URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Știri Oradea

Lucrările la parcul Petőfi din Oradea vor fi gata „până la începutul verii”. În ce fază sunt acum (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Lucrările de reamenajare a parcului Petőfi vor fi gata „până la începutul verii”, a anunțat marți Primăria Oradea, adăugând că „iubitorii de plimbări în aer liber vor regăsi aici un spațiu de recreere, o cafenea-cofetărie, o grădină japoneză, o zonă cu pergole, bănci cu elemente de tip Smart (wi-fi, posibilitate încărcare telefoane), locuri de joacă pentru cei mici, rastel pentru biciclete, toalete moderne”.
Cozi mari în zona Parcului Industrial I, din cauza lucrărilor la pasajul suprateran. Cum fentează șoferii și ce măsuri pregătește Primăria Oradea (FOTO)
Știri Bihor
Deschiderea legăturii cu Autostrada Transilvania pe drumul expres DX 16 nu a dus deocamdată la eliminarea cozilor de maşini de pe Şoseaua Borşului pe sensul de mers dinspre vamă spre Oradea. Drumul de circa un kilometru de lângă parcul industrial Eurobusiness I şi până la următoarea giraţie, de lângă fostul magazin PIC, este străbătut la ore de vârf cu maşina în peste o jumătate de oră. Municipalitatea orădeană vrea să implementeze o soluţie folosită de şoferii tupeişti pentru a fluidiza traficul.
Liceul Tehnologic Dual Oradea ar putea funcţiona, din toamnă, în campusul amenajat de Consiliul Judeţean Bihor (FOTO)
Știri Bihor
Consiliul Local Oradea, reunit marţi în şedinţă online convocată "de îndată" de primarul Florin Birta în cursul dimineţii, şi-a dat acordul de principiu pentru înfiinţarea Liceului Tehnologic Dual Oradea. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi de consilierii PNL, PSD şi UDMR. Noua instituţie de învăţământ ar putea funcţiona din toamnă în campusul amenajat de Consiliul Judeţean Bihor printr-o investiţie europeană de 146 milioane lei.
105 ani de la eliberarea Oradiei: Paradă militară, concert Andra, retragere cu torțe și foc de artificii. Vezi programul complet al zilei de 20 aprilie!
Știri Bihor
Pe 20 aprilie se sărbătorește împlinirea a 105 ani de la eliberarea Oradiei de către trupele române, în frunte cu generalul Traian Moșoiu, iar Primăria Oradea anunță o zi plină cu evenimente menite să marcheze, în mod festiv, această aniversare. Printre acestea se numără o paradă militară spectaculoasă, asemănătoare celei organizate în 2019, la centenarul Oradiei, reconstituirea întâmpinării generalului Moșoiu la intrarea în oraș, în ziua de Paște, depuneri de coroane, un concert extraordinar de folclor, cu Andra, retragerea cu torțe și un foc de artificii.
09 Aprilie 2024, 18:19
Este oficial: HiSky va opera zboruri de la Oradea la București și la Londra, precum și spre 3 destinații de vacanță 
Știri Bihor
Compania aeriană HiSky va opera zboruri de linie prin care va conecta Oradea de București și de Londra, cel târziu din luna octombrie, precum și curse de tip charter spre trei destinații de vacanță. Zborurile vor fi realizate printr-o asociere cu compania aeriană locală Air Oradea și cu sprijin financiar din bani publici, suma totală ridicându-se la 750.000 de euro pentru o perioadă de cinci ani. 
09 Aprilie 2024, 15:45
Doi studenți orădeni de la Drept au obținut premiul III la concursul național de procese simulate
Educatie
Doi studenți orădeni de la Facultatea de Drept a Universității din Oradea au câștigat premiul III pentru cel mai bun memoriu scris, în cadrul Concursului Național de Procese Simulate - National Moot Court Competition - Constitutional Law, desfășurat săptămâna trecută în Timișoara.
09 Aprilie 2024, 15:23
Festivalul de Teatru de la Oradea va avea loc la început de iunie. Lista celor 26 de spectacole din secțiunea concurs
Timp liber
În perioada 1-9 iunie va avea loc cea de-a noua ediție a Festivalul Internațional de Teatru Oradea, care va include și concursul de teatru scurt, iar organizatorii au făcut publică lista spectacolelor alese să fie prezentate în fața orădenilor și în fața unui juriu. Printre acestea se numără, de pildă, „Toxic”, în regia lui Florin Piersic jr., sau „The Last Days of Elena and Nicolae Ceaușescu”, un spectacol adus de o trupă din Polonia.
08 Aprilie 2024, 21:01
Şcoala Gimnazială Juhász Gyula din cartierul orădean Episcopia va fi reabilitată printr-un proiect european de 11,4 milioane lei (FOTO)
Știri Bihor
Şcoala Gimnazială Juhász Gyula din cartierul orădean Episcopia va fi reabilitată printr-un proiect european de 11,4 milioane lei. Contractul de finanţare al investiţiei a fost semnat vinerea trecută de reprezentanţii municipalităţii, care urmează să scoată la licitaţie execuţia lucrărilor.
08 Aprilie 2024, 20:01
Amenajarea piațetei Independenţei din Oradea a ajuns la jumătate (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Lucrările de amenajare a piațetei Independenţei din Oradea au ajuns la jumătate. Constructorul a pavat cu granit auriu şi porfir 60% din suprafaţa pietonală de 7.500 metri pătraţi. Află care este stadiul lucrărilor la cele trei corpuri de clădire!
Copacii plantați în amintirea unor orădeni au rămas fără plăcuțe. Cei care au adoptat arborii, invitați să așeze altele
Știri Oradea
N-a trecut niciun an de când a fost inaugurată pădurea de mesteceni plantați în memoria unor orădeni, dar jumătate dintre copaci au fost vandalizați. Mai precis, au fost furate plăcuțele care anunță în memoria cui au fost sădiți arborii. ONG-ul care a inițiat proiectul îi invită pe orădeni, vineri seară, să așeze noile plăcuțe. Cu speranța că vor fi mai trainice...
08 Aprilie 2024, 15:19
Când încep înscrierile la creşele din Oradea
Știri Bihor
Direcţia de Asistenţă Socială Oradea, care are în subordine creşele din Oradea, a transmis că înscrierile pentru aceste unități de educație timpurie antepreșcolară vor debuta la finalul lunii mai. 
07 Aprilie 2024, 17:15
Curățenia de primăvară din Oradea a ajuns la final. Câte gunoaie s-au adunat
Știri Bihor
Campania de curățenie de primăvară derulată de Primăria Oradea și firma de salubritate RER Vest s-a încheiat în această săptămână. În ultima lună, toate marile cartiere ale orașului au fost „asaltate” de echipele RER, spălate și curățate, în total colectându-se peste 360 metri cubi de deșeuri vegetale, care urmează să fie transformate în compost.
07 Aprilie 2024, 16:37
„Visul american la două piane”. Recital cu lucrări de Leonard Bernstein, Edvard Grieg și Sabin Păutza, la Filarmonica Oradea
Știri Oradea
Filarmonica de Stat Oradea va găzdui marți, 9 aprilie, un recital inedit, susținut de doi pianiști, Grace Jee Eun Oh, originară din Coreea de Sud, și Dragoș Cantea. În cadrul evenimentului intitulat „Visul american la două piane”, publicul va audia, de pildă, Dansuri simfonice din West Side Story, de Leonard Bernstein.
07 Aprilie 2024, 15:55
Deţinuţii din Penitenciarul Oradea vor face curăţenie pe malurile cursurilor de apă din oraș
Știri Bihor
Mai mulți deţinuţi din Penitenciarul Oradea, care-și ispășesc pedepsele în regim deschis, vor face curăţenie pe malurile cursurilor de apă din Oradea, începând din primăvară până la venirea următorului sezon rece. Activităţile de salubrizare se vor desfăşura în zilele lucrătoare din intervalul 4 aprilie – 31 octombrie, în baza unui contract încheiat de municipalitatea orădeană cu Penitenciarul. Pentru început, cinci deţinuţi au făcut joi curăţenie pe malul stâng al Crişului Repede pe tronsonul delimitat de podurile Decebal şi Densusianu.
Primăria caută firme pentru modernizarea a trei parcuri din Oradea. Cum ar trebui să arate, la finalizarea lucrărilor (FOTO)
Știri Oradea
Primăria Oradea vrea să modernizeze trei parcuri importante din oraș, Libertății, 22 Decembrie și cel din Șanțul Cetății, lansând licitația de recrutare a executanților lucrărilor. Valoarea cumulată a celor trei șantiere este de 40,1 milioane lei, fără TVA.
Plimbarea de sâmbătă dimineață: Un castor, surprins pe promenada din centrul Oradiei
Știri Oradea
Apariție neașteptată, sâmbătă dimineață, pe promenada de pe malul stâng al Crișului Repede, din centrul Oradiei. Un castor a fost surprins de un trecător în timp ce se plimba pe alee, după ce a ieșit din apa râului.
Spitalul Județean din Oradea, decorat de președintele României cu Ordinul Meritul Sanitar
Știri Oradea
Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor a fost decorat, vineri, prin decret prezidențial, cu Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler. Deși acordarea distincției a fost prilejuită de marcarea Zilei Mondiale a Sănătății, cea mai importantă unitate spitalicească din Bihor a fost decorată „în semn de apreciere pentru profesionalism”. 
05 Aprilie 2024, 16:45
O istorie a feminismului în timpul regimului comunist: Lavinia Betea și-a lansat la Oradea cartea despre „prinţesele roşii” (FOTO)
Timp liber
Jurnalista Lavinia Betea și-a lansat joi după-amiază la Oradea cea mai recentă carte, "Prințesele Roșii. Femei și bărbați, părinți și copii în ideologia și cotidianul comunist". Evenimentul, găzduit de Muzeul Țării Crișurilor, a adunat în Sala de Conferințe zeci de orădeni interesați să descopere volumul lansat anul acesta la Editura Corint.
05 Aprilie 2024, 12:11
Record absolut. 78% dintre orădenii care şi-au plătit impozitele până la 31 martie au apelat la mijloacele online
Știri Bihor
Orădenii încearcă să scape de corvoada cozilor la ghişeele de plată ale Primăriei pentru plata taxelor şi impozitelor. Conform evidenţelor municipalităţii, 78% dintre contribuabilii orădeni care şi-au plătit integral sau doar în parte impozitele aferente acestui an până la primul termen de plată din 31 martie au apelat la mijloacele online.
04 Aprilie 2024, 18:59
Alți doi vitezomani au fost prinși pe strada Dimitrie Cantemir din Oradea. Au rămas fără permis pentru 3 luni 
Știri Bihor
Strada Dimitrie Cantemir din Oradea pare să-i atragă pe vitezomani. Polițiștii orădeni au mai prins doi tineri șoferi nesăbuiți în noaptea de miercuri spre joi, unul dintre ei conducând cu 114 km/h, iar celălalt cu 107 km/h. Amândoi și-au pierdut dreptul de a șofa pentru o perioadă de trei luni. 
04 Aprilie 2024, 12:08
Oraș cu handicap: În vânătoare de parcări, numărul șoferilor din Oradea cu legitimații de handicap a crescut exploziv (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Speculând o scăpare a legii, numărul șoferilor din Oradea care pot parca gratis cu legitimații de handicap a crescut în ultimii șase ani de 4,5 ori, ajungând la aproape 2.000. Pentru că Primăria și Poliția Locală nu fac verificări, parcările de domiciliu s-au umplut cu o pădure de panouri ce marchează locuri rezervate persoanelor cu dizabilități, iar cele 100 de locuri rezervate în oraș sunt mereu ocupate.
Noua premieră a Teatrului Regina Maria, Rabbit Hole, va avea loc duminică, în Sala Mare
Timp liber
Duminică, la ora 19, va avea loc noua premieră a Trupei Iosif Vulcan, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria. Este vorba despre drama psihologică „Rabbit Hole” semnată de autorul american David Lindsay-Abaire, care i-a adus acestuia Premiul Pulitzer pentru Dramă. Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 14 ani.
03 Aprilie 2024, 19:37
Federația Patronilor Bihor are șef nou și s-a rupt de UNPR-ul lui Ioan Lucian! (FOTO)
Știri Bihor
Conducerea Federaţiei Patronilor Bihor, cea mai veche organizaţie patronală din judeţ, înfiinţată în anul 1991, a fost preluată, începând de marţi, de managerul unei firme de dezinsecţie din Salonta, Marius Cuibuş. Organizaţia s-a rupt de Uniunea Naţională a Patronatului Român, condusă de fostul său preşedinte, Ioan Lucian, şi se va afilia la Consiliu Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii.
Peste 33.700 de fermieri bihoreni sunt aşteptaţi să-și ceară subvenţiile de la APIA. Perioada în care pot depune solicitările e mai scurtă
Știri Bihor
APIA Bihor va începe joi să preia cererile de subvenţii pentru activităţile de cultivare a terenului şi creştere a animalelor de la cei peste 33.700 de fermieri bihoreni aflaţi în evidenţe. Campania de înregistrare a cererilor de plată din 2024, programată pentru 4 aprilie - 7 iunie, va fi mai scurtă cu o lună faţă de în anii precedenţi. Pe deasupra, campania nu va mai fi urmată, ca în alţi ani, de două săptămâni de preluare a solicitărilor cu penalizări de 1% pe zi. Astfel, directorul APIA Bihor, Ioan Sorin Roman, a îndemnat agricultorii să se conformeze programărilor făcute ca să nu piardă ajutoarele financiare.
03 Aprilie 2024, 16:16
Hoţul cu căruciorul: Un spărgător de locuinţe din Oradea căra 'prada' cu un cărucior pentru butelii
Știri Bihor
Un orădean a rămas fără două maşini de spălat şi aragaz, după ce locuinţa sa a fost spartă în două zile consecutive. Hoţul a fost trimis în spatele gratiilor, fiind prins de poliţişti cu înregistrările de pe camerele de supraveghere ale oraşului, în care acesta apare cărând bunurile furate cu un cărucior pentru butelii.
03 Aprilie 2024, 12:22
A confundat strada Dimitrie Cantemir din Oradea cu o pistă de curse: și-a condus BMW-ul cu 133 de km/h!
Știri Bihor
Un tânăr din Gepiu a fost prins, în noaptea de marți spre miercuri, conducându-și BMW-ul de parcă era la curse de mașini, pe strada Dimitrie Cantemir din Oradea. Radarul polițiștilor a indicat o viteză de 133 de kilometri pe oră, iar șoferul a rămas fără permis pentru patru luni.
03 Aprilie 2024, 11:31
'Nu vrem drum!'. Orădenii din Oncea se opun amenajării unei legături rutiere prin cartier care să lege zona Paleu de Şoseaua Borşului
Știri Bihor
Locuitorii din Oncea se opun amenajării unei legături rutiere prin cartier care să lege zona Paleu şi cea industrială din Şoseaua Borşului. Riveranii au lansat o petiţie online prin care cer municipalităţii să renunţe la proiect încă din primăvara anului trecut. Orădenii se tem că noua cale de acces va distruge liniştea zonei.
02 Aprilie 2024, 16:15
Mesaj Ro-Alert în Bihor: Vânt puternic, evitați deplasările!
Știri Oradea
Bihorenii au fost treziți marți dimineața, la ora 06.30, de un mesaj de tip Ro-Alert, prin care sunt avertizați să evite deplasările fiindcă urmează "intensificări puternice ale vântului". 
02 Aprilie 2024, 06:40
Trupa Celelalte Cuvinte concertează duminică, acasă, în Oradea
Timp liber
Cunoscuta trupă rock Celelalte Cuvinte va concerta duminică seara în pubul Lokal din centrul Oradiei. Acesta va fi primul concert pe care trupa îl susţine în acest an „acasă” şi face parte din cadrul unui turneu care a început în luna martie.
01 Aprilie 2024, 20:18
Gata cu gratuitatea! Începând din 1 aprilie, șoferii plătesc dacă își lasă mașina în parcarea subterană de lângă Cetatea Oradea
Știri Bihor
Cele trei luni în care șoferii puteau parca fără plată în parkingul subteran de lângă Catedrala Ortodoxă „Învirea Neamului” și Cetatea Oradea au expirat. Începând de luni, 1 aprilie, municipalitatea orădeană taxează cu 3 lei pe oră sau 30 lei pentru o zi întreagă staționarea pe unul dintre cele circa 250 de locuri.
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON