URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2018, 19:00

Aquapark-ul din Oradea a încheiat primul an cu un milion de euro profit!

Aquapark-ul Nymphea a încheiat anul 2017 cu încasări de circa trei milioane de euro de pe urma celor 300.000 de vizitatori.

"Aquapark-ul a realizat un profit de un milion de euro în primul an de funcţionare", a declarat directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica (foto), vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit directorului, câştigul oraşului de pe urma parcului acvatic este însă mult mai mare. "Ca urmare a existenţei aquapark-ului, am constat o creştere a numărului de vizitatori la Grădina Zoologică cu 24%, vânzătorii de haine şi proprietarii de pizzerii spun că le-au crescut vânzările cu circa 30%, iar din discuţiile cu hotelierii am înţeles că niciodată înainte de ’89 nu au avut aşa aflux de clienţi în sezonul estival", a spus directorul ADP.

O casă "rapidă"

Pentru a reduce cozile de la intrarea în parcul acvatic, începând din luna mai, ADP va înfiinţa încă o casă de bilete. "Ca să scurtăm timpul de aşteptare, am înfiinţat a şaptea casă, cu acces direct din stradă, pentru clienţii care şi-au cumpărat bilete online", a declarat Liviu Andrica.

La fel, conducerea ADP va implementa o măsură menită să majoreze capacitatea complexului, dar fără a afecta calitatea serviciilor.

"Pentru copiii sub 14 ani nu o să mai dăm dulapuri, pentru că oricum vin cu părinţii. Astfel, la un număr de 1.850 de persoane, la cât este limitată capacitatea aquapark-ului prin numărul de dulapuri, ar intra în plus cam 200 – 300 de copii", a spus Andrica.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, conducerea ADP vizează construcţia unui hotel în incinta aquaparkului, pentru a le putea oferi vizitatorilor inclusiv posibilităţi de cazare.

Se mută piaţa

În ceea ce priveşte investiţiile programate pentru anul în curs, ADP va muta piaţa de vechituri de pe actualul amplasament pe un teren situat peste drum de cartierul Europa, dincolo de şoseaua de centură. Pe actual loc va fi construită sala polivalentă cu 5.000 de locuri promisă de guvernarea PSD.

"Dacă este nevoie, eliberăm amplasamentul oricând. Am făcut licitaţie, iar noua piaţă va fi amenajată de Trameco pentru suma de 1,8 milioane euro în termen de patru luni. Nu am dat deocamdată ordinul de execuţie, pentru că aşteptăm să se stabilizeze vremea", a spus Andrica.

Pentru a facilita accesul orădenilor la noua piaţă, până la realizarea celor două pasaje de-a lungul şoselei de centură şi a trecerii de pietoni de dedesubt, ADP va închiria de la OTL autobuze care vor circula gratuit din parcarea Auchan până la piaţă, cu revenire la campusul universitar şi retur.

Animalele şi copiii...

La fel, pentru a creşte atractivitatea Grădinii Zoologice, aici va fi amenajat un spaţiu în care copiii să poată interacţiona cu animalele domestice.

"Ca urmare a sesizării că, la Zoo, condiţiile nu sunt destul de bune, am demarat anul trecut, prin septembrie, o acţiune de remediere, renovare şi dezvoltare. Am făcut vizite în Ungaria, Germania şi alte ţări am constat că grădinile zoologice nu sunt doar nişte expoziţii de animale, ci copiii interacţionează cu cele cu care se poate, merg împreună cu bunicii şi se joacă cu capre, oi, găini, raţe şi altele", a arătat Andrica.

Drept urmare, ADP şi-a procurat şapte capre şi oi cameruneze, purcei pitici de Minnesota, raţe indiene şi alte animale blânde cu care copiii să poată interacţiona.

Columbar pentru incineraţi

În ceea ce priveşte cimitirul municipal, conducerea ADP are în vedere construcţia unui columbar, termen care defineşte o construcţie funerară cu firide în care sunt depuse pentru păstrare urnele cu cenuşa celor care au fost incineraţi. Investiţia va fi făcută ca urmare a cererilor în creştere pentru astfel de amplasamente.

"Până acum, pentru persoanele incinerate săpam o groapă şi urmam toată procedura ca în cazul în cazul înhumării oricărui decedat. Odată cu înfiinţarea columbarului, vom mai salva un loc de înmormântare şi va fi mai ieftin, pentru că nu se mai aplică tariful pentru săpatul gropii", a declarat Liviu Andrica.

Amplasamentul construcţiei funerare va fi stabilit în săptămânile următoare, astfel încât să fie cât mai accesibil, iar capacitatea lui va porni de la un minim de 500 de urne până la circa 1.000 de urne, în funcţie de arhitectura locului.

Pe lista de investiţii a ADP se mai numără construirea unui centru de afaceri pe amplasamentul pieţei Cetate şi continuarea lucrărilor la parcarea subterană din strada Independenţei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
idee....idioata
o tampenie mai mare ca un hotel nu se poate sa o lanseze decat un functionar al administratiei publice, care teoretic e in slujba cetatenilor orasului???? alooo nenea andrica, nu esti patron sa urmaresti numai profitul!!! lasa antreprenorii privati sa faca asta, tu ocupate si extinde aquaparcul pe terenul disponibil, ba chiar mai cauta sa faci rost de teren in jur, nu te baga la hoteluri.
Postat 18 Februarie 2018, 08:52 de ferfeleaga
conteaza randamentul investitiei, de aceea trebuie in fiecare an sa fie profitabil si nu doar sa dea bilete gratis!
dar nu poate fi o lege ca in orice domeniu sa recuperezi investitia in acelasi numar de ani. Difera de la sector la secotr. Mai ales in constructii, durata de recuperare a investitiei e mai mare: daca ai cumparat un apartament in rate, ca sa includem si inflatia, ca sa il dai in chirie, in cati ani iti recuperezi investitia? 30 de ani poate iti recuperezi banii si ramai si cu apartamentul pe care il poti vinde. Daca a fost prea optimist si a zis ca in 6 ani spera sa recupereze banii e o nimica toata comparat cu dorintele socialistilor de a lasa gratis si pe nespalati in strand. Asa, nu s-ar mai recupera niciodata investitia. Si apoi, nu e vorba de 20 de ani, ptr ca jumatate din bani au fost fonduri europene. Deci se recupereaza in 10 ani dupa calculele de acum.
Postat 17 Februarie 2018, 20:26 de unu
@elev
Nenea WinDos are dreptate. Ar trebui sa citesti un articol mai vechi in bihoreanul in care Andrica facea o comparatie intre Oradea si Budapesta si dadea un termen de 5 ani pt amortizarea investitiei. Sper sa nu ma insele memoria in legatura cu cei 5 ani. In ritmul asta se recupereaza investitia in 20 de ani, cu conditia sa nu le pice "sculele". Stii cum e...masinariile merg bine cat sunt noi! Concluzia mea este ca investitia se va amortiza la pastele cailor.
Postat 17 Februarie 2018, 18:03 de Kid
@dos(ule)
6 ani? Esti habarnist rau, prost in compensare. Investitia e pe termen mediu, discutam de amortizari de la 10 ani in sus. Bea ceva, te faci muci, esti mai castigat, aici vorbesti numai tampenii.
Postat 17 Februarie 2018, 10:56 de elev
Bravo! Pastrand ritmul, va recupera investitia in 20 de ani !?!
E edevarat ca la nivel european, astfel de investitii se recupereaza in cel mult 6 ani ... daca e in respect fata de normele de finantare !?!
Postat 17 Februarie 2018, 09:48 de WinDos
cinste
s au facut multe dar macar oradenilor faceti le ceva reduceri ca iei va tin in sus nu i tot pupati in cur pe straini
Postat 17 Februarie 2018, 08:18 de Rumanu
Daca vor sa extinda, nu inghesui mai multi clienti si le ceri acelasi pret
Pot sa mareasca strandul: sa preia terenul spre podul de linie de tren, unde erte inca un bazin, sa ia inapoi terenul care l-au dat pentru fundatia Mecena UDMR si sa faca noi bazine. Sa nu inghesuie mai multi oameni in tot atatea bazine. Vor sa faca un hotel urat inghesuit acolo, de parca primaria ar fi firma hoteliera, dar au dat terenul ce l-au luat napoi de la Mecena lui Mudura de la Lotus sa faca hotel. Acol e si Hilton si Elite, Continental, Aparthotel, Andrica se plange ca cererea e mare si nu are capacitate strandul, dar mai vor inca doua hoteluri langa gard, in loc sa faca mai multe bazine sa intinda strandul. Au profit, deci sint bani sa planteze salcii si pomi mari pe malu raului unde erau plopii, departe de bazine sa nu intre vegetatie in apa, si in parcari.
Postat 16 Februarie 2018, 22:38 de unu
Și cu toate astea...
..orădenii de rand nu-si permit să-l viziteze. Cu ce mă încălzește că Aqua a făcut profit atâta timp cât taxele locale și prețurile utilităților cresc de la un an la altul?? Se aude boloooo????? Adică suntem pe profit da' va belim! Macar de aveai demnitatea lui Boc care a avut decenta fata de clujeni, si nu i-a pedepsit cu taxe mărite doar pentru că guvernul a muscat din banii primăriilor. Fomist ordinar!
Postat 16 Februarie 2018, 19:17 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON