URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2018, 15:21

Investiţii de 8 milioane euro în reabilitarea termică a trei instituţii şcolare din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un liceu, o şcoală şi o grădiniţă. Municipalitatea orădeană va investi anul acesta 8 milioane euro din fonduri europene în reabilitarea termică a imobilelor ocupate de Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Şcoala Generală Dacia şi Grădiniţa cu program prelungit 20.

"Cererile de finanţare pentru cele trei instituţii de învăţământ au primit aviz favorabil. Urmează să semnăm contractul de finanţare, iar în paralel să emitem ordinul pentru realizarea proiectului tehnic. În circa două luni vom da drumul la licitaţie pentru execuţia acestor lucrări", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Potrivit edilului, lucrările vor viza reabilitarea completă a acestor clădiri începând de la izolarea exterioară la înlocuirea completă a tâmplăriei şi reţelelor interioare. Conform proiectelor depuse la finalul lucrărilor, cele trei imobile vor trebui să îşi reducă la jumătate consumul de enegie.

Primăria a început procesul de reabilitare cu unităţile şcolare care au cele mai mari consumuri de energie având în vedere faptul că peste 70% din costul standard pe elev este cheltuit cu utilităţile.

Urmează Ciorogariu şi Eminescu...

În paralel, municipalitatea pregăteşte documentaţiile pentru reabilitarea termică a Liceului Ortodox Roman Ciorogariu, care, în prima fază, deşi a trecut de faza evaluării tehnico-financiare, nu a întrunit punctajul necesar pentru a obţine finanţarea, precum şi pentru reabilitarea clădirii Colegiului Naţional Mihai Eminescu. Cel mai probabil, lucrările de reabilitare a colegiului vor fi scoase la licitaţie încă din primăvară, urmând ca municipalitatea să caute în paralel finanţare pentru acestea.

"Din păcate, nu a existat până acum o axă de finanţare pe care să depunem proiectul. Când au fost finanţate lucrări de reabilitare a monumentelor istorice, atât clădirea colegiului Eminescu, cât şi cea a Primăriei, nu erau eligibile pentru că aici se desfăşurau activităţi publice, iar apoi, pe axa privind reabilitarea energetică, nu au fost eligibile pentru că erau monumente istorice", a explicat Mălan.

Identificarea unei axe de finanţare a lucrărilor de la clădirea Colegiului Mihai Eminescu este cu atât mai dificilă cu cât reabilitarea imobilului este estimată la o sumă record de 5,7 milioane euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Animale....
In fostul Liceu CFR, unde s-au mutat cateva clase de elevi din Liceul de Arte , NU ESTE INCALZIRE. S-au montat aeroterme din banii parintilor. Este ok asa. Bolovan for president !
Postat 19 Ianuarie 2018, 15:33 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON