URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2017, 17:52

Grădiniţa Mina, cea mai nouă din Oradea, a fost sfințită sâmbătă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copilaşi de câţiva anişori, părinţi, voluntari, preoţi şi prieteni ai bisericii deopotrivă au participat, sâmbătă, la sfinţirea celei mai noi grădiniţe din cartierul orădean Velenţa, de lângă Biserica Greco-Catolică "Schimbarea la faţă".

Festivitatea a început la ora 10, la biserică, cu Sfânta Liturghie la care a luat parte, pe lângă parohul Gavril Buboi, protopop al Oradiei, mai mulţi preoţi români şi italieni, în frunte cu preasfinţitul Virgil Bercea, episcopul greco catolic.

Proiect cu binevoitori

După slujbă, participanţii au traversat strada la noua grădiniţă, secţie a grădiniţei Liceului Greco-Catolic "Iuliu Maniu" din Oradea, care, potrivit directoarei Antonia Nica, deserveşte 27 de copii cu vârste între 3 şi 6 ani.

În discursul său, episcopul a ţinut să le mulţumească şi să-i binecuvânteze pe toţi cei care s-au implicat în reabilitarea şi înfiinţarea grădiniţei, pe educatoare, pe copiii care învaţă aici, pe părinţi şi pe oaspeţii sosiţi tocmai din Italia pentru eveniment.

"Considerăm că pentru o parohie, pentru o comunitate, e foarte important să existe structuri care să susţină lucrarea bisericii, precum şcolile sau grădiniţele. E foarte important pentru aceşti copii mici, care vor fi educaţi în această grădiniţă, pentru că se vor maturiza, vor creşte pe lângă această parohie şi vor deveni mai târziu creştini buni. E importantă şi prezenţa părinţilor, care vor veni aici şi vor creşte şi dânşii cu aceeaşi bucurie în inimă şi vor simţi bucuria prezenţei lui Isus în viaţa lor. Vă asigurăm de susţinerea noastră, vă vom fi alături", a spus, la rândul său, preotul italian Don Alfredo Savoldi, reprezentant al Asociaţiei Chiese dell’Est, care a contribuit la proiect.

Între participanţii la eveniment s-a numărat şi dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean, care a ţinut să sublinieze importanţa contribuţiei fundaţiei Chiese dell’Est în viaţa comunităţii orădene. Totodată el a transmis felicitările şi susţinerea primarului Ilie Bolojan, plecat din ţară, pentru Biserica greco catolică şi pentru proiectele ei. "Trebuie să vă mărturisesc că renaşterea spitalelor în Oradea a început cu o donaţie şi cu o finanţare din partea acestei fundaţii", a spus Carp, amintind de investiţiile asigurate la Spitalul Municipal.

În memoria Minei

Grădiniţa Mina, numită aşa în memoria italiencei Giacomina Martani (foto), o voluntară care s-a implicat mult în proiectele bisericii greco catolice în Bihor și decedată în 2005 urma unui cancer galopant, a fost ridicată de parohul Bisericii Greco-Catolice "Schimbarea la faţă", preotul Gavril Buboi, cu sprijinul unor binefăcători italieni, între care asociaţiile Chiese dell’Est (Bisericile din Răsărit), înfiinţată cu scopul de a sprijini bisericile din fostele ţări comuniste, congregaţia de maici Ancelle della Chiesa (Slujnicele Bisericii) şi asociaţia Famiglie e Solidarietà (Familie şi Solidaritate).

Clădirea a fost cumpărată de biserică şi apoi reabilitată astfel încât acum este un loc foarte prietenos pentru cei mici. De altfel, acest fapt s-a văzut inclusiv de pe feţele copilaşilor prezenţi sâmbătă la festivitate, care s-au comportat ca acasă. Prichindeii s-au aşezat, pe pernuţe, pe podea, iar unul dintre ei chiar s-a întins, punându-şi o pernă sub cap.

"Mina a fost o persoană foarte dragă nouă tuturor, un voluntar care ne-a ajutat şi la construirea casei de copii, de la Telechiu, şi la 2 ani după ce s-a terminat casa, a fost chemată la o altă misiune în ceruri", le-a împărtăşit părintele Buboi celor prezenţi.

Trandafiri pentru un vis

De altfel, cel mai emoţionant moment al festivităţii a fost cel în care soţul voluntarei, Franco, prezent la Oradea împreună cu cei trei copii ai lor, Ştefan, Irene şi Eliza, a citit o scrisoare către soţia sa, în care îi povestea, ca şi cum ar fi aievea, cât de caldă, de săritoare era şi cât de mult îi încuraja pe toţi, chiar şi atunci când ea era cea care avea nevoie de încurajări.  "Este o zi dedicată ţie, în aminitirea a ceea ce ai încercat să fii, să trăieşti şi să construieşti. Îmi aduc aminte că visul tău din adolescenţă era să devii educatoare", a spus Franco.

Emoţionante au fost şi intervenţiile fiicelor adolescente ale Minei, Irene şi Eliza, care au adus un buchet de trandafiri galbeni din partea bunicii lor, prea bolnavă ca să poată ajunge la festivitate. Fetele au fost mişcate până la lacrimi, moment în care episcopul Bercea le-a îmbrăţişat, la fel ca pe tatăl lor, prezent acolo.

De precizat că în cursul după amiezii, reprezentanţii organizaţiilor italiene se vor duce la Liceul Greco-Catolic pentru a acorda 28 de burse unor elevi merituoşi, de câte 300 de euro pe an, susţinute de familii din Italia care au pierdut pe cineva drag şi vor să ajute în amintirea acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON