URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2019, 18:39

După PPMT, hop şi UDMR: Peste 40 de organizaţii ale maghiarilor, inclusiv UDMR, cer amplasarea statuii Sfântului Ladislau în Piaţa Unirii şi modificarea zilei oraşului Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 40 de organizaţii ale maghiarilor, au semnat o adresă pe care UDMR Oradea a înaintat-o primarului Ilie Bolojan pentru a susţine petiţia Partidului Popular Maghiar din România de a amplasa în Piaţa Unirii o statuie ecvestră a Sfântului Ladislau, întemeietorul oraşului Oradea, dar şi modificarea zilei oraşului Oradea. 

Potrivit unui comunicat publicat în limba maghiară pe pagina de Facebook a UDMR Bihor, motivul pentru care organizaţiile s-au alăturat demersului făcut de PPMT este că „solicitarea comunităţii maghiare de a avea o statuie a Sfântului Ladislau în Piaţa Unirii este legitimă”, un demers pe care „toţi maghiarii, toţi orădenii de bună credinţă au datoria să-l susţină”, pentru că „statuia întemeietorului oraşului, a Sfântului Rege Ladislau, trebuie să primească loc în piaţa centrală a oraşului”. 

Informarea semnată de preşedintele organizaţiei Oradea a UDMR, Meleg Vilmos, şi de preşedintele executiv, Botházy Nándor, îi reproşează primarului Ilie Bolojan că a mobilat piaţa centrală a oraşului cu statuile Regelui Ferdinand şi ale episocpilor greco-catolic respectiv ortodox, care sunt simboluri ale majorităţii româneşti, în condiţiile în care, "imaginea oraşului trebuie să se dezvolte păstrând raportul etnic", adică promovând şi valori ale minorităţilor. „În secolul 21, Piaţa Unirii nu ar trebui să fie un loc doar pentru simboluri ale puterii”. 

În comunicat se fac reproşuri şi la adresa liderilor PPMT, pentru că ar fi făcut afirmaţii publice neverificate la adresa reprezentanţilor Uniunii, acuzându-i că nu le-au susţinut iniţiativa, pe când adresa înaintată primarului Ilie Bolojan dovedeşte contrariul. 

Reprezentanţii UDMR se referă la conferinţa de presă organizată săptămâna trecută de liderul PPMT, Csomortányi István, în care acesta a anunţat faptul că înaintat Primăriei Oradea o petiţie în care cere ca statuia ecvestră a Regelui Ladislau să fie amplasată în Piaţa Unirii, dar şi ca Ziua oraşului să fie aniversată într-o altă dată, nu pe 12 octombrie. Csomortányi a susţinut, atunci, că reprezentanţii UDMR nu au semnat petiţia PPMT, înaintând Primăriei o solicitare similară, în nume propriu. 

Tot atunci, liderul PPMT a anunţat organizarea unui protest în faţa Primăriei Oradea, sub forma unui lanţ uman, protest care a şi avut loc, marţi după-amiaza, când peste 100 de persoane s-au strâns în Piaţa Unirii, pentru a atrage atenţia asupra doleanţei lor privind statuia Sfântului Ladislau.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
La fiecare trei maghiari ... apare câte o asociație ori fundație !?!
Așa că, la 120 de maghiari din cei aproape 50.000 câți trăiesc în Oradea ... o să vină 5-6 hăndrălăi din asociația "Mihai Viteazu" și o să mute soclul statuii direct în curtea "școlii de balet" !?!
Postat 30 Mai 2019, 09:27 de CrisDumi
Avram Iancu vreau
Sa pot canta "sus ii Iancu pă statuie/si le da la unguri .....". Pai bai spalaturilor, voi nu sunteti unguri, ungurii sunt oameni cu mult bun simt si politicosi. Aia adevărați. Voi sunteti niste curve ce va înmulțiți nectrontrolat.
Postat 30 Mai 2019, 07:21 de poiu
40...!!!
40 de organizatii maghiare!!! Puteti gandi, calcula cati bani de la CJ au ajuns in sacii acestor organizatii din taxele si imopzitele platite pentru drumuri, scoli, spitale???? Haloo, curtea de conturi se vede, se aude? SRI stie ceva?
Postat 29 Mai 2019, 22:18 de scortosul
Bolovan, mare "expert" (si) in istorie, etc
Dupa cum vedem in poza de mai sus Ladislau cumanul are statuie in Oradea, nu au insa nici MENUMORUT, nici BUREBISTA!
Postat 29 Mai 2019, 19:11 de ZIP
Toti o apa si un pamant... Oradea a existat inaite de Ladislau cumanul.
Problema care apare intre partidele unguresti este ciolanul. Nu ajung toti la ciolan si de aici anumite dispute. In rest acelasi apucaturi, aceleasi mentalitati retrograde. Alegerile stau dovada. Vedem cu totii cat sunt de seriosi cand vine vorba de adevarata istorie a acestor locuri. Vedem cu totii cat ii intereseaza promovarea istoriei adevarate a Transilvaniei. La o aruncatura de bat este Biharia, fief udemerist, iar cetatea romanilor (vlahilor) condusi de MENUMORUT, romani care locuiau aici si la momentul navalirii ungurilor migratori, este lasata in parasire. Nu exista nici un monument a lui MENUMORUT in Biharia. Rusine sa fie!
Postat 29 Mai 2019, 19:04 de ZIP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON