URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2017, 09:35

Consiliul Local Oradea a aprobat cel mai restrictiv regulament de publicitate din ţară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reunit luni în formulă completă, după ce consilierul local Ioan Tau a depus jurământul de ales local, grupul PNL din Consiliul Local şi-a impus fără emoţii proiectele promovate de primarul Ilie Bolojan, chiar dacă acesta, plecat în delegaţie, acesta nu a participat la şedinţă.

Graţie majorităţii calificate de care se bucură, liberalii au reuşit să aprobe în circa o oră şi jumătate 96 de proiecte de hotărâri, opoziţia grupurilor PSD şi UDMR dovedindu-se formală.

Astfel, Consiliul Local a aprobat, rapid şi fără discuţii, noul regulament de publicitate din Oradea, considerat de firmele de profil drept cel mai restrictiv din ţară.

De altfel, reprezentanţii companiilor de publicitate au anunţat încă de la dezbaterea publică din 30 septembrie că vor cere Instituţiei Prefectului să atace normativul ca nelegal. În cazul în care nu vor obţine sprijinul reprezentantului Guvernului în teritoriu, aceştia sunt hotărâţi să se adreseze direct instanţei.

"Regulamentul, în forma în care a fost formulat, este plin de abuzuri", a declarat avocatul firmei Communication Media, Bogdan Munteanu.

Publicitarii contestă dreptul municipalităţii de a face adăugiri la Legea 185 din 2013 interzicând amplasarea de mijloace publicitare, nu doar pe clădirile aflate într-o stare avansată de degradare ci şi pe cele doar deteriorate.

Printre restricţiile contestate de firme pe considerentul că nu se regăsesc în lege se mai numără interdicţia amplasării de reclame la mai puţin de 50 de metri de intersecţiile semaforizate, interdicţia montării de materiale publicitare peste ferestre precum şi interdicţia amplasării de ecrane de publicitate cu lumină intermitentă şi de prisme publicitare.

Reparaţii de două milioane de euro

Tot rapid fără comentarii au fost aprobaţi şi indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de reabilitare a Bazinului Olimpic "Ioan Alexandrescu" estimate la circa 2 milioane euro.

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, Bazinul Olimpic, inaugurat în anul 2007 după o investiţie de 5,5 milioane euro, necesită intervenţii majore.

"Se va reabilita integral bazinul de înot cu refacerea PVC-ului şi a sistemelor de admisie şi evacuare din cuva bazinului şi se vor remedia problemele constatate la sistemul de filtrare şi tratare a apei pentru bazin", se menţionează în raport.

Specialiştii surțin că bazinul mai necesită reparaţii la instalaţiile interioare, inclusiv celor de producere a apei calde şi a aerului cald, respectiv la copertinele care îl acoperă.

În plus, imobilul necesită recompartimentări care să permită realizarea de noi accese şi facilităţi pentru numărul tot mai mare de spectatori. Termenul de execuţie a lucrărilor va fi de 24 de luni.

OTL va circula mai puţin

Tot luni, Consiliul Local a stabilit, în ciuda opoziţiei reprezentanţilor PSD şi UDMR care au votat "împotrivă", noul caiet de sarcini al OTL privind cursele regulate pe raza municipiului.  Documentul prevede reducerea numărului de curse efectuate zilnic, dar şi diminuarea parcului de autobuze şi tramvaie care va fi scos pe traseu.

Măsura este justificată de "necesitate optimizării programului de transport la necesităţile reale ale călătorilor precum şi reducerea cheltuielilor de exploatare".

Reducerea cu circa 12% a numărului de kilometri realizaţi de tramvaiele şi autobuzele din Oradea va aduce, potrivit iniţiatorilor proiectului, o economie de 1,5 milioane lei pe an, din care OTL va compensa creşterea preţurilor la combustibil, energie electrică, dar şi a dobânzilor bancare.

De altfel primarul Ilie Bolojan a anunţat încă din luna octombrie, când a pus capăt grevei OTL, reducerea cu 20%, a numărului de curse care vor ieşi în viitor pe traseu măsura urmând să fie dublată de disponibilizări de personal.

Cu casă şi masă...

Pe de altă parte, în şedinţa de luni, aleşii orădenilor au mai hotărât suportarea de la bugetul local a cheltuielilor cu masa şi cazarea a elevilor din învăţământul dual, formă de învăţământ profesional şi tehnic similar fostelor şcoli profesionale.

Potrivit hotărârii adoptate "cheltuielile cu cazarea şi masa se vor deconta elevilor care frecventează învăţământul dual, dar au domiciliul în altă localitate pe perioada de frecvenţă şcolară conform catalogului de prezenţă şcolară".

Astfel, nu se vor deconta cheltuieli cu casa şi masa elevilor în perioada vacanţei şcolare precum şi în zilele în care elevul a absentat de la cursuri sau practică. În plus "Consiliul de Administraţie al unităţii poate retrage sprijinul oferit din bugetul local pentru cheltuielile de masă şi cazare în cazul elevilor care înregistrează absenţe nemotivate".

În acest an şcolar în Oradea funcţionează în sistem de învăţământ dual 5,5 clase cu 148 de elevi de la colegiile tehnice Constantin Brâncuşi şi Traian Vuia.

Potrivit Legii Educaţiei Naţionale sumele care se pot deconta în anul 2018 sunt de 60 lei pentru cazare pe lună şi de 14 lei pentru trei mese pe zi. Cumulat, asta înseamnă 3.400 lei pe elev pe an şcolar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Ce faci primare??
Oradea=dezastruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...Din chix in chix..luati credite..multe..mariti impozite...rezultat..=0 Unde se duc atatia bani???
Postat 28 Noiembrie 2017, 19:00 de Tinas
Pentru MITA iunainte!
Cu cat restreictiile sunt mai mari cu atat creste si valoarea mite! Sunt chestii direct proportionale!
Postat 28 Noiembrie 2017, 13:36 de scortosul
Restrictia publicitatii este buna!!
Mi se pare normal sa existe unele reguli pentru publicitate. In momentul de față semnele de circulatie sunt in plan secundar fata de reclamele stradale, reclamele la farmacii te orbesc pe langa faptul ca folosesc aceleasi culori ca si semaforul, sunt reclame luminoase de culoare rosie amplasate imedidiat dupa trecerea la nivel cu cale ferata samd. Deci da, mi se pare normal sa existe unele restrictii!
Postat 28 Noiembrie 2017, 12:55 de bde
otl este catastrofa! circula greu si este FRIG in tramvaie!
vestea buna este ca otl nu scumpeste biletele si abonamentele. vestea proasta este ca otl rareste tramvaiele, ceea ce este de mare porc. saptamana asta am circulat mai mult cu tramvaiul, fff frig si fara caldura in ele! plus nr tot mai mari de turisti din oras este incurajat spre calatoria cu taxiul, inteleg. oricum avem cel mai scump pret la bilete si abon din tara, asta mai lipsea! sa li se pare ca prea circula in paguba busul si tramvaiul! dar faptul ca consiliul local si judetean si-au marit salariile si sporurile mult nu este tot o paguba platita din buzunarul nostru?!?
Postat 28 Noiembrie 2017, 11:50 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON