URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2018, 20:05

Primarul Ilie Bolojan: "Până la sfârşitul anului viitor toate clădirile de pe străzile Republicii, Alecsandri, Piaţa Unirii şi Piaţa Ferdinand vor fi reabilitate"

Centrul istoric al Oradiei îşi va recăpăta strălucirea. "Până la sfârşitul anului viitor toate clădirile de pe străzile Republicii, Alecsandri, Piaţa Unirii şi Piaţa Ferdinand vor fi reabilitate. Treptat, vor fi reabilitate şi cele de pe stăzile adiacente precum Libertăţii, Aurel Lazăr, Roman Ciorogariu, Mihai Eminescu şi altele", a anunţat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

La propunerea municipalităţii Consiliul Local a aprobat joi indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de reabilitare pentru încă opt imobile din centrul istoric al oraşului.

Pe lista de priorităţi se numără clădirea din strada Republicii 7, unde lucrările de reabilitare au fost estimate de specialişti la o valoare de 2 milioane lei, Republicii 14 (1 milion lei), Republicii 15 (1,6 milioane lei), Republicii 17-19 (895.000 lei) şi Republicii 21 (495.000 lei).

La fel, vor mai intra în lucrări de reabilitare imobilul din strada Iosif Vulcan 14 (892.000 lei), Casa Fuchsl din strada Independenţei 11-13 (2,8 milioane lei) şi fostul han "Arborele Verde" din strada Vasile Alecsandri 8-10 (1,9 milioane lei).

Lipsesc specialiştii!

Cum în toate cazurile termenul de predare al lucrărilor va fi de un an, primarul Ilie Bolojan a spus că una dintre principelele probleme o constituie lipsa firmelor specializate în reabilitări de monumente.

"Nu mai avem firme şi oameni specializaţi în astfel de proiecte. Dacă luăm în calcul că urmează să intre în reabilitare Primăria, Colegiul Mihai Eminescu, sala de evenimente de sub Pasajul Vulturul Negru şi bastioanele Cetăţii, vor fi lucrări destul de importante, pentru care se caută constructori. Sperăm să vină la licitaţii inclusiv companii din Ungaria sperializate în astfel de lucrări", a spus primarul.

Un regulament "nemţesc"

În paralel cu lucrările de reabilitare, municipalitatea va supune dezbaterii publice un proiect de regulament de inspiraţie germană care vizează îmbunătăţirea aspectului zonei centrale a oraşului.

"Vom crea un regulament care creeze constângeri pentru proprietarii de imobile care arată necorespunzător şi să le ofere facilităţi care contribuie la îmbunătăţirea imaginii oraşului", a spus edilul.

Regulamentul va viza, dincolo de reabilitarea clădirilor, alinierea acestora atât din punct de vedere al regimului de înălţime, cât şi din cel al frontului stradal.

"Vom face un studiu casă cu casă: cum arată, cât costă şi cât ar fi valoarea acestui activ reabilitat. În loc să avem o casă doar cu parter să avem o casă cu spaţiu comercial la parter, cu birouri la etajul întâi, iar sus, la etajul doi, un spaţiu de locuit. Astfel, în loc să aibă imobilul 150 de metri pătraţi la sol, ar putea să aibă de trei ori 150 pe trei niveluri", a spus Bolojan.

V-aliniaţi!

De asemenea, sub incindenţa normativului ar urma să cadă imobilele nealiniate la frontul stradal. "Acest regulament va viza şi clădirile care nu respectă frontul stradal, sunt ieşite în afară şi blochează trotuarele", a spus edilul.

Primarul a exemplificat cu imobilul din strada Tudor Vladimirescu din proximitatea şcolii Sulyok Istvan şi cu cel din strada Mihail Kogălniceanu, de peste drum de benzinăria Petrom.

Potrivit propunerii municipalităţii, imobilele care încalcă regimul de înălţime sau frontul stradal vor putea fi supraimpozitate cu 50%. În schimb, proprietarii care au investit în înălţarea sau retragerea clădiri vor beneficia de scutire de impozit timp de cinci ani.

Proiectul de regulament urmează să fie publicat pe portalul Primăriei săptămânile viitoare şi să fie supus dezbaterii publice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
sa demolam!
Eu il inteleg pe nebun ca a citit recomandarile lui Bloomberg cu privire la standardele americane de urbanism dar sa nu uitam ca acolo s-a construit totul la alta scara pe teren virgin, inca de acum cateva sute de ani: distante mari intre locuinte, strazi late, suprafete locative care fac ca apartamentele noastre sa para cutii de chibrite. Nu mi se pare normal sa suprataxezi o casa construita acum 50 - 60 de ani care a supravietuit sistematizarii comuniste si care acum nu se incadreaza in viziunea nebunului. Maine poimaine o sa incaepa sa ne darame locuintele, indiferent ca-s case sau blocuri doar pentru ca el viseaza altceva..
Postat 25 Mai 2018, 09:33 de User anonimizat
Azi proaspăt zugrăvit, mâine coșcovit.
Lucrari superficiale si scumpe. Cand te apuci sa faci ceva, macar fă ceva durabil. Că doar nu-i pe banii tăi, primare.
Postat 25 Mai 2018, 09:21 de CrisDumi
Excalibur
Te referi la augmented reality? Ar fi o idee pentru previzionarea unei amenjari
Postat 25 Mai 2018, 07:28 de poiu
LEGO
"imobilele care încalcă regimul de înălţime sau frontul stradal vor putea fi supraimpozitate cu 50%. În schimb, proprietarii care au investit în înălţarea sau retragerea clădiri vor beneficia de scutire de impozit timp de cinci ani"...Pe la 50 ani ochii obosesc si au nevoie de corectie optica, de obicei ochelari.In ultima vreme au aparut tot felul de ochelari...sub genericul Virtual Reality, o deviatie a curentului "Indrazneste sa crezi"
Postat 24 Mai 2018, 22:54 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON