URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2018, 18:14

Să mai şi scadă! Consiliera Kirei Melinda vrea reducerea cu 3% a impozitelor în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierul local Kirei Melinda (UDMR) acuză municipalitatea că a mimat generozitatea la începutul acestei săptămâni, când a anunţat dezbaterea impozitelor pentru anul 2019, afirmând că va compensa rata inflaţiei de 1,34% de anul trecut, pentru ca orădenii să plătească impozitele tot la nivelul de anul acesta.

Tot timpul cresc

"Potrivit Institutului Naţional de Statistică, rata inflaţiei în 2015 a fost de minus 0,6%, iar în 2016 de minus 1,5%. Cu toate acestea, în anii anteriori executivul nu a ţinut cont de inflaţia negativă şi, în loc să reducă impozitele, le-a majorat de a ajuns Oradea oraşul cu cele mai mari taxe şi impozite din ţară", a acuzat Kirei.

În acest context, consilierul local a afirmat că va propune Consiliului Local ca, la adoptarea taxelor şi impozitelor pe 2019, să aplice o diminuare de 3% pentru a compensa inflaţiile negative neluate în calcule în ultimii doi ani.

"Grupul UDMR va propune o reducere de 3% a taxelor şi impozitelor pe 2019 şi va propune soluţii. Aceste sume s-ar putea acoperi prin renunţarea la contractele cadru neeconomicoase sau la plata firmelor de avocatură", a spus consiliera.

În plus, întrucât municipalitatea a stabilit termenul limită de 30 martie pentru depunerea propunerilor de către orădeni, deşi dezbaterea publică a impozitelor pe anul 2019 se va încheia abia pe 26 aprilie, Kirei Melinda va cere prelungirea acestui interval. "Până acum se puteau depune propuneri până în ziua dezbaterii sau cu o zi înainte de data dezbaterii. De anul acesta termenul a fost redus de la 30 la 10 zile", a reclamat consiliera.

"Am respectat legea!"

Contactat de BIHOREANUL, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea a declarat că municipalitatea nu a aplicat inflaţia negativă din anii 2015 şi 2016 pentru că nu a avut la dispoziţie date oficiale.

"Referitor la modul în care se aplică indexarea, legea face trimitere la site-ul Ministerului Finanţelor, dar aceste date nu au existat pe site. Au fost primării care au cerut ministerului aceste date şi nu au primit niciun răspuns", a declarat Florea.

În ceea ce priveşte termenul limită pentru depunerea propunerilor, directorul economic spune că municipalitatea a aplicat intervalurile prevăzute de lege.

"N-am făcut decât să respectăm legea. Noi am folosit ani de zile termenul de 30 de zile, dar Legea 52 din 2003 privind transpareţa decizională prevede un termen minim de 10 zile pentru primirea propunerilor. Ulterior urmează încă 10 zile pentru elaborarea formulei finale a materialului în dezbatere, după care intervine un interval de 10 zile pentru dezbaterea efectivă", a spus directorul.

Florea a afirmat că municipalitatea nu a găsit de cuviinţă să organizeze o întâlnire publică pentru dezbaterea proiectului de taxe şi impozite aferente anului 2019 pentru că, pe lege, aceasta se iniţiază la propunerea unor organizaţii neguvernamentale sau instituţii.

"Fiind vorba de un proiect care propune menţinerea la acelaşi nivel a taxelor şi impozitelor, fără să aducă nimic nou pentru public, am considerat că nu este necesară o întâlnire", a spus directorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
??!!
Nu pot și nu pot! Trebuie să mai spun o dată oricât de repetitiv aș fi! În esență Eduard Augustin Florea a spus SINGUR că a ajuns ce a ajuns cu sprijinul lui Marcel Ioan Bolos! Nu competență, nu altceva! ...
Postat 24 Martie 2018, 14:27 de TDS
@elev
totusi mai am mult pana ajung ca tine un fel de prostu satului...si e ciudat ca ai de comentat doar la articolele in care se fac referiri la maghiari . ori esti prost ori sovin :)
Postat 23 Martie 2018, 08:11 de User anonimizat
avertisment
Ar fi cazul să vă opriţi, cred că aţi spus tot ce era de spus. Mai departe, urmează sancţiunile.
Postat 23 Martie 2018, 10:51 de Moderator
@anonimusz
Hopa.....clovnul cseled a prins iarasi glas in apararea stapanilor. Esti penibil, de incult nu mai spun. Doamna se prescurteaza D-na. DNA inseamna altceva. Daca nu poti sa taci esti liber sa pleci acolo unde astia ca tine reprezinta normalitatea. Aici esti minoritar. Szia cseled.
Postat 23 Martie 2018, 07:45 de elev
@poiu
De ce ești penibil poiule ? Dna vrea sa corecteze una din nedreptățile comise de primar , știi foarte bine ca are dreptate dar te deranjat simplul fapt ca e maghiara. Dacă nu poți convietui civilizat cu orădenii , ești liber sa te întorci acasă la țara...
Postat 23 Martie 2018, 06:53 de User anonimizat
udmr mai poate salva oradea
D-l. director economic are dreptate. 1.5% in 2016 plus 0.6% in 2015 nu da 3%...sorry. In schimb ar putea sa ne explice calculul exact care a dus la majorararea impozitelor in oradea cu 20% in 2018. Si reducerea bonificatiei la 5% speram sa aiba o ecuatie cu transformata Laplace,pe care sa o inteleaga toata lumea.
Postat 22 Martie 2018, 21:52 de excalibur
Iar asta?
... Va rog nu ii mai faceți reclama, eu inca mă mir cine și cu ce creier (If any) at fi votat-o pe asta pe liste. De cate ori deschide gura, mai pierd minute din viața.
Postat 22 Martie 2018, 19:43 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON