URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2019, 14:27

Oradea pe cont propriu! Municipalitatea va realiza pe banii orădenilor proiectele europene de 25 milioane euro lăsate fără finanţare de Ministerul Dezvoltării (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea va trebui să se descurce pe cont propriu. Municipalitatea va implementa pe banii orădenilor proiectele europene în valoare de 25 milioane euro lăsate fără finanţare de Ministerul Dezvoltării, care a constatat că Oradea şi-a depăşit cu 200% nivelul maxim al finanţărilor pe care le poate atrage.

Din buzunarul orădenilor

"Noi ne angajăm, în urma deciziei Ministerului Dezvoltării, să continuăm proiectele începute şi să acoperim finanţări de aproximativ 25 milioane de euro", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, circa 20 milioane de euro vor fi alocați pentru proiectele pe axa de mobilitate unde sunt incluse viitoarele centre de cartier din zona Piaţa Magnoliei, Nufărul - Mc Donald’s şi Alexandru Cazaban, achiziţia a 20 de tramvaie noi şi reabilitarea bulevardului Nufărul, iar peste 4 milioane de euro vor fi alocate unor proiecte de regenerare urbană, precum amenajarea celor 5 hectare de parcuri în zonele Barcăului, Coriolan Pop şi Ion Bogdan.

"Există trei posibilităţi. Prima variantă era să nu facem nimic, ceea ce nu este în regulă, pentru că fără modernizarea bulevardului şi a liniei de tramvai din Nufărul am fi avut tramvaie noi, dar care nu puteau merge mai repede pentru că linia nu era conformă. A doua variantă ar fi fost să renunţăm la 10 tramvaie, unde aveam problema că am încheiat deja cotract, am plătit avans, fabrica a început lucrul şi are deja mai multe carcase de tramvaie în diferite faze de producţie. Am luat decizia pentru cea de a treia variantă: să realizăm toate aceste proiecte din bugetele locale", a explicat primarul Ilie Bolojan.

La risc

Edilul a subliniat că municipalitatea a ajuns în această situaţie după ce Ministerul Dezvoltării a hotărât să limiteze la 100% nivelul maxim al supracontractărilor.

"Am văzut comunicatul de presă al Ministerului Dezvoltării şi, chiar dacă indirect, acesta recunoaşte faptul că ne-a permis să facem supracontractări de 200%, după care a revenit asupra acestui lucru. Nu au mai semnat contractele de finanţare pe considerentul că alte oraşe nu au depus proiectele la timp şi trebuie să prindă trenul din urmă", a spus Bolojan.

Primarul Oradiei a afirmat că în acest context municipalitatea a hotărât să rişte continuarea lucrărilor din fonduri de la bugetul local.

"Se pot întâmpla două lucruri: să rămânem cu aceste proiecte finanţate din bugetul local sau să se constate peste un an (n.r. la nivelul Ministerului Dezvoltării) că nu sunt în stare să cheltuie fondurile alocate şi să decidă să ni le aloce nouă. Noi ne bazăm pe a doua situaţie", a declarat Bolojan.

În schimb, dacă proiectele declarate câştigătoare vor rămâne tot fără finanţare europeană, municipalitatea ia în calcul contractarea unui nou credit în 2020 sau 2021.

Vor demola 20 de case!

În momentul de faţă, investiţiile enumerate de primar sunt în diferite faze de pregătire.

Spre exemplu, pentru coridorul verde din zona Ion Bogdan, municipalitatea aşteaptă preluarea terenului de la Ministerul Agriculturii, centrele de cartier din zona Piaţa Magnoliei, Alexandru Cazaban şi Nufărul McDonald’s sunt în faza realizării proiectului tehnic, iar lucrările de reabilitare a bulevardului Nufărul au început cu înlocuirea reţelelor de apă şi canalizare. "Nu puteam lăsa strada neasfaltată în urma lucrărilor de înlocuire a reţelelor", a argumentat primarul.

Potrivit edilului, aceasta din urmă este şi singura investiţie care ridică probleme. "Până la finalul anului 2021 bulevardul va fi amenajat. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesară relocarea parcărilor de la şosea în spatele blocurilor, între bulevardul Nufărul şi strada Leonardo da Vinci", a spus Bolojan.

Pentru a face loc parcărilor, municipalitatea va iniţia noi exproprieri. "Sunt patru zone în care se vor expropria, în total cam 20 de case", a spus edilul. Prima etapă a exproprierilor va fi iniţiată în septembrie 2020, iar cea de a doua în vara anului următor. Proprietarii imobilelor vor fi înştiinţaţi cu un an înainte şi vor avea la dispoziţie 6 luni pentru relocare, a precizat edilul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Haloo, domnu,
Haloo, domnu ca care urbanisti? Aia care ocupa posturile in pmo nu sunt urbanisti, sunt doar niste lefegii incapabili fara personalitate pusi de birtinez sa apostileze cosmarele lui. El e interest doar de penalul de la termoficare, rachete, ciumperci si multe proiecte faraonice doar sa cheltuiasca taxe multe si mari, taxe pe care le platesti si tu.
Postat 20 August 2019, 18:14 de scortosul
Impozite și taxe
Stați li isteți fraților ca se găsesc banii pt realizările Bolovanului...SE MARESC TAXELE ȘI IPOZITELE
Postat 20 August 2019, 18:13 de German
ne trebuie orasele pt copii, nu centre de cartier pentru pensionari ! doar votul pt pnl conteaza???
nu ma surprinde ca se face din banii nostri tot felul de proiecte, problema va fi in momentul in care ni se vor indesa pe gat scumpirile din aceasta cauza. legat de centrele de cartier - am dori o detaliere a activitatilor desfasurate aici, pt ca in forma actuala sunt jalnice. o mana, aceeasi, fosti securisti, aceeasi 6, care se schimba prin rotatie si joaca sah sau cruce zilnic. de parca nimic altceva nu ar conta. mult mai folositor ar fi pentru comunitatea noastra daca s-ar construi un ORASEL AL COPIILOR in toate cartierele. cel din rogerius este singurul loc de joaca pt copii in caz de canicula, ploaie, ger! bineinteles ca exista varianta privata, unde o ora costa 18 lei, dar trebuie sa stai cu copilul pt ca ei nu isi asuma nimic... si primaria pare ca neglijeaza maxim acest lucru! nu doar pensionarii au nevoie de beneficii gen transport gratis si centre de cartier - asta pt ca dau voturi pnl-ului! copiii, viitorul urbei si al comunitatii noastre, pt ei ce faceti, dle primar??? /// plus faceti ceva cu parcul salca, este groaznic de cald, halucinant cum urbanistii platiti din primarie au putut concepe un parc fara pomi pe alei care sa tina umbra!
Postat 20 August 2019, 17:14 de roger
Are asta la cosmaruri!!!
Asta nu ar trebui lasat noapte singur ca i se umple mintea de cosmaruri pe care ziua le infaptuieste! De platit platesc amarastenii, adica tu taxatule! Apa calda pentru cei de la bloc Iar restul treaba lor, restul platesc descontul dat de el marele carmaci din truda si munca ta cititorule! Toate resursele sunt pentru cei de la bloc, restul, restul face ce poate adica plateste pentru cei de la bloc. Asta daca era in locul lui ceasca demola ca Nero tata Oradea si facea doar bloace pentru penalul de la termoficare. Plateste amarastene, plateste cosmarele birtinezului! Acu trebuie sa recunosc ca e bun primarele, e bun la demolari, se pricepe sa strice, se stie, "bava prostovane" ii scria Caragiale
Postat 20 August 2019, 16:27 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON