URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2018, 16:42

Bolojan insistă! Primăria Oradea vrea să preia Spitalul CFR de la Ministerul Transporturilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan nu doar că nu vrea să cedeze Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă către Consiliul Judeţean, dar intenţionează să preia şi alte spitale în subordinea administraţiei locale.

Reunit în şedinţă extraordinară, Consiliul Local şi-a dat vineri acordul de principiu pentru preluarea Spitalului Clinic Căi Ferate din strada Republicii 56 de la Ministerul Transporturilor.

"Am primit o adresă de la Ministerul Transporturilor privind intenţia de a transfera Spitalul CFR la autoritatea locală. Ministerul solicită un punct de vedere cu privire la acest transfer până la data de 21 mai", le-a explicat aleșilor primarul Ilie Bolojan.

Acordul de principiu a fost dat prin votul celor 14 consilieri locali ai PNL prezenţi la şedinţă, în vreme ce reprezentanţii PSD au votat împotrivă, iar cei ai UDMR s-au abţinut de la vot.

PSD se opune

Liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa, a cerut din capul locului amânarea votului pe marginea preluării spitalului în subordinea municipalităţii.

Social-democratul a cerut ca proiectul de hotărâre să fie discutat în şedinţa extraordinară de Consiliu Local anunţată deja pentru săptămâna viitoare, după ce reprezentanţii municipalităţii vor avea o imagine clară cu privire la impactul acestui transfer asupra anvelopei salariilor la nivelul ordonatorului de credite.

"Înainte de toate, să vedem ce înseamnă asta din punct de vedere financiar, câţi angajaţi are spitalul şi cum pot fi respectate în acest sens prevederile Legii 153 din 2017 (n.r. privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice)", a spus Sabău Popa.

În replică, primarul Ilie Bolojan a afirmat că preluarea spitalului nu va afecta veniturile angajaţilor. "Nu va exista niciun impact asupra cotei de 30% reprezentând limita maximă a sporturilor la nivelul ordonatorului de credite. Spitalul va veni cu baza lui de salarizare", a afirmat Bolojan.

Urmează discuţii!

Edilul a mai arătat că votul de vineri reprezintă doar un acord de principiu. "Pentru a se face transferul efectiv, vor începe discuţii între Ministerul Transporturilor şi Primăria Oradea. În condiţiile în care acestea vor avea un rezultat, în final se va supune aprobării Consiliului Local a o nouă Hotărâre privind preluarea Spitalului CFR", a promis edilul.

Bolojan este de părere că de vreme ce spitalele Judeţean şi Municipal sunt în subordinea municipalităţii este logic ca administraţia locală să preia şi Spitalul CFR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Dani-e-let
Nu pot să-ți spun asta. Am aflat pe surse.
Postat 13 Mai 2018, 23:00 de Sandu1201
!!!
@Sandu1201: 1. Nu se scrie "tacto"! Dar atât știi tu! 2. De ce repeți că stau pe pensia lui? Chiar nu înțeleg...
Postat 13 Mai 2018, 18:33 de dani-e-let
Dani-e-let
De unde deduci ca m-am legat de tacto
Postat 13 Mai 2018, 18:26 de Sandu1201
nerușinare dusa la extrem și acceptată
@Sandu1201: O singură dată mai leagă-te de tata! O data!
Postat 13 Mai 2018, 15:26 de dani-e-let
Dani-e-let
Esti destept de nu mai poti. Tu vb care stai pe pensia lu tacto. Ce stii tu despre profit. Si limbaju e perfect pt idioți.
Postat 13 Mai 2018, 10:26 de Sandu1201
se poate așa ceva? da!
@bihoreanoradean: Mai zi ceva! Limbaj de mahala(acceptat), totală neînțelegere a fenomenului... auzi, orice instituție publică e o "COMPANIEI... taximetrist, ce...
Postat 13 Mai 2018, 07:28 de dani-e-let
Bihoreanoradean
De ce POSTA sa faca profit, de ce, CFR sa faca profit, de ce Rulmantul sa faca profit, de ce OLT sa faca profit??????????????? Idiotule care esti ți-a băgat ILIESCU in cap numa AJUTOARE SOCIALE ( NEAJUTORATULE ) . Ma nebunule , de ce DACIA nu a făcut profit după '90 SI DE CE FACE ACUMA. Gândire DE AJUTOR SOCIAL CARE ESTI. Maaaaa, orice instituție publică trebuie sa faca profit PT CA E O COMPANIE . GÂNDIRE PSD-ISTA care esti. Ba neprofita-bilule care esti *. Vezi ca astea-s treburi de ORAȘ. BAGĂ NUMA LA COADA VACII CUM STII. LA BÂRLAD ȘI CU TINE.
Postat 13 Mai 2018, 02:00 de Sandu1201
corect
@pinonel: Nu am ce face, iar ai dreptate!
Postat 12 Mai 2018, 20:35 de dani-e-let
Va certati degeaba!
Daca treci de Osorhei sau de Ceica, nici dreaqu n-a auzit de birtinez! E mare scula la pnl, si?! L-ati auzit vreodata sa ia pozitie in vreo problema importanta?! Apare pe la stiri cu vreo declaratie despre care sa se discute macar doua minute?! E presedinte executiv la AMR (asociatia municipiilor din Romania), omul numarul doi *cala pnl!), dar in afara de ,,initiativa" cu demolarea imobilelor INAINTE de a exista o sentinta definitiva (sa traiesti, sluga tical*asa!), ati auzit de vreo actiune?! A plecat o delegatie in SUA, au fost prezenti niste anonimi, marele bolojan a stat pe tusa. ,,Din delegaţia AMR au făcut parte Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3 din Bucureşti, Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, Nicolae Barbu, primarul municipiului Giurgiu, Constantin Ionică, primarul municipiului Piteşti, Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa, Viorel Ionescu, primarul municipiului Hârşova, Teodora Marin, city manager al municipiului Piteşti, Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Mihai Culeafă, deputat, Ioan Mihalcea, consilier al primului ministru, Elena Buzatel, consilier al primarului municipiului Piteşti şi Laura Popescu, manager de dezvoltare al AMR." O gramada de neica-nimeni! El e zmeu aici, cu oradenii, in rest e precum dragnea la incoronarea lui trump, baiatul pe care-l trimiti dupa tigari!
Postat 12 Mai 2018, 19:27 de pinonel
CrisDumi
Ce telefon mobil ai? Daca nu e aifon de 1000 de euro sigur e ceva de 500. La liber ma refer. Eh, ti se mai pare atata de mare chiria pe care, apropo, o plateste gratie lui mang si acolitilor lui. Pentru ceva ce e folosit de cel putin 100 de oradeni zilnic. Ce le salveaza cel putin 5 10 minute. E la o rata orara medie de 25 de lei fa calculele cat e pe 5 minute. Pe sens. Inmultesti cu 2 si apoi cu 21 (zile lucrătoare pe luna). Suma aia fa-o ori 100 (minim da fie 100 de oradeni pe zi acolo) si vezi cat beneficiaza oamenii de drumul ala. Cu 5 minute salvata pe sens, la altii pot fi chiar mai multe. Hai sa ne gandim la majoritatea, nu e mai bine asa? E parerea mea, nu o impun nimanui.
Postat 12 Mai 2018, 16:14 de poiu
@TC
vezi asta e problema..."institutiile" nu tre sa faca "profit" - doar gauri fara numar si sa duca tara in faliment. Singurii obligati sa faca profit sunt privatii ca sa poata suporta aceste gauri. Ba eu cred ca o buna organizare poate aduce chiar profit si in sanatate si in oricare serviciu adus cetateanului. Exemple de buna (sau inceputa) organizare , sunt destule in Oradea: vezi auapark, cet..chiar spitale. Dar ai nevoie de un "nebun" sa se sacrifice pt. asta - si noroc cu Bolo!
Postat 12 Mai 2018, 07:45 de TC
@TC
De când o instituție publică si pentru care sunt obligat să cotizez, indiferent că vreau sa un nu vreau, ori că benificiez sau nu, trebuie să facă profit??? Una e să primească fonduri din contribuții pentru a funcționa și alta e sa faci profit pe spatele celor pe care-i obligi să plătească. Mă îndoiesc că nebunu' e în stare să revoluționeze sistemul român de sănătate, pentru că problema acolo este.
Postat 12 Mai 2018, 07:32 de User anonimizat
?
Iubi de la CFR! ACESTA E MOTIVUL? Păi dacă se numește "Clinica CFR"...
Postat 12 Mai 2018, 07:25 de dani-e-let
sper sa se faca transferul!
Singurul care poate aduce sisemul de sanate si spitalele pe profit in Oradea (deocamdata), clar - e Bolojan. Dupa investitii serioase in cele 2 mari spitale , probabil si spitalul cfr dupa restucturari si ordine va arata bine. In rest, "pieile rosii" de la CJ vor face ce stiu mai bine - boicot, mici si bere!
Postat 12 Mai 2018, 06:25 de TC
halal "investitor"
O sa taie salarii pentru ca nu sunt bani. Ca doar nu urmareste Bolovanul binele spitalului.
Postat 12 Mai 2018, 02:08 de testtest
CrisDumi
De unde ai scos asta "Bogat înseamnă sa cheltuiesti cat mai putin, pe termen lung, cu venituri cat mai mari la bugetul propriu."???
Postat 12 Mai 2018, 00:03 de Sandu1201
.
ar fi cazul sa se modernizeze si acel spital. Si doar primaria poate face acest lucru. Mult succes
Postat 11 Mai 2018, 23:58 de David
Bucurie mare la CFR.
Edilii oradeni platesc cu generozitate chirie pentru strazi proprii ale orasului (vezi 660m din prelungirea strazii E.Teodoroiu). De ce sa nu se incarce Oradea si cu o activitate falimentara pentru MT si CFR? Oricum vor sa subordoneze toata sanatatea locala, asa ca inca o chirie, pentru cladirea unui mic spital e numai buna pentru cfr-isti. Interesant e ca edilul sef al PMO nu pricepe ca poate prelua strict activitatea medicala, nu si proprietatea adupra cladirii si terenului aferent. Dupa cat il duce mintea pe primarul acesta, el ar prelua orice * in sarcina orasului, numai sa creasca cheltuielile ca sa creada tot românul ca Oradea e bogata. Bogat inseamba sa cheltuiesti cat mai putin, pe termen lung, cu venituri cat mai mari la bugetul propriu. PROCENTUAL, nu in sume contabile extinse fara rost.
Postat 11 Mai 2018, 22:32 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON