URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2018, 11:30

Există lege! Proprietarii de terenuri care nu distrug ambrozia riscă amenzi de până la 20.000 lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Persoanele alergice la ambrozie ar putea avea viaţa mai uşoară. Legea ambroziei, promovată de deputatul liberal Florica Cherecheş, a fost adoptată marţi de Camera Deputaţilor, ca for decizional, după ce în octombrie 2017 a fost aprobată şi în Senat.

Potrivit legii, proprietarii de terenuri sunt obligaţi să desfăşoare acţiuni de stârpire a ambroziei, cea mai alergenică plantă din România, sub sancţiunea amenzii între 750 lei şi 5.000 lei în cazul persoanelor fizice şi între 5.000 lei şi 20.000 lei în cazul celor juridice.

Deţinătorii de terenuri sunt obligaţi prin lege la lucrări periodice de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere sau erbicidare.

Verificarea modului de ducere la îndeplinire a dispoziţiilor legii se va face de către o comisie mixtă formată din inspectori ai Comisariatelor judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu, Direcţiilor pentru Agricultură, Direcţiilor de Judeţene de Sănătate Publică precum şi de reprezentanţii autorităţilor locale.

Florica Cherecheș, deputat PNL"Îmi exprim speranţa ca ministerele avizate să elaboreze în cel mai scurt timp normele metodologice, astfel încât legea să fie pe deplin funcţională la debutul sezonului din această vară şi voi trimite şi eu câteva sugestii cu privire la conţinutul normelor, bazate pe propunerile venite în ultima vreme de la specialişti", a anunţat deputatul Florica Cherecheş (foto), marţi, prin intermediul unui comunicat de presă.

Ambrozia  este o buruiană invazivă care creşte pe marginea drumurilor, pe ogoare, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri, ruini şi locuri lăsate în paragina. Înfloreşte în perioada august-septembrie. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, dermatită de contact, în special la sfârşitul verii - începutul toamnei. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.

De precizat că în Oradea există hotărâri de Consiliu din 2006 şi din 2009 (HCL 725/2006 şi HCL 429/2009) prin care se prevăd obligaţiile proprietarilor de teren de a şi le întreţine, cu referiri exprese la ambrozie. În caz de neconformare, ambele hotărâri prevăd şi amenzi contravenţionale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
5000???
Soluția tuturor aleșilor neamului timp de aproape 30 de ani a fost creșterea amenzilor. Dacă vrei să nu rezolvi o problemă și să lași loc corupției, pui amendă mare și sigur nu se alpică. Dacă vrei conformare, pui amendă suportabilă, dar care să se aplice.
Postat 08 Februarie 2018, 13:09 de TomaAlimos
Scortosul
Dat cu ierbicid in parlament
Postat 07 Februarie 2018, 23:18 de Sandu1201
Ioi!
Da o lege care sa ne apere de hoti, guvernati, parlamentari ciorditori cand? Sa ne amendeze daca mai votam hotii! Cand?
Postat 07 Februarie 2018, 15:45 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON