URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2017, 13:08

Nutripork a răspuns întrebărilor ridicate de orădeni, la dezbaterea publică pentru reautorizarea fermei

Nutripork a răspuns întrebărilor ridicate de orădeni, la dezbaterea publică pentru reautorizarea fermei La dezbaterea publică organizată pe tema reautorizării fermei Nutripork, unii orădeni au afişat pancarte

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a primit, joi, adresa transmisă de reprezentanţii Nutripork, cu răspunsurile la întrebările ridicate de orădeni la dezbaterea publică pentru reautorizarea fermei de porci din Ioşia.

"Am primit acest răspuns ieri (n.r. joi), l-am postat şi pe site. Urmează să-l analizăm după sărbători", a declarat vineri, pentru BIHOREANUL, directorul APM Bihor, Adriana Calapod.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, pe 7 decembrie, APM Bihor a transmis o adresă către Nutripork, solicitând societăţii să răspundă la 13 întrebări, termenul limită fiind 28 decembrie. Printre altele, APM Bihor a cerut explicaţii privind capacitatea lagunei de stocare a dejecţiilor, informaţii privind concentraţiile de hidrogen sulfurat în aer (considerat de specialişti unul dintre poluanţii olfactivi principali), dovada realizării unei perdele vegetale în jurul fermei şi descrierea tehnicii de împrăştiere a dejecţiilor pe terenurile agricole din apropierea complexului zootehnic.

Nu măsoară duhoarea

Întocmit de chimista Gabriela Vicaş, în numele firmei Acormed, cea care a realizat studiul de mediu necesar procedurii de reautorizare, documentul transmis de Nutripork către APM Bihor se întinde pe 7 pagini şi conţine mai multe anexe. Cel mai amplu răspuns este cel privitor la capacitatea lagunei de stocare a dejecţiilor. După ce înşiră o serie de tabele cu date recomandate la nivel european şi naţional privind stocarea dejecţiilor, Vicaş concluzionează că este suficientă capacitatea de 9.000 de mc a lagunei existente în ferma din Ioşia, întrucât aceasta trebuie să stocheze dejecţiile acumulate timp de 4 luni.

Totodată, chimista recunoaşte că în ferma Nutripork nu se face o monitorizare a hidrogenului sulfurat, deoarece această obligaţie nu a fost prevăzută în precedenta autorizaţie de mediu a fermei. Aşadar, se înţelege că, în ciuda numeroaselor reclamaţii făcute de orădeni, reprezentanţii fermei nu au considerat necesar să facă astfel de măsurători şi să arate cât de mult poluează ferma împrejurimile.

Acum au cumpărat plopi!

În adresa transmisă către APM Bihor se mai arată că Direcţia de Sănătate Publică Bihor a certificat conformitatea activităţii fermei în această toamnă, dar şi că în luna noiembrie – deci la două luni după ce Nutripork a depus dosarul de reautorizare la APM Bihor – a achiziţionat 350 de plopi, pentru realizarea unei perdele vegetale în jurul fermei. Ceea ce nu se arată în adresă este că această perdea trebuia realizată încă de acum 10 ani, aşa cum prevedea vechea autorizaţie de mediu!

Deşi reprezentanţilor fermei li s-a cerut să explice procedura de împrăştiere a dejecţiilor, în documentul semnat de Vicaş nu se oferă precizări suplimentare, sub pretextul că aceste date se găsesc în dosarul depus la APM Bihor.

Aşa cum se ştie, în luna septembrie, APM Bihor a înregistrat dosarul de reautorizare a fermei de porci din cartierul Ioşia. Tocmai pentru că acest complex zootehnic împute oraşul deja de mulţi ani, la dezbaterea publică organizată pe această temă în luna noiembrie, numeroşi orădeni şi-au exprimat dorinţa ca ferma să se închidă sau să se mute în afara Oradiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON