocedari ilegale. El, Ianos,a pus umarul, printre altele, la boicotarea referendumului de unire dintre Oradea si Sanmartin. In cazul tentativelor de retrocedari ilegale, udmr, a incercat modificarea OG 94/2000, privind retrocedarea bunurilor bisericesti. Udemeristii voiau sa retrocedeze si bunurile congregatiilor "care nu au fost reinfiintate" in mod legal. La fel si ale "fondurilor depozitelor si altor forme de organizare specifice cultului solicitat, indiferent indiferent daca au fost sau nu infiintate". Vroiau sa "retrocedeze" ceva ce exista, cuiva care nu exista. Despre incercarile de retrocedari ilegale ale udmr s-a scris si in presa. "Ebihoreanul", a avut chiar un serial pe aceasta tema.
Postat 26 Mai 2018, 00:18 de Alcor
fara creier si fara pasare, uitati udmr cum zboare
la Debrecen sau artand, Szeged sau gyor ori Gyula nu exista placute bilingve, nu a auzit nimeni asa ceva, doar astia care n-au absolut nici o rusine si nici o activitate prin care sa-si justifice salariile nesimtite. deci udmr, mucles!
Postat 25 Mai 2018, 21:01 de roger
Re: Alcor
Ai dat cu bâtahn baltă precum Orban cu spionii Mossad. Retricedările false au la bază hotărâri ale Consiliului local Oradea, adoptate prin presiuni și manipulări ale administrației liberale conduse de către primarul de atunci Mihai Sturza. Arestarea si procesele topografului primariei, Marin Sterian, au durat din 1999 pana in 2012. Cele aproape 30ha de intravilan furate de liberali, democrato-liberali, socialisti si udmr-isti, dar si multi nomenclaturisti de rut nou, trebuiau recuperate conform deciziilor irevocabile ale instantelor, incepand cu 2013-2014, dar administratia Bolojan a refuzat sa puna in aplicare sentintele. La vremea aceea Ianos nici nu stia cu ce se mananca politica, dar primarul actual era sponsorizat tocmai de niste beneficiari ai ingineriilor imobiliare de atunci.
Postat 25 Mai 2018, 20:55 de CrisDumi
Zanzanie, separatisme, etc sunt caracteristicile udemeristilor
Udemeristii au blocat si blocheaza o gramada de proiecte de dezvoltare a orasului si judetului, beneficiind si de ajutorul lui Ianos. Ne mai amintim si de mega "tunurile" imobiliare pe care au uncercat sa le dea prin retrocedari false.
Postat 25 Mai 2018, 20:03 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON