URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2017, 18:09

Fostul cinematograf Crişana a fost demolat pentru a face loc unui bloc (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locul în care sute de mii de bihoreni au făcut cunoştinţă cu Piedone, Superman şi Winnetou, colorându-şi viaţa cenuşie din timpul comunismului, a devenit amintire.

Fostul cinematograf Crişana din strada Republicii 77 a fost pus la pământ. Clădirea, care a servit după revoluţie ca sală pentru Bingo, a fost pusă la pământ în cursul zilei de vineri cu ajutorul unui pulverizator şenilat echipat cu un braţ având la capăt un cleşte metalic de mari dimensiuni. În paralel, constructorii au început degajarea amplasamentului de moloz.

Desfiinţarea cinematografului a fost aprobată de municipalitate încă din primăvara anului 2016, dar constructorul a cerut începerea lucrărilor abia în martie, anul acesta, cu finalizare în termen de 12 luni.

"Deocamdată investitorul are autorizaţie doar pentru demolarea clădirii cinematografului şi urmează să facă demersuri pentru autorizarea construcţiei care va mobila amplasamentul", a declarat BIHOREANULUI Lucia Iacob, şeful Serviciului Autorizări din cadrul Primăriei.

Cel mai probabil firmele Nikita Studio SRL şi Premium David Construcţii SRL, iniţiatoare ale lucrărilor, vor încerca să ridice aici un bloc de locuinţe pentru a fructifica la maxim proximitatea zonei centrale şi a staţiei CFR.

Neoficial, investitorii ar fi încercat încă de anul trecut să îşi autorizeze un bloc cu peste şapte etaje, dar s-a lovit de opoziţia municipalităţii.

Instituţia Arhitectului Şef s-ar fi opus pe considerentul că imobilul ar fi depăşit cu mult nivelul clădirilor din jur, iar constructorul nu ar fi putut asigura câte un loc de parcare pentru fiecare apartament.

Cinematograful Crişana, cu o capacitate de 450 de locuri, a fost inaugurat în 1962 şi a funcţionat până în 1992. După ani de zile în care a servit drept sală de Bingo, în ultimul deceniu clădirea a rămas abandonată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Pre multe blocuri noi in zone deja aglomerate traficului auto
Exact asta mai lipsea de pe Republicii un bloc cu zeci de etaje. Sincer cei de la primarie ar trebui sa fie mai atenti cu autorizatiile pt ca vom ajunge sa stam in trafic cu orele datorita blocurilor nou construite. Strazile nu au fost concepute sa preia un numar tot mai mare de masini in zone ca Republicii sau nu mai vorbesc de strada Onestilor...vom simti cu totii in cativa ani in trafic ce inseamna sa construiesti fara sa ti pese de infrastructura...
Postat 27 Noiembrie 2017, 07:38 de eurodam
@platona
Dacă nu e declarată monument istoric, cum vrei sa se opună primăria ca un proprietar sa-si dărâme clădirea? Poate doar impune condiții la noua construcție. Stiu ca v-ar place , dar nu poate fi Bolo vinovat pt toate.
Postat 25 Noiembrie 2017, 07:25 de andy
Televizorul a strangulat cinematograful, internetul l-a omorat de-a binelea
Nostalgicii vor suferi intotdeauna. Pentru ei si buda din fundul curtii trebuie pastrata, daca nu ca utilitate, barem ca monument de aducere aminte. De acolo si-au inspirat cele mai destepte idei.
Postat 25 Noiembrie 2017, 07:12 de FaBULA
Dorel Ilie Bolojan vrea musai sa ramana in topul :The best fo Dorel - "Daca esti prost de mic,cand esti mare numai te joci "
"!Desfiinţarea cinematografului a fost aprobată de municipalitate încă din primăvara anului 2016,.." Dorel Ilie Bolojan &Co(Lipoveanu ) nu se dezmint: demolarea orasului continua ,conform planului ,diabolic stabilit, cu toate avizele si aprobarile autoritatilor oradene, obediente administratiei Bolojan,la zi .E plina Oradea de oameni afaceri,de intreprinzatori,de oameni de cultura .. numai ca nu se prea zaresc,decat pe la terasele de pe corsoo,pe la terasele din Piata Unirii sau prin unele birturi mai deocheate.Deci,alogeni de Oradea,cu pickamerul tot inainte,pana la victoria finala :stergerea identitatii de odinioara a orasului Oradea si ridicarea kischului la rang de arta.
Postat 25 Noiembrie 2017, 00:51 de platona
@citizen
Felicitari, mai poate fi si nepotica cu acelasi nume! Pe aceasta firma functioneaza si hanul pescarilor.
Postat 25 Noiembrie 2017, 00:03 de User anonimizat
Democratia in Romania.
Potrivit Oradea.ro, firma care a cerut autorizatia de demolare/constructie se numeste "SC NIKITA STUDIO SRL" ,care firma o are ca "patroana" pe Merai Katalin care este cumnata "omului de afaceri" Attila Racz, care îi reprezintă acestuia interesele. Multumin justitiei romane.
Postat 24 Noiembrie 2017, 20:43 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON