URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Mai 2018, 21:39

„Judecata de Apoi”, în Parcul Magnoliei din Oradea (FOTO / VIDEO)

Doi bărbaţi care au adus cu ei o boxă şi au făcut să răsune Parcul Magnoliei de teme religioase, îndemnându-i cu emfază, la microfon, pe cei prezenţi să se pocăiască şi povestind inclusiv despre judecata şi viaţa de apoi au stârnit revolta unor părinţi care au trecut cu copiii prin zonă.

Întâmplarea, petrecută vineri după amiază în parcul din Rogerius, a fost sesizată BIHOREANULUI de un cititor.

"Unul dintre ei vorbeşte în engleză şi are traducător român. Nu mi se pare normal ca, într-un parc plin de copii, să vii să vorbeşti despre viaţa de apoi. Efectiv nu cadrează într-un parc de copii un asemenea comportament, iar dacă are şi autorizaţie mi se pare cu atât mai grav", a sesizat cititorul.

Iniţial, acesta a reclamat "show-ul" la Poliţia Locală, iar ulterior a sunat și la Poliţia Municipiului Oradea. "Este chiar deranjant ce se întâmplă, e un parc plin de copii şi nu înţeleg rostul acestui demers. Noi suntem ortodocşi - practicanţi sau nu -  dar nu ni se pare normal să se întâmple asta într-un parc de copii, fie că au autorizaţie, fie că nu au", a mai spus orădeanul. „Eu am fost toata perioada, de la început până la sfârșit, și nu a fost nimeni de la poliție, nici de la Locală, nici de la Municipiu”, a mai precizat reclamantul.

Acesta a trimis redacţiei şi câteva fotografii şi filmuleţe. În înregistrări se vede cum un bărbat exuberant povesteşte despre Dumnezeu şi despre relaţia cu acesta. "Trebuie să fim împăcaţi cu Iisus Cristos, şi asta se întâmplă doar prin credinţă şi pocăinţă. Suntem aici să vă rugăm să vă întoarceţi la Iisus Cristos. Acesta nu este un apel la religie, acesta nu este un apel la a veni la biserică, este un apel la a veni la Iisus Cristos", a spus un bărbat, tare, la microfon.

Chestionată de BIHOREANUL pe această temă, Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, a declarat că evenimentul a fost verificat de polițiști.

"A fost un apel prin 112, la solicitare s-au deplasat poliţiştii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea. Au stat de vorbă cu organizatorii, au verificat documentele, aveau eliberată autorizaţie legală pentru manifestaţie. Toate documentele erau în regulă. Nu au luat nicio măsură pentru că nu au avut de ce", a declarat comisarul Alina Dinu.

De precizat că autorizaţiile pentru acest gen de evenimente se eliberează de Primăria Oradea, prin Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice, în baza unei cereri, cu respectarea Hotărârii de Consiliu Local care le reglementează. Potrivit documentului, care nu intră în detalii privind conţinutul evenimentelor, "adunările publice trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice (…) ori să degenereze în acţiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
?
@Moderator: Da, o puteți face! Dar nu nu ar fi mai bine ca înainte alții să nu permită publicarea unor nume? Sau să nu fii făcut căpitan de securitate ( mai ales că despre mine presa nu a scris nimic, deci nu trebuia să obțin vreun certificat! Nimeni nu mi-a spus vreodată așa ceva...se găsi unul...Bă, fă există ca formule de exprimare prin Sud ! E Centenarul! Toți suntem același neam! F...tă cred ca vrusei să spun fată da' nu-mi ieși din prima! PS: CU ăia de se făcură dobitoci cum e?
Postat 06 Mai 2018, 17:25 de dani-e-let
RE: ?
Pentru că o ţii la nesfârşit în "valuri", faci polemici cu moderatorul, produci spam şi o serie de discuţii pe lângă subiect, îţi oferim o meritată vacanţă de relaxare. Internetul e vast, poţi comenta nestingherit prin alte părţi. La revedere!
Postat 06 Mai 2018, 19:20 de Moderator
cum zici...
@petreabrudan: am mai citit... tot nu am priceput că, na, sunt mai prost din născare! Dar e clar, ești neo! Tot înainte...
Postat 06 Mai 2018, 15:28 de dani-e-let
RE: cum zici...
@dani-e-let Prost ca prost, dar problema e că iar te crezi pe maidan şi eşti violent în limbaj. Renunţă la "bă", "fă", "f...tă" şi înjurături, că-ţi tăiem microfonul.
Postat 06 Mai 2018, 15:57 de Moderator
@dani-e-let
Dacă ai fi citit comentariul mai atent ai fi observat că am făcut referire la religie nu la confesiune, e o mică diferență! Și cum la musulmani accept ca făcând parte din ritual chemarea imamului la rugăciune dar doar atât, nici la ortodocși nu accept boxele pe biserici! La început au fost folosite cu bun simț boxele, la sărbătorile mari în care nu încăpeau oamenii în biserică, dar de vreo câțiva ani încoace le folosesc în fiecare duminică de parcă Dumnezeu e surd și nu le mai aude rugile îndreptate spre ceruri! Cât despre Neo-protestanți, măcar ei au decența de a nu-și monta boxe pe biserici (case de rugăciuni) și de a rămâne cel puțin in sfera lor de confesiune, cu excepția acestui mic incident care ar fi trebuit cel puțin taxat de către poliție și/sau neautorizat de către primărie. Dar dacă domnul pastor/predicator/misionar este într-adevăr din S.U.A. putea invoca dreptul la liberă exprimare ceea ce în România de multe ori este îngrădit și primăria se putea alege cu un proces pe care-l pierdea.
Postat 06 Mai 2018, 15:08 de petreabrudan
cred in energii
@petreabrudan: De acord cu ce spui! Eu sunt anti neo pur si simplu! Am avut angajați neo dar nimeni nu a fost discriminat pentru așa ceva! Nu permit legile dar nu este nici moral! Dacă D-nei cu block flote asta îi place, OK! TOTUL ESTE SĂ NU IMPUNĂ! Dar și la alte confesiuni... scos boxe, procesiuni, etc.
Postat 06 Mai 2018, 14:15 de dani-e-let
Religia e ca organul
Religia e ca și penisul: e frumos că-l ai, e ok să te lauzi cu el, doar să nu-l scoți în fața copiiilor! Atunci avem o problemă! Libertatea religioasă e garantată de Constituție, nu zice nimeni că nu poți fi de o religie sau alta, dar deja când începem cu astfel de manifestări publice, mai alea în parcuri nu mai e prea ok! La fel cum libertatea de religie e garantată la fel de garantată e și libertatea conștiinței!
Postat 06 Mai 2018, 13:15 de petreabrudan
simplu
Acestea sunt ereziile acestei lumi care vin sa ne invate pe noi cum sa credem in Dumnezeu. Adica trebuie sa vina un american sa vorbeasca despre Dumnezeu altu sa traduca la microfon ce zice el. Sa u gasit tocmai ei sa vorbeasca despre Dumnezeu. poporul american care da frau liber tuturor nebuniilor aceste luimi pline de pacat. de la ei au venit toate aceste nebunii mincinoase si credinte desarte.
Postat 05 Mai 2018, 14:25 de oradea
@cut
Chiar asa! Spune-mi ce a facut dumnezeul ei sau al tau, sa o salveze de la viol si moarte! Ce vina a avut ea? Daca exista dumnezeu si lasa sa se intample lucruri de genul acela inseamna ca e un psihopat! Iti spun eu, nu exista dumnezeu sau daca exista a scapat lucrurile de sub control. Asta inseamna ca nu e atotputernic si atoatestiutor. Pacat ca la varsta asta ai prieten imaginar. Da sa nu-ti faci probleme, sunt miliarde ca tine.
Postat 05 Mai 2018, 12:54 de Kid
Vaselina
Pentru uni sunt nebunii într-adevăr pentru alti însă e Cuvântul lui Dumnezeu dar sigur zice Cuvântul că le va gadala urechile și nu vor suporta învățătura adevarata sănătoasă trăim acele vremuri îl prefer pa moliceanu sau dracnea cu gagicile lor "decât " pa Vasile cu Ion care și-o trag la poponeț .Sincer este ceva mult mai productiv . Nu-i normal ce fac ei, desigur e normal sa stai în club până la 4 dimineața să te inbeti că un porc sa tragi pa naș făină și să dai din cap precum un bezmetic (electrocutat) apoi să ieși afară și să urinezi pa vreo statuie care îți iese in cale sau dece să distrugi un cos de gunoi că e cool nu .Bravo mă.
Postat 05 Mai 2018, 11:49 de sss
continuitate
daca asa a considerat cl sa le dea autorizatie de papagalism pe teme religioase, inseamna ca urmeaza alte autorizatii pe tema familiei traditionale sprijinite de psd/alde: adica sotul de 60 cu sotie de 30 sau varianta continua tariceanu sotul 60 la sotia nr 6.
Postat 05 Mai 2018, 09:18 de roger
Neclaritati.
Daca tot ii citati, se scrie cu un i "a veni la Isus Cristos" Reclamantul e cam pe langa cu realitate... 2 Echipaje de politie au verificat manifestantii.
Postat 05 Mai 2018, 01:55 de AlexandruHamilton
Nebunia Propovaduirii Crucii
da asta e pentru cei aflati pe cale pierzarii,dar pentru cei chemati e Puterea Lui Dumnezeu,la fel ca orice slova din Cuvant.Da cine i pazeste pe copii cu frica de Dumnezeu de lucruri de genul ce i s a intamplat fetitei din Baia Mare?Muzica rock ca aia ati fi vrut sa auziti si fara autorizatie,nu?
Postat 05 Mai 2018, 00:41 de User anonimizat
Cu repetir
Tot acești indivizi au făcut exact același lucru, acum vreo două săptămâni, la intrarea din Piața Agroalimentară din Nufărul... De data aceea, era urcată pe un suport metalic și timp de 3 ore și-a ținut discursul apocaliptic... Nu mi se par normale astfel de atitudini... Omul mergea la piață, cobora din tramvai, mergea la autogară, iar tu vii să îi vestești nebuniile proprii... Culmea este că, după cum menționează și articolul, aveau și atunci autorizație... Penibil...
Postat 04 Mai 2018, 22:18 de cartisalex
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON