URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2018, 13:44

Bolojan a ajuns la înţelegere cu Nutripork: Ferma de porci se va muta din Ioşia până în 2020!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a anunţat, joi, că a ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii fermei Nutripork din cartierul Ioşia, înţelegere care vizează relocarea complexului zootehnic.

"În urma discuţiilor cu reprezentanţii acestei firme, am încheiat o înţelegere de principiu, care urmează să fie aprobată printr-un prototocol, prin care firma Nutripork îşi va închide în perioada următoare activitatea de creşterea a porcilor, urmând să fie relocată", a declarat Bolojan, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea şedinţei de Consiliu Local în care urmează să fie dezbătută înţelegerea.

Aşadar, dacă aleşii orădenilor îşi vor da acordul, cel târziu la finalul anului 2020, ferma Nutripork va pleca din Ioşia. În schimb, până atunci, complexul zootehnic va putea funcţiona în continuare, recent primind de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor autorizaţia integrată de mediu. Asta înseamnă că, rămasă goală de la finalul anului trecut, ferma poate fi acum din nou umplută cu porci.

Porci vs. Parcuri

Primarul Bolojan a explicat că înţelegerea agreată cu reprezentanţii Nutripork prevede că, din cele 18 hectare pe care ferma Nutripork le are concesionate în Ioşia până în anul 2048, 8 hectare de terenuri goale de clădiri vor fi predate Consiliului Local, iar cele 10 hectare pe care se află halele de creştere a animalelor şi batalele de colectare a deşeurilor vor fi vândute de Consiliul Local către Nutripork, "în baza unei evaluări, iar plata se va face eşalonat în maxim 5 ani".

Pe cele 8 hectare, Primăria Oradea va amenaja un parc industrial. Apoi, până cel târziu la finalul anului 2020, Nutripork va închide activitatea de creştere a porcilor, relocând ferma într-un alt amplasament, despre care deocamdată nu s-a spus nimic.

După ce mută ferma, pe terenurile deţinute, Nutripork va amenaja propriul parc industrial, "cu alt obiect de activitate (decât creşterea animalelor - n.r.), care să fie complementar cu cel al Primăriei". "Va putea fi gestionat independent sau dat în administrarea ADLO", a mai spus Bolojan. 

Cât costă duhoarea? 1.000 euro lunar!

Edilul a expus şi un scurt istoric al fermei din Ioşia, arătând că, în 1999, grupul Nutrientul a semnat un contract de concesiune pentru cele 18 hectare, pe o perioadă de 49 de ani, cu Primăria Sântandrei, pe raza căreia se aflau halele şi pământurile cu pricina. În 2001, această suprafaţă de teren a intrat în proprietatea Oradiei, prin extinderea graniţelor municipiului.

„În această situaţie a apărut un litigiu între Oradea şi Nutrientul, iar la finalul acestuia Curtea de Apel Oradea a obligat municipiul, în 2005, să respecte pevederile contractului iniţial şi deci să îşi asume angajamentele convenite de Primăria Sântandrei. Întrucât, chiar în aceste condiţii, Primăria Oradea a tergiversat pe cât posibil semnarea unui nou contract, în primăvara anului 2008, compania Nutripork, printr-un executor judecătoresc, a forţat municipalitatea să semneze acest contract şi în luna iunie, exact înainte ca noua administraţie să preia mandatul, s-a încheiat un nou contract de concesiune până în anul 2048”, a explicat Bolojan.

În acest context, edilul a dezvăluit şi cât de infimă este plata pe care Nutripork o face pentru cele 18 hectare de terenuri: 0,32 lei/mp pe an. „Valoarea redevenţei achitată de companie a ajuns astăzi, după indexările anuale, la aproximativ 1.000 de euro lunar. O redevenţă de 12.000 de euro pe an”, a punctat primarul. Altfel spus, oraşul se împute pe bani mărunţi!

„Eliminăm poluarea”

În schimb, din amenajarea parcurilor industriale pe acest teren, municipiul va câştiga mult mai mult. „Vom putea să oferim un nou punct de investiţii în Oradea. De asemenea, am încasa în următorii 5 ani de zile sume pe care probabil le-am încasa în 48 de ani de acum înainte şi, cel mai important lucru, care stă la baza acestei înţelegeri, eliminăm un punct de posibilă poluare pe care l-am avut din păcate foarte mulţi ani, rezolvând o problemă olfactivă a cetăţenilor din zona Ioşia Nord şi Alumina, locuitori periodic supuşi unor mirosuri”, a mai spus Bolojan. Edilul a subliniat şi că, după ce ferma Nutripork va pleca din oraş, Oradea nu va mai avea surse majore de poluare.

Bolojan a estimat că înţelegerea, odată votată în Consiliul Local, va fi pusă în practică până la sfârşitul lunii iunie, iar cele 8 hectare de terenuri goale vor fi imediat preluate de municipiu. Totodată, acordul este şi în avantajul Nutripork. „Niciunei companii nu îi convine imagine proastă în faţa a sute de mii de oameni”, a mai spus primarul.

Ulterior, în şedinţa Consiliului Local de joi, proiectul privind înţelegerea între municipalitaate şi Nutripork a fost votat de aleşii orădenilor, fără comentarii. 

Aşa cum se ştie, de ani de zile, orădenii se plâng de duhoarea pe care ferma Nutripork o împrăştie în oraş, iar relocarea a mai fost luată în discuţie anul trecut. Atunci, reprezentanţii companiei au declarat că sunt dispuşi să mute complexul, însă cu condiţia să primească bani pentru strămutare sau despăgubiri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
CrisDumi
În 2020 Bolojan o sa castige cu 74%.
Postat 25 Mai 2018, 13:06 de Sandu1201
Nutrientul
Tu stii ca Nutrientul mai are si alte activitati comerciale in afara de cresterea porcilor? Pot construi pe cele 10 ha o fabrica de nutreturi sau furaje pentru cresterea animalelor! Si mai cred ca Primaria va prevedea in contractul de vanzare-cumparare a celor 10 ha a unor obligatii pentru cumparator, ca motiv de precautie.
Postat 25 Mai 2018, 12:20 de cetateanbihorean
CrisDumi
Da-mi voie sa-l cred pe primar si nu pe tine. Nutripork are si alte locatii in judet, stai linistit, cea din Iosia nu e singura lor locatie, de ce ar iesi primarul sa spuna minciuni? Nutripork si primaria vor avea de castigat, e un targ win-win. Greu de crezut? Vom vedea. Dar mi se pare de bun simt sa muti si ferma de porci de pe tot terenul, daca vrei sa scapi de mirosuri si daca faci parcuri industriale acolo, asa cum sustin cele doua parti. Tu vii doar cu niste ipoteze, conspiratii si intelegeri ascunse unde eu nu le vad. Nu ai nimic cu care sa le demonstrezi! Doar vorbe!
Postat 25 Mai 2018, 12:15 de cetateanbihorean
Re: cetateanbihorean
Visezi cu ochii deschisi precum Orban, care se vede premier cand el, de fapt, e cu un picior in groapa. In primul rand ca o afacere profitabila, cum este Nutripork, dispare de aici si apare in alta parte, doar pentru ca doi insi au batut palma. In al doilea rand ca Bolojan nu va mai fi primar din iunie 2020 incolo, drumul lui fiind dictat de niste "protocoale". In al treilea, dar nu in ultimul rand, nu porcul o sa fie relocat, ci mirosurile emanate si care vor fi oprite prin reguli, standarde, norme si legi. Afacerea e puturoasa, pentru ca nimeni nu ia 8ha de teren nefolosit, sa dea 10ha de teren plin de cladiri ale fermei in schimb, doar de amorul artei schimbului de suprafete. Iar ca sa stii si tu cu toti sustinatorii acestei combinatii, ca una dintre cele mai bune afaceri ale municipalitatii este concesionarea terenurilor, unde se valirifica de fapt la dublul pretului instrainarii, pe parcursul a 20 de ani. Daca Pazurik ar pmeca cu ferma lui cu tot, de ce vrea sa gie propruetar pe terenul de amplasament al fermei de acum? In ceea ce priveste aleea expres, preferintele oanenilor normali la cap este sa coste cat face, pentru ca dublarea costurilor lucrarilor publice, mai ales a celor partial utile, inseamna sa platim impozite dublate.
Postat 25 Mai 2018, 09:08 de CrisDumi
cost drum express
CrisDumi, ce bine mi-ar pare daca practica lui Bolojan ar fi aplicata-n toata Romania! Am avea nu cca 800 de km de autostrazi in 2018, ci mult Mai multe, chiar daca pretul ar fi Mai mare. Asa, nu avem nici cantitate, nici calitate, nici costurile autostrazilor nu sunt Mai mici. Deci? Eu prefer prima varianta, chiar daca acuzele tale sunt deocamdata nefondate, poate rautati, poate imposibilitatea ta de a te bucura de un lucru bun. Citind articolul, daca partile sunt serioase, va iesi un lucru foarte bun pentru Oradea. Nu cred ca primarul ar fi atat de tampit sa rateze sansa de a Mai castiga capital cu aceasta ocazie, si sa indrepte lucrurile. Bucurati-va, vom scapa de mirosuri, vom castiga si o noua locatie de parc industrial!
Postat 24 Mai 2018, 20:10 de cetateanbihorean
Re: Neutryno
Precum Bolojan, esti doar o particula elementara neutra, cu spinul 1/2 si extrem de usoara, avand masa putin mai mare decat 0. Vrei probe? Ca la "aleea expres" care a costat 4 milioane kilometrul si s-au decontat cate 5,5 milioane, ca la autostrazile de la ses? Poate chiar vrei sa vezi "protocolul" dintre parti, componenta nedesecretizata ...
Postat 24 Mai 2018, 19:40 de CrisDumi
@crisdumi
Daca as fi in locul lui Bolojan, pt asta cu parandarat te-as chema sa probezi in instanta. Daca nu poti proba ce ai zis, sa-ti plateasca si nepotii daune!
Postat 24 Mai 2018, 18:31 de Neutryno
Periferie vs centru
Se putea percepe taxa de 500% pe poluare olfactiva, ca în centru pentru clădirile cu poluare vizuală. Sa fi văzut atunci cum se schimba rapid specificul fermei, cultivau flori. Nutritrandafir i-ar fi fost numele. Asta ca să nu uităm de girul FSN-ist-o PDL-ist dat de primarele de Sîntandrei, în tradiția țepilor dați de familia trandafirilor. Acu' se aruncă pisica moartă de la unii la alții, până ce contribuabilii, scârbiți, vor accepta toate costurile.
Postat 24 Mai 2018, 18:17 de FaBULA
Afaceri bolojenesti.
Orasul primeste 8ha pe care Nutripork nici nu le foloseste, urmand sa dea in schimb firmei 10ha pe care se afla ferma. Urmeaza ca parcul industrial de langa Nutripirk sa fie ocupat cu abatoare si alte investitii legate de subiectul porcului. E clar ca Bolojan nu va mai fi primar din 2020 incolo, cu parandaratul obtinut la aceasta afacere, asa ca n-are decat Paszurik sa se razboiasca cu oradenii, care stau acum cuminti, asteptand ca porcul sa se reloce singur.
Postat 24 Mai 2018, 17:04 de CrisDumi
cand "taci ca porcu-n tenchi"
Foarte interesanta redeventa platita de Nutripork pentru acele terenuri.. si mai intereant ca nimeni din primarie nu a spus nimic pana acum, desi stiau ce contine intelegere pe care Oradea a trebuit sa o accepte acum ceva ani.. Astia din primarie au invatat ca orice minciuna e inghitita de popor (vezi promisiunile psd) si treaba merge mi departe.. Deci nu scapam de putoare. Cat despre vorbele cum ca „Nici unei companii nu îi convine imagine proastă în faţa a sute de mii de oameni”hai sa fim seriosi: i se rupe lui pazurik si fermei lui de "imaginea proasta" si de oradeni.
Postat 24 Mai 2018, 14:41 de User anonimizat
WTF
Multumin primariei. Dar e treaba altora ,nu a primariei
Postat 24 Mai 2018, 14:26 de Sandu1201
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON