URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2017, 10:21

Primăria Oradea ia în calcul varianta achiziţionării unei a doua turbine pe gaz pentru CET

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Investiţiile în sistemul centralizat de termoficare vor continua. Primăria orădeană ia în calcul varianta achiziţionării unei a doua turbine pe gaz pentru CET.

"Societatea Termoficare a comandat un studiu de fezabilitate din care să rezulte care este valoarea investiţiei necesare pentru modernizarea Grupului I, format dintr-o turbină şi un cazan vechi de peste 50 de ani, dar şi la cât s-ar ridica costurile unei turbine noi care să le înlocuiască", a declarat, marţi, viceprimarul Mircea Mălan.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, Grupul I, conceput după o tehnologie depăşită şi uzat moral, ar putea să necesite investiţii de circa 10 milioane de euro pentru a putea fi menţinut în funcţiune conform standardelor de mediu şi în regim de eficienţă, fapt pentru care ar fi de preferat ca oraşul să investească într-o instalaţie nouă.

"Cea mai bună variantă va trebui să o stabilească studiul de fezabilitate. Dacă se va ajunge la concluzia că este necesară o nouă sursă, studiul va trebui să precizeze şi capacitatea acesteia", a spus viceprimarul.

S-ar plăti singură

Simulările făcute de angajaţii Termoficare au arătat că prin achiziţia a încă unei turbine pe gaz, la jumătate din capacitatea celei existente în CET, oraşul şi-a îmbunătăţi siguranţa termică prin scoaterea din uz a turbinei şi cazanului vechi şi şi-ar amortiza singură investiţia.

"Din aprecierile noastre, noua sursă ar putea fi achiziţionată printr-un credit şi-ar rambursa ratele şi dobânzile din veniturile pe care le produce din producţia de energie energie termică şi electrică şi i-ar mai şi rămâne oraşului venituri de circa 3 milioane de euro pe an", a declarat Mălan.

Potrivit edilului, studiul de fezabilitate urmează să fie finalizat în circa o lună de zile. "În oricare dintre variante, lucrările vor fi scoase la licitaţie în circa două luni de zile", a spus Mălan.

Un CET în modernizare

Actualul CET pe gaz al oraşului are în centru o turbină General Electric în valoare de 18,8 milioane euro, cu o capacitate de producţie de 47 MW electric pe oră şi 53 MW termic pe oră.

Ţinut în funcţiune tot timpul anului, utilajul produce energie termică necesară vara pentru producţia de apă caldă, iar iarna pentru căldură, dar şi energie electrică pe care Termoficare o vinde, câştigând suplimentar şi din bonusul de cogenerare acordat de stat.

Toamna, când temperaturile coboară la 3 grade Celsius, este pus în funcţiune şi cazanul pe gaz preluat din vechiul CET, a cărui modernizarea sau înlocuire este pusă acum în discuţie. Cazanul cu turbina aferentă produc electricitate şi furnizează oraşului energie termică de încă 70 MW pe oră.

Suplimentar, iarna sunt pornite, pe rând, încă două cazane cu apă fierbinte (CAF), fiecare cu o capacitate de câte 116 MW termic pe oră. Acestea sunt lăsate la urmă pentru că, producând doar apă fierbinte, sunt mai puţin rentabile decât turbina pe gaz şi cazanul pe gaz al vechiului CET.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
bihoreanoradean
cate centrale? luand in considerare si unele subventii balbe si alte cele. cate 2 bucati de familie se puteau oferi. (Familie = 3 persoane) asa ca NO COMMENT
Postat 27 Septembrie 2017, 18:06 de Christa
OMG
Numa in europa de est rusia pakistan si bangkadesh o sa vezi CET-uri. Restul au fiecare centrala lor pe gaz. Dar la noi inca nu este gaz peste to asa ca mai asteptam . Da doamne. Mai rau sa nu fie. No nu-i bai. Prosti suntem. Cu mine in frunte ca le permitem la guvernanții de după '89
Postat 20 Septembrie 2017, 23:33 de sandu1200
trebuie sa corectati ceva in titlu
"achiziţionării a unei a doua turbine"
Postat 20 Septembrie 2017, 11:27 de unu
Lux de Oradea
Sunt curios cat din afacerea asta cu reactoare turbo + gaz e in interesul oradenilor si cat e bussines? Cu banii cheltuiti pe noua centrala s-ar fi dotat fiecare locuinta din Oradea cu centrale pe gaz, furnizorul de gaze avand tot interesul sa faca racordarea! Dar hei! In felul asta nu mai era nici un biznis pentru baietii destepti din primarie si s-ar fi numit si ajutor social pe deasupra.. Ceea ce nu vrem.. Si la urma urmei decat sa plateasca o caldura scumpa data cu pipeta, fiecare oradean ar face un efort sa-si monteze o centrala pe gaz.. Da nu-i bai! Se vor bucura de gaz taranii din Osorhei, Sanmartin si probabil Santandrei, in vreme ce oradenii vor contribui la greu pentru bussinesurile primariei.
Postat 20 Septembrie 2017, 10:54 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON