URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2018, 17:58

2017 în cifre: Gradul de îndatorare a municipiului Oradea s-a înjumătăţit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oficial ne merge bine! Anul trecut gradul de îndatorare a Oradiei aproape s-a înjumătăţit prin diminuarea de la 18,30% la 10,08% pe fondul rambursării unor credite. Acesta este cel mai mic nivel al datoriei publice înregistrat de muncipalitate în ultimii zece ani.

"Gradul de îndatorare a municipiului a scăzut consistent datorită plăţii anticipate a unor credite şi a creşterii veniturilor proprii cu 13%", a explicat directorul adjunct al Direcţiei Economice, Nadia Haş, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Anul trecut municipalitatea a rambursat credite de 20 milioane euro, din care 18 milioane euro în ultima săptămână lucrătoare din 2017. Cea mai mare sumă, 7,9 milioane euro, a reprezentat-o rambursarea anticipată a creditului Dexia luat în 2008 pentru achiziţionarea celor zece tramvaie Siemens.

Printre altele, municipalitatea a mai plătit înainte de termenul limită lucrări de modernizare a iluminatului public în valoare de 4,8 milioane euro contractate de Luxten, un credit BRD de 1,5 milioane euro şi un împrumut de 500.000 euro luat de la Ministerul Finanţelor.

La sfârşitul anului 2017 muncipalitatea mai avea de rambursat nouă credite, în valoare totală de 59 milioane euro cu scadenţă în anul 2035.

Printre acestea se numără două credite BEI în valoare totală de 22,4 milioane euro încă neutilizate, din care municipalitatea vrea să finanţeze lucrările la drumul expres şi alte investiţii pe care urmează să le demareze în anii următori.

Au crescut veniturile

Cum gradul de îndatorare a unei localităţi se calculează prin raportarea sumelor de plată dintr-un an la media veniturilor proprii din ultimii trei ani, un rol important în diminuarea datoriei publice l-a avut şi creşterea încasărilor proprii.

Potrivit evidenţelor municipalităţii, veniturile din IVG au crescut cu 18% de la 154 milioane lei în 2016 la 182,4 milioane lei în 2017, pe fondul populării parcurilor industriale ale oraşului şi creşterii salariilor.

În paralel, municipalitatea a reuşit o creştere la 93% a gradului de încasare a principalelor impozite locale pe clădiri, teren şi auto, după doi ani de stagnare la un procent de 91%.

A scăzut numărul datornicilor

Creşterea încasărilor bugetului local s-a datorat şi urmării mai atente a contribuabilor cu datorii şi măsurilor luate pentru încasarea restanţelor.

"În anul 2017 numărul restanţierilor la plata impozitelor a fost în scădere de la 17% la 15% în cazul persoanelor fizice şi de la 19% la 18% în cazul persoanelor juridice. Mai ales în cazul firmelor numărul restanţierilor a scăzut ca urmare a intensificării executărilor silite", a declarat directorul adjunct al Direcţiei Economice, Sorin Iacob (foto).

Potrivit evidenţelor municipalităţii, încasările din activitatea de executare silită au crescut de la 15 milioane lei în 2016 la 17,29 milioane lei în 2017 pe fondul creşterii numărului de sechestre asiguratorii instituite.

Anul trecut, Direcţia Economică a gestionat, cu 86 de angajaţi, 283.334 de documente, reprezentând 72% din actele intrate în Primărie. Funcţionarii direcţiei au eliberat 220.626 de chitanţe pentru plăţi în numerar făcute de 104.775 contribuabili şi au gestionat 21.365 de plăţi făcute prin POS de 14.308 contribuabili.

Pentru anul 2018 municipalitatea îşi doreşte implementarea codului de bare pe toate facturile, astfel încât orădeanul să le poată achita prin intermediul terminalelor de tip self pay, precum şi cu ajutorul telefonului mobil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Tds
Si pana la urma ce dovezi tre sa duci la Bihoreanul???
Postat 21 Ianuarie 2018, 15:48 de Sandu1201
CORECTIE
...nu e...
Postat 21 Ianuarie 2018, 15:12 de TDS
RUC RUC SĂ PUPĂM!
@WinDos: Văd ca suntem doi proști, tampiti, infecti etc! Dacă Sandelu nuce din zona servicii bolojan să nu-mi zici TDS! Înțeleg să susții pe cineva dar...prea multe LIMBI în zone dubioase pot cauza!
Postat 21 Ianuarie 2018, 15:11 de TDS
WinDos-ul garii
Taci ma , si du-te la culcare.
Postat 21 Ianuarie 2018, 13:49 de Sandu1201
La fel ca țara ...
... care are în continuare cea mai mare creștere economică din Europa, dar și cea nai mare inflație care determină scăderea semnificativă a nivelului de trai (decent) !?! Așa e și cu Oradea, care tot scade gradul de îndatorare, crescând taxele și impozitele cu câte 25% anual de ceva vreme !?! Modelul matematic e de succes ... un impozit mediu era în 2008 de cca. 100 lei/cap de proprietar (locativ, auto, etc) în timp ce, după 10 ani de domnie a imposturii și incapacității administrative, a ajuns la cca. 300 lei/cap de același contribuabil !?! Cresterea de 300% nu se vede ... se monitorizează doar scăderea datoriei publice locale, tot în ultimii 10 ani, de la 32% la peste 18% !?!
Postat 21 Ianuarie 2018, 11:44 de WinDos
Tds
Vai samar . Da ce dovezi tre sa aduci? Ca tot esti plin de documente si dovezi , dar pe tine nu te vezi. Greșelile gramaticale eu le fac , nu tu .Asta imi aduce aminte de niste versuri ,, NU L-AM ÎNVĂȚAT NOI SA INJURE PE COPILUL TAU , N-AI VĂZUT CĂ PE ALBUM SCRIE MARE , BĂ ATENTIE CONȚINE VERSURI VULGARE'' Tu ai fi foarte bun la DNA ca iti plac dosarele, sa investighezi.
Postat 20 Ianuarie 2018, 22:27 de Sandu1201
ANONIMUL ORĂDEAN
@Florin Ciucaș: Este foarte urât ceea ce faceți! Insistaț pe chestiunea cu anonimatul deși ne cunoastem exagerat de bine! V-am sugerat și pe 31 decembrie 2017 să puneți pe cineva apropiat Dvs. sa contacteze o persoană cunoscută de dumneaei ( e și în lista de FB) ca să aflați în ce situație sunt acum! Nu locuiesc de patru luni acolo unde știți Dvs., ajung rar pe acolo și nu am vreme să caut în dosare! Iar greșelile gramaticale NU LE FAC EU! Dacă ne legăm de greșelile altora să ni le asumăm pe ale noastre! Cred că așa SE CU vine! Dar poate mă înșel...
Postat 20 Ianuarie 2018, 20:18 de TDS
Tds
Logic că ai ceva de comentat. Tie nici asa nu ți-e bine
Postat 20 Ianuarie 2018, 18:47 de Sandu1201
SI UNA ȘI DOUĂ SI TREI...
Nici o zi fără una! A municipiului este indatorarea nu...gradul! Citatul din Nadia Haș este corect! Probabil graba... Că în rest jurnaliștii noștri " e " buni la gramatică !
Postat 20 Ianuarie 2018, 18:29 de TDS
RE: SI UNA ȘI DOUĂ SI TREI...
Precum comentatorii anonimi la gargară. Iar când li se cer informaţii şi documente, la refuzuri, fente şi scuze...
Postat 20 Ianuarie 2018, 19:37 de Florin Ciucas
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON