URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2020, 17:15

Orga Catedralei Romano-Catolice din Oradea, donată de Împărăteasa Maria Tereza, va fi restaurată cu 350.000 euro 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orga veche a Catedralei Romano-Catolice din Oradea va fi restaurată cu o investiţie de 350.000 de euro realizată din fonduri europene, contractul pentru realizarea lucrărilor fiind semnat, joi, de Episcopia Romano-Catolică şi o firmă din Harghita, aleasă în urma unei licitaţii.

Moştenire culturală

Banii sunt asiguraţi printr-un proiect transfrontalier cu finanţare europeană obţinut de Agenţia de Management al Destinaţiei, din subordinea Consiliului Judeţean, în colaborare cu Episcopia Romano-Catolică de Oradea. 

Proiectul denumit "Crearea şi dezvoltarea unei reţele transfrontaliere policentrice de formare şi suport în vederea creşterii calităţii serviciilor turistice şi meşteşugăreşti din judeţele Bihor şi Hajdu-Bihar" se derulează în perioada 1 martie 2019 - 31 august 2021. Finanţarea totală de 2.718.106 euro este asigurată de Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul programului Interreg V România – Ungaria (2014-2020).

Proiectul urmăreşte dezvoltarea resurselor umane în activitatea turistică din judeţele Bihor şi Hajdú-Bihar. Pentru realizarea acestui scop, partenerii proiectului vor înfiinţa centre de formare, care vor susţine în mare măsură dezvoltarea serviciilor turistice oferite.

În cadrul acestui proiect Episcopia Romano-Catolică de Oradea şi-a propus formarea de specialişti care să promoveze bogata moştenire culturală a diecezei, dar şi asigurarea mijloacelor necesare la promovarea valorilor culturale şi muzicale de care dispune. "Pe lângă programele de formare a diferitelor categorii de specialişti, în proiect a fost inclusă şi restaurarea orgii principale a Catedralei Episcopale din Oradea. Instrumentul monumental a fost realizat la sfârşitul secolului al XVIII-lea de către constructorul de orgi vienez Fridolin Ferstl, fiind apoi restructurat în mod radical în anii 1890 de către meşterii atelierului Országh", a transmis Episcopia Romano-Catolică printr-un comunicat. 

Investiţie de 350.000 euro

În urma unei licitaţii, firma Vox Humana SRL din Gheorgheni (jud. Harghita) a fost aleasă ca executant al lucrărilor. Valoarea lucrării este de 351.492 euro. Perioada de realizare a lucrărilor este de 20 de luni de la semnarea contractului.

Joi, contractul a fost semnat de episcopul Böcskei László şi Bartis Szabolcs, administratorul firmei, chiar în catedrala romano-catolică, în prezenţa preşedintelui CJ Bihor, Pásztor Sándor, managerului de proiect din partea Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, Dumitru Sim, prof. Dr. Walter Kindl, consultantul de specialitate al episcopiei pentru acest proiect, respectiv Csorba Sándor, managerul de proiect din partea episcopiei.

La începutul lunii martie, orga va fi demontată pentru restructurare. Construită la Viena şi la Oradea pe parcursul a cinci ani (1777-1782), la comanda Împărătesei Maria Tereza, orga a acompaniat mii de liturghii, cununii şi alte sărbători.

Citeşte pe aceeaşi temă:

2 milioane de euro, investiţi în centre de formare în turism amenajate inclusiv în... balcoane şi subsoluri de biserici din Bihor

Dar imperial: Orga Bazilicii romano-catolice din Oradea, donată de Împărăteasa Maria Tereza, este una dintre cele mai rare şi preţioase din România

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON