URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2018, 21:15

O treabă "mare"! Primăria vrea să închidă toaletele publice şi să trimită orădenii la... bar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea vrea să închidă toaletele publice! Consiliul Local a hotărât, joi, retragerea delegării serviciului de administrare a WC-urilor publice de la Administraţia Domeniului Public şi trecerea lor în domeniul privat al oraşului, în vederea scoaterii din funcţiune.

Măsura are la bază starea avansată de degradare a toaletelor publice, care face improprie exploatarea lor, şi le vizează pe cele din pasajul Vulturul Negru, pasajul subteran din Piaţa Bucureşti, străzile Moscovei şi Republicii, pieţele Magnoliei şi Ferdinand precum, respectiv cea din Piaţa Decebal concesionată firmei Stradivari.

"Există două modele prin care se pot oferi toalete publice. O primărie poate să aibă propria reţea de toalete, pe care să o gestioneze singură, şi e destul ca 1 din 10 clienţi să se comporte necorespunzător pentru a compromite toată activitatea, sau poate impune ca localurile şi restaurantele să ofere aceste servicii contra-cost", a declarat primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa de Consiliu.

Regulamentul toaletelor

Potrivit primarului, taxa pentru utilizarea toaletei ar putea varia, de la un restaurant de lux la un local popular sau un club, şi ar acoperi cheltuiala agentului economic cu menţinerea curăţeniei.

Bolojan a declarat că acestă măsură ar fi şi în favoarea agenţilor economici, pentru că trecătorii intraţi în local doar pentru a folosi toaleta ar putea fi tentaţi să rămână să facă consumaţie, caz în care ar fi scutiţi de plata taxei.

Toate aceste prederi urmează să fie prinse într-un proiect de regulament ce va fi publicat pe portalul municipalităţii în vederea dezbaterii publice.

Adoptarea regulamentului nu va implica închiderea tuturor toaletelor din oraş în mod automat. "Acolo unde nu există restaurante, cum ar fi parcurile oraşului, vom menţine toaletele, dar la un standard mai ridicat", a promis edilul.

Locuri pentru alăptat

Propunerea municipalităţii nu a fost pe placul consilierilor opoziţiei. "Să nu scoateţi toaletele din funcţiune până nu realizaţi cele promise, pentru că o să ne trezim că nu va mai rămâne deschis niciun WC public! Azi sunt deschise 3 sau 4, lăsaţi-le să funcţioneze", a cerut consilierul UDMR Kis Gabor.

La rândul său, Liviu Sabău Popa, liderul grupului PSD, a cerut scăderea impozitului pe proprietate în cazul agenţilor economici care acceptă clienţi la toaletă.

Consilierul a mai spus că permiterea accesului în toaletă nu rezolvă problema mamelor cu copii mici şi a cerut amenajarea de spaţii child-friendly în zona centrală. "Propunerea mea ar fi fost ca în Piaţa Unirii să se prevadă un loc pentru alăptat şi înfăşat copiii. Dacă vrem să fim primitori cu turiştii, să luăm astfel de măsuri", a cerut Popa.

În final, hotărârea a fost luată cu votul exclusiv al consilierilor PNL, în vreme ce reprezentanţii UMDR au votat împotrivă iar cei ai PSD s-au abţinut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Sasi
Ai dreptate. Se vede clar ca la unii nu o sa functioneze. Pt cei care comentează aiurea sunt 2 treburi de făcut " mergeți la plimbare cu vezica goală sau plătiți 2 lei la McDonalds ". Sau mai este una " intrați beți o cafea un suc si apoi la pisare" . E simplu.
Postat 25 Mai 2018, 15:00 de Sandu1201
După noi potopul
Și uite așa se adeverește vorba ceea: ești atât de sărac că nu ai bani nici să te piși în centru. Văd că se merge iar pe varianta românească: pârjolim lanurile, otrăvim fântânile. Pe aceeași metodă o să scăpam și de hoții care fură de la stat. Facem în așa fel încât statul să nu mai aibă nimic, îl falimentam și apoi îl închidem. Cine nu o să mai aibă bani e singur vinovat. De ce nu și-a luat când a fost de unde? Până atunci rezolvăm mizeria toaletelor publice. Le închidem.
Postat 25 Mai 2018, 13:31 de FaBULA
Sper sa ajunga si primarul sa se pișe pe el, în plină plimbare electorală.
La ce mai trebuie Consiliu Local, daca tembelii care il compun ridica mana de pe prohab de fiecare data cand i se scoala primarului?
Postat 25 Mai 2018, 09:18 de CrisDumi
in occident nu si in orient
acest lucru functioneaza in ocident.. dar nu si la un popor needucat, nespalat.
Postat 25 Mai 2018, 08:43 de sasi
Alaptatul
Alaptatul in public e ceva pentru care se militeaza de ani de zile. Pesedelu vrea spatii special amenajate, poate in cointainere de alea BluContainer, nu? Orice tara civilizata incurajaza alaptatul fie el si in public, pesedelu si acolitii descurajaza. Si pelicanul nu insista, din contra.... Iar toalete publice nu am folosit niciodata nicaieri. Vrei la toaleta, mergi jndeva, ceri o cafea, pana vine mergi si iti termini treaba. Si hop! ai baut si o cafea buna, ceai, ciko, apa, depinde ce prefera fiecare. Sau astepti sau mergi la hotel. Eu sunt pt a doua, ca imi place sa am buda mea, nu una in care "au mers 200 de oameni cu tot cu cainii lor" (ma mai uit si eu la desene animate ca sa nu omor ce a ramas din copilul din mine)
Postat 25 Mai 2018, 06:55 de poiu
cum bine zice Sandu, asa e mai civilizat.
Ar fi bine totusi ca agentii economici sa prefere sa nu puna taxa ci sa dea pe gratis. Pacat ca PeSeDei numai impozit progresiv vad si cer diferentieri la impozitul pe proprietate, asta e o idee foarte proasta. Maxim sa le dea reducere la autorizatia de functionare!
Postat 25 Mai 2018, 03:20 de unu
Da
Asta e peste tot in vest, cu taxa fara taxa.
Postat 24 Mai 2018, 21:59 de Sandu1201
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON