URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2018, 16:39

Drujbofonia: Primăria Oradea a tăiat anul trecut 939 de arbori şi a plantat de patru ori mai puţini!

Codru-i frate cu românul, iar românul e frate cu drujba! Potrivit raportului de activitate al Direcţiei Tehnice pe anul 2017, prezentat marţi în conferinţă de presă de viceprimarul Florin Birta şi directorul Mircea Ghitea, Primăria Oradea a tăiat anul trecut 939 de arbori.

Dintre aceştia, potrivit lui Ghitea, 30 de arbori au fost tăiaţi, deşi sănătoşi, pentru că erau înclinaţi şi prezentau pericol de prăbuşire, iar 909 au fost doborâţi pe considerentul că erau uscaţi ori într-o stare fiziologică degradată. "S-au făcut şi plantări de arbori, dar nu în acelaşi număr în care s-au făcut tăieri", a spus directorul Ghitea.

Practic, în ciuda prevederilor Cadastrului Verde al oraşului, care recomandă extinderea constantă a zonelor verzi, şi a Regulamentului privind activităţile de tăiere, care prevede că pentru fiecare arbore doborât trebuie plantaţi alţi cinci, municipalitatea a sădit anul trecut în oraş doar 208 arbori. De 4,5 ori mai puţini faţă de câţi a transformat în lemn de foc!

Au tăiat dar n-au plantat!

Reprezentanţii municipalităţii scuză numărul disproporţionat de mic al plantărilor prin... dezinteresul firmelor de profil. "Am avut două licitaţii de plantări arbori la care n-a venit nimeni. Nu ne mai dorim arbori de 2 centimetri, să aşteptăm 50 de ani să vedem dacă cresc sau nu, ci arbori de anumite dimensiuni. Preţurile sunt acelaşi ca la alte licitaţii: 1.200 lei cu TVA. Mi s-a părut rezonabil, mai ales că proceduri anterioare s-au derulat fără problemă", a spus Ghitea.

Potrivit directorului, firmele de profil au declinat oferta municipalităţii pentru că nu le-au convenit prevederile contractuale. "Firmele ar fi vrut să scoatem acea prevedere ca timp de 2 ani să îngrijiească arborii şi să îi înlocuiască. Dar altfel îi înlocuieşte Ghitea, dacă se usucă", a spus directorul.

Dincolo de declaraţiile vagi, este cât se poate de evident, însă, că municipalitatea nu acordă niciun interes replantărilor. În ciuda celor două licitaţii eşuate, care nici măcar nu se regăsesc pe portalul Primăriei, conducerea municipalităţii nu a făcut niciun demers pentru atribuirea lucrărilor prin încredinţarea directă, măsură perfect legală.

"Am evitat să acordăm lucrările prin încredinţare directă. Oricui le-am fi atribuit, am fi fost ulterior acuzaţi că avem înţelegeri cu acea firmă", a întors-o viceprimarul Florin Birta. Potrivit acestuia, municipalitatea va "reporta" pe anul viitor plantările neexecutate anul trecut. "Anul acesta vom face o licitaţie pentru plantarea a 500 de arbori", a promis Birta.

Masacrul din Bălcescu

Situaţia este cu atât mai elocventă cu cât bilanţul apare în toiul unui nou scandal legat de tăierile arbitrare de arbori în oraş. Numai la sfârşitul săptămânii trecute, angajaţii municipalităţii au pus la pământ 17 arbori din Parcul Bălcescu, lucrările fiin suspendate de Garda de Mediu după semnalele presei.

La conferinţa de presă de marţi, reprezentanţii municipalităţii au repetat aceleaşi declaraţii incosistente, cum că tăierile s-au făcut cu acceptul Agenţiei de Protecţia Mediului Bihor, care a constatat că arborii care trebuiau tăiaţi erau bătrâni şi bolnavi, iar marcarea lor s-a făcut de reprezentanţii Direcţiei Silvice Bihor, în vreme ce nerespectarea propriului Regulament, potrivit căruia ar fi trebuit convocată comisia consultativă, a fost "probabil o greşeală". "Nu se pune problema să fi tăiat arbori sănătoşi", a susţinut viceprimarul Florin Birta, contrazis de imaginile din parc.

Oricum, cert este că Primăria nu are niciun specialist capabil care să verifice în teren starea de sănătate a arborilor propuşi spre tăiere. "Nu cred că avem dendrologi angajaţi în Primărie. Avem însă o persoană la Direcţia Tehnică care a ieşit în teren cu reprezentantul APM", a spus Birta.

Conform reprezentanţilor municipalităţii, Parcul Bălcescu a fost concesionat firmei Murray Press încă din anul 1997 şi a fost prelungit în anul următor până în 2021.

Asfaltări la tot cartierul

În ceea ce priveşte activitatea Direcţiei Tehnice în 2017, anul trecut municipalitatea a pus la dispoziţia orădenilor 1.784 de noi locuri de parcare, din care 1.569 reamenajate cu ocazia unor lucrări de siguranţa circulaţiei şi 215 locuri realizate în cadrul unor obiective de investiţii.

La capitolul întreţinerea străzilor modernizate, municipalitatea a plombat 151 de artere folosind 3.145 tone de asfalt aferent unei suprafeţe de 26.653 metri pătraţi.

La fel, pe cele 162 de străzi nemodernizate au fost utilizate 26.009 tone de piatră spartă şi 15.278 metri cubi de balast, acoperindu-se o suprafaţă de 365.897 metri pătraţi.

Anul trecut, constructorii Primăriei au tunat covoare asfaltice pe străzi precum: Meziadului, Constantin Tănase, Petofi, Republicii, Lacu Roşu şi Aleea Ştrandului.

În ciuda extinderii suprafeţelor de asfalt, numărul de străzi nemodernizate creşte de la an la an, extinderea oraşului prin construcţia de imobile depăşind capacitatea municipalităţii de modernizare a arterelor.

Conform evidenţelor Primăriei, la finalul anului 2017 municipiul număra 919 străzi în lungime totală de 445,2 kilometri din care 632 de străzi în lungime de 323,2 kilometri mdoernizate integral sau pe tronsoane şi 287 de străzi cu o lungime de 122 kilometri nemodernizate sau modernizate doar parţial.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Tds
Cand aduci dovezile?? Sau inca le mai fabrici??
Postat 24 Ianuarie 2018, 00:26 de Sandu1201
Ahaha
Dar va place sa va plimbati in parcurile pe care le-a făcut. Apropo daca va prind ca mâncați seminte in parcuri sau pe strada VA RUP URECHILE .
Postat 24 Ianuarie 2018, 00:23 de Sandu1201
PARCUL PORTO
BIRTA și GHITEA=..... ce ar trebui completat?
Postat 23 Ianuarie 2018, 21:00 de TDS
Asa nu
No ala-i bai, eu singur am plantat 35
Postat 23 Ianuarie 2018, 19:14 de Sandu1201
Eh, e prezent Birta ...
Eh, e present birta nulul lucrului e asigurat, ca'i facut prost! El e cel ce a mintit in cazul eliberarii autorizatiilor! face ce stie si ce poate!
Postat 23 Ianuarie 2018, 17:35 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON