URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2018, 17:28

Raport pe 2017: Arhitectul şef al Oradiei nu mai ţine audienţe pentru că... are prea mulţi solicitanţi

Ai o nelămurire? Descurcă-te singur! Arhitectul şef al Oradiei, Cristina Buruiană, a renunţat să se întâlnească cu orădenii pentru a le asculta problemele sau a oferi consultanţă după doar două luni de la instalarea pe funcţie. Începând din septembrie 2017, Buruiană şi-a anulat programul de audienţe.

Potrivit unui anunţ publicat toamna trecută pe portalul Primăriei, în cazul orădenilor care au nelămuriri "toate solicitările vor fi depuse în scris la Serviciul de Relaţii cu Publicul al Primăriei sau pe adresa de email primărie@oradea.ro, împreună cu toate documentele considerate necesare de către solicitant".

Să răspundă mai mulţi

Chestionată de BIHOREANUL, directoarea a spus miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă prilejuită de bilanţul pe 2017, că a renunţat la audineţe din cauza numărului prea mare de solicitanţi.

"Până acum, era stabilită o zi şi un program. Dar cum numărul de solitări era foarte mare pentru cele 4 ore de audienţă, tot timpul se reportau persoane pe data viitoare şi se înregistra o întârziere", a explicat arhitectul şef al Oradiei.

Buruiană s-a scuzat afirmând că, deşi nu mai are un program oficial de audienţe, acordă în continuare consultanţă contribuabililor, atât personal cât şi prin directorii din subordine, în funcţie de timpul disponibil.

"Şi acum oferim lămuriri la solicitarea oricui doreşte. Diferenţa este că treaba se îndeplineşte de către toţi directorii, nu doar de o singură persoană: arhitectul şef, directorul executiv adjunct şi şeful serviciului autorizări", a spus Buruiană.

Arhitectul şef a mai spus că, la nevoie, orădenii se pot adresa direct inspectorilor de zonă, care au zilnic program de lucru cu publicul.

Mai multe lucrări!

Dincolo de scuzele invocate, desfiinţarea programului de audienţe a arhitectului şef pare cu atât mai inoportună cu cât numărul orădenilor care vin în contact cu IAS este în creştere.

Potrivit raportului de activitate al instituţiei pentru 2017, anul trecut numărul Certificatelor de Urbanism, ca documente de informare premergătoare demarării unor lucrări, dar şi cel al Autorizaţiilor de Construire care avizează deschiderea şantierelor, a crescut cu 41,81%, respectiv cu 29% faţă de media ultimilor 5 ani.

Astfel, anul trecut IAS a eliberat 6.949 de Certificate de Urbanism şi 2.889 de Autorizaţii de Construire. "Se constată o uşoară creştere economică, care se reflectă şi în domeniul dezvoltărilor în domeniul construcţiilor. De obicei, numărul investiţiilor pe construcţii este strâns legat de starea economică a unei ţări", a declarat Buruiană.

În schimb, pe fondul intrării în vigoare a Regulamentului Local de Urbanism ca parte integrantă a noului PUG, normativ mult mai riguros decât precedentele reglementări, numărul sesizărilor şi reclamaţiilor pe teme de urbanism depuse de orădeni a scăzut de 21 de ori, de la 2.336 în 2016 la doar 110 în 2017.

Terase şi statui

În ceea ce priveşte proiectele pentru anul 2018, IAS îşi propune să continue lucrările de refacere a zonelor publice cu impact asupra imaginii urbane.

Lista de priorităţi este deschisă de reabilitarea pasajului Madách care leagă străzile Republicii şi Madách Imre, închis de ani de zile. "Ne propunem să reabilităm acest pasaj care înainte era destinat vânzării de presă. Acolo sunt două procese pe rol. În cazul în care acestea vor fi câştigate de Primărie, lucrările vor începe încă de anul acesta", a spus directorul adjunct Adriana Lipoveanu (foto).

Pe lista proiectelor în lucru se mai numără: amenajarea unei piaţete peste parcarea subterană aflată în lucru deja de 2 ani în strada Independenţei, proiectarea ansamblului statuar care va împodobi viitorul pod al Centenarului şi amenajarea unor pieţe de cartier în zonele Piaţa Magnoliei, strada Nufărului şi Alexandru Cazaban.

De asemenea, vor fi lansate concursuri de soluţii pentru realizarea statuilor episcopilor Roman Ciorogariu şi Dimitrie Radu în faţa catedralelor ortodoxă şi greco-catolică din Piaţa Unirii, precum şi a arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. în faţa Bisericii Romano-Catolice Baratok din strada Dunării.

"Statuile episcopilor vor fi amplasate direct pe pavaj, urmând trendul existent la nivel mondial. Această decizie a fost luată văzând succesul ansamblului Holnaposok din strada Republicii, unde foarte mulţi trecători şi turişti se fotografiază cu statuile", a spus Lipoveanu.

Printre proiectele de regenerare urbană vizate de municipalitate se mai numără cele care vizează valorificarea potenţialului ambiental al malurilor Crişului Repede prin amenajarea de terase la intersecţia podului Sfântul Ladislau cu strada Emilian Mirce Chitul, unde, după amânări prelungite, anul acesta ar urma să înceapă lucrările, dar şi pe porţiunea dintre viitorul pod al Centenarului şi podul Decebal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
AURORA LU' BOLOJAN A APUS
Ole Ole Ole! Adriana nu mai e!
Postat 01 Februarie 2018, 21:40 de TDS
VAISHAMAR..
Made in Birtin!
Postat 01 Februarie 2018, 14:12 de grigore
Nu pare obosita, poate plictisita si deranjata.
Ce moaca are, parca s-ar fi asezat intr-un lighean cu apa rece plin cu urzici(buruieni).
Postat 01 Februarie 2018, 08:49 de Ducustrigacucu
"Ordine in Primarie, Curatenie in Oras" !?!
Iata ca, din 2008 pana acum au trecut aproape 10 ani ... iar rezultatul este "Dezordine in Primarie, Mizerie in Oras" !?!
Postat 31 Ianuarie 2018, 17:34 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON