URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2018, 17:56

Operaţiunea "Buldozerul": Strada Plevnei va fi lărgită la două benzi, prin demolarea unui şir de case (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea va băga buldozerul în casele de pe strada Plevnei. Municipalitatea a demarat procedura de expropriere a unui şir de case în vederea lărgirii la două benzi a arterei care va lega strada Tudor Vladimirescu de viitorul pod al Centenarului, aflat în construcţie.

"Se va proceda la lărgirea şi îndreptarea carosabilului existent, prin afectarea unui rând de case: pe sensul de mers dinspre strada Tudor Vladimirescu se va lărgi carosabilul pe partea cu numere impare (partea stângă), respectiv pe tronsonul dintre străzile Simion Ştefan şi Călăraşilor, respectiv Principatelor Unite, se va lărgi carosabilul pe partea cu numere pare (partea dreaptă)", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

În pregătirea investiţiei, municipalitatea a demarat procedura de expropriere a imobilelor care vor fi demolate.

În perioada 5-9 februarie, angajaţii Primăriei, împreună cu un expert al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România, vor inventaria bunurile ce vor face obiectul exproprierii, pentru ca proprietarii să poată fi despăgubiţi.

"Primăria îşi propune ca până la sfârşitul lunii iunie să vireze integral contravaloarea caselor expropriate", se menţionează în comunicat.

Ulterior, proprietarii vor avea la dispoziţie 8 luni să îşi găsească altă locuinţă, termenul limită stabilit pentru eliberarea caselor fiind data de 1 martie 2019.

Lucrările de lărgire a străzii Plevnei se vor derula în cursul anului 2019 şi vor consta în amenajarea carosabilului, a trotuarelor, a pistei de biciclete, rezolvarea scurgerii apelor pluviale, refacerea iluminatului public şi relocarea reţelelor aeriene în subteran.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
Sa ne traiesti, iubit conducator, tu si cozile tale de topor!
Celor care vor fi puși în stradă pe repede inainte și li se va lua averea pt. mai nimic, le amintesc că pot adresa mulțumirile lor biraului bolojan și deputatului liberal de Bihor ioan cupșa Citez din declarația birtinezului dată ebihoreanului în 09 Noiembrie 2017 . ,,Camera Deputaţilor a votat la începutul acestei săptămâni modificările promovate de domnul ioan cupşa. [...] Acestea prevăd posibilitatea exproprierii în procedură de urgenţă şi pentru amenajări de parcuri, locuri de joacă şi proiecte de regenerare urbană”
Postat 25 Ianuarie 2018, 08:25 de ili3
Asa da
Pai respectand logica voastra, a trebui sa se procedeze identic si-n cazul despagubirilor necesare pentru constructia de autostrazi sau alte drumuri de interes national sau local? Stiu ca pentru oamenii respectivi nu e ceva placut, dar trebuie vazut interesul orasului.
Postat 24 Ianuarie 2018, 15:57 de cetateanbihorean
Sa vedeti tarasenie!
Putini isi mai amintesc de scandalul de acum cativa ani cu terenul preluat de la sc sinteza de pe strada Onestilor! Atunci primaria Oradea a facut un troc (datorii contra teren) cu cei de la sc sinteza. Scandalul a izbucnit cand s-a aflat ca primaria a fost de acord cu pretul de 84 Euro/mp!!! Unora n-o sa le para mult, dar nu uitati ca primaria Oradea a platit celor expropriati pt. construirea drumului fara sfarsit 24,4 euro/mp de teren!!! Adica parloaga celor de la sc sinteza a fost de trei ori si ceva mai scumpa decat curtea sinistratilor de pe Ecaterina Teodoroiu. P.S. Acest dublu tun imobiliar (o supraevaluare si o subevaluare) nu a trezit interesul niciunui parchetar! Vorba lui dragnea: ,,da' ce, am dus eu Belina acasa?!"
Postat 24 Ianuarie 2018, 14:44 de pinonel
Sfat
Locuitorii de pe str. Plevnei trebuie sa fie informati asupra drepturilor lor, asupra dreptului de proprietate garantat de Constitutia Romaniei.Foarte multi din Oradea, oameni simpli n-au curajul sa se opuna fiindca ei cred ca oricum n-au castig de cauza.
Postat 24 Ianuarie 2018, 12:53 de Cucubau82
point-P-I
Perfect de acord cu tine, primarul nu este de la pnl?In centru doctrinei liberale nu sta propietatea privata?
Postat 24 Ianuarie 2018, 11:42 de unomsimplu
Mai simplu ar fi sa sape de la Primarie pana la Podul de la Centrul de Calcul.
O imensa parcare subterana la adancimea potrivita, casele acolo nefiind decat pe parter. Intrari si iesiri multiple, inclusiv din pivnitele caselor de pe Plevnei, putine cate sunt din cauza apei de infiltratie. Poate si niste alei, dupa modelul drumului express, cu barci cu vasle ca sa nu faca valuri multe. Poate si un cablu de funicular de la balconul primarului pana in Piata Decebal. Solutii sunt destule si fara sa deranjezi zeci si zeci de familii.
Postat 24 Ianuarie 2018, 11:06 de CrisDumi
Pare o idee buna dar ????????
Depinde pina la pretul unde se va ajunge cu aceste expropieri respectiv de rentabilitatea finala a investitiei. Una este evaluarea unei proprietati a unei famili care doreste sa vinda, cu totul alta este evaluarea unei proprietati a unei famili care nu doreste sa vinda. Fiecare proprietate poate fi considerata din punctul de vedere al proprietarilor un sanctuar familiar (unde au fost nascuti, crescuti, decedati unii membrii ai familiilor), asta poate sa vina la pachet cu o valoare net superioara cuantificabila in bani. Daca mai luam in considerare si disconfortul creat de cautarea unei noi locuinte, de schimbarea actelor de identitate de pierderea timpului, fata de evaluarea facuta la comanda primariei si deci subevaluata. Este de analizat aceasta investitie si oare ce se ascunde in spatele ei.
Postat 24 Ianuarie 2018, 10:53 de point-P-I
Nu va fi nicio demolare !?!
Cațiva cu probleme majore la tartăcuță, din clădirea Primăriei, nu mai știu ce să inventeze ca să-și justifice inutila investiție în podul "Centanarului" care, la Oradea, va fi incheiat cu 3-4 ani după împlinirea secolului cu pricina !?! Strada Plevnei are peste 30 de case, așa că dispariția lor nu se justifică ... pentru că accesul direct din T. Vladimirescu spre pod si invers nu este cauză de utilitate publică, variantele actuale de circulație fiind opționale și suficiente ca norme de trafic !?! Așa că, exproprierea nu se va face decât dacă proprietarii caselor vor accepta prețul ... care nu se justifică financiar ca proiect !?! Pe de altă parte, nicio instanță cu mintea la cap nu va da dreptate inițiatorului, având în vedere că proprietatea e garantată, cel puțin teoretic, prin Constituția României !?! Cum Oradea aparține de România și nu de vreun Reich de ocupație, este de așteptat ca edilii să răspundă personal și pecuniar, pentru prejudiciile create municipiului și unor privați !?!
Postat 24 Ianuarie 2018, 10:51 de WinDos
rusinos
Cand din lipsa de argumente trecem la jicniri e rusinos, vad ca noi oradenii ne consideram superiori celor de dincolo de carpati cea ce nu e cazul
Postat 24 Ianuarie 2018, 10:29 de unomsimplu
Sandu
Am toaleta. Tu ai? Văd că vomiți pe aici. Te mai suporta mult cei de la bihoreanul?
Postat 24 Ianuarie 2018, 09:40 de User anonimizat
Bihoreanoradean
La tine in casa ai toaletă ?
Postat 24 Ianuarie 2018, 08:46 de Sandu1201
Sanduleeee
La cat ai vomitat pe aici, cred că e timpul sa bei un tonic ceva, să-ți revii... Sau poate o dezalcoolizare.. dezintoxicare.. o tii rau pe arătură.
Postat 24 Ianuarie 2018, 08:15 de User anonimizat
Sandu1201
Sunt oameni care pun sentiment in casa in care locuiesc nu vor da se mute , ii leaga amintiri.......... i mi spui te rog cum le evaluezi sentimentele?
Postat 24 Ianuarie 2018, 01:20 de unomsimplu
Aici e vina mea
Mesajul e cu dedicatie pt BIHOREANORADEAN
Postat 24 Ianuarie 2018, 00:12 de Sandu1201
Tds
Ceaușescu ți-a dat un apartament cu BUDĂ înăuntru nu a dat bani . Da ce stii tu ce e dezvoltarea. La tine la BÂRLAD inca visați sa aveti BUDĂ in casă. Dezvoltarea din PROSTIA care o porți pe umeri ca astia ca tine care taie de la autostrăzi, sanatate, educație . Bineînțeles ca atunci tu nu stii cum e dezvoltarea( vezi si tu pe la tv, sau cand merge badea in sua si aplauzi la partid) . Tu nu ai fost mai departe de felix sau Tileagd. Ahahahaha.
Postat 24 Ianuarie 2018, 00:11 de Sandu1201
Sandu
Oamenii că tine sau nebunu' din primărie trebuie sa înțeleagă ca nu totul e de vânzare și că în primul rand Oradea Nu Este de vânzare!
Postat 23 Ianuarie 2018, 21:44 de User anonimizat
Bihoreanoradean
Dacă trebuie de ce nu. Doar se despagubeste. În toata lumea se face la fel
Postat 23 Ianuarie 2018, 20:55 de Sandu1201
Sandu
Eu zic sa înceapa cu casa ta
Postat 23 Ianuarie 2018, 19:50 de User anonimizat
Da
Absolut corect
Postat 23 Ianuarie 2018, 19:12 de Sandu1201
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON