URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2016, 14:00

Sfaturi pentru o vară activă și sănătoasă: Hidratare, protecție solară, haine și încălțăminte potrivită pentru căldura de afară

Sfaturi pentru o vară activă și sănătoasă: Hidratare, protecție solară, haine și încălțăminte potrivită pentru căldura de afară foto: bondibeauty.com.au
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o primăvară prelungită şi multe ploi, vara nu mai are răbdare şi vine peste noi cu vreme caldă, soare şi timp liber mai mult decât în restul anului.

Zilele sunt mai lungi şi tot mai mulţi aleg o viaţă activă în detrimentul televizorului sau calculatorului. Vacanţa copiilor devine un motiv suplimentar pentru părinţi să îşi descopere latura sportivă sau de "exploratori", toată lumea căutând evadarea în natură fie că vorbim de parcurile din marile oraşe, păduri ori malurile umbroase ale râurilor şi lacurilor.

În acelaşi timp, sălile de fitness sau terenurile de sport au devenit neîncăpătoare pentru ca trupurile moleşite de iarnă să se transforme în perspectiva întâlnirii cu plaja, soarele şi apa.

Pentru ca mişcarea de orice fel să nu devină un chin, e cazul să respectăm câteva reguli generale astfel încât să ne bucuram de efectele sale benefice.

HIDRATAREA – e foarte important să nu uităm de nevoile organismului supus efortului. În special în zilele călduroase, mişcarea coroborată cu temperaturile ridicate fac ca organismul nostru să consume şi să elimine apa şi odată cu ea toxine dar şi minerale. Pentru asta e nevoie să nu uităm să ne hidratăm corespunzător atunci când facem sport. Din rucsac nu trebuie să lipsească sticla de apă sub nici o formă. Chiar şi pentru alergători există sticle de apă speciale, niste recipienţi special concepuţi astfel încât să poată fi ţinuţi uşor în mână în timpul alergării.

PROTECŢIA SOLARĂ – nu mai e nici un secret că soarele are pe lângă efectele benefice cunoscute şi multe contraindicaţii. Nu ieşiţi din casă fără o şapcă sau o pălărie care să vă protejeze capul de razele dăunătoare şi încercaţi să folosiţ permanent o cremă cu protecţie UV de minim 20 de unităţi.

PANTOFI SPORT POTRIVIŢI – poate chiar mai mult decât îmbrăcămintea, pentru cei care fac sport sau mişcare încălţămintea adecvată este foarte importantă. Cunoscuţi în România drept "adidaşi" (deşi Adidas este o marcă denumirea a devenit generică la fel ca în cazul Xerox de exemplu) vorbim de fapt despre pantofi sport de diferite mărci care pot avea destinaţie specială.

Există de exemplu adidaşi pentru alergare, adidaşi de sală, ghete de fotbal pentru teren artificial sau tenişi pentru skate. La fel cum există ghete de drumeţie sau bocanci de munte. Important este să ne alegem încălţămintea potrivită genului de sport sau mişcare pe care dorim să o practicăm astfel încât să nu suferim accidentări sau să nu ne producem răni. Poate la fel de importantă este alegerea unor mărci ale unor producători consacraţi pentru ca experienţa lor şi activităţile de cercetare-dezvoltare au dus la dezvoltarea unor produse de calitate care pot fi imitate doar la nivel de design nu şi la ergonomie şi funcţionalităţi.

De exemplu cei mai cunoscuţi adidaşi speciali pentru alergare sunt făcuţi de Asics – preferaţi de majoritatea alergătorilor profesionişti în timp ce ghetele de fotbal marca Nike sunt cele mai cautate atât de jucătorii profesionişti cât şi de cei care joacă fotbal în timpul liber iar skaterii preferă Vans sau Converse. De asemenea Adidas este marca preferată de români când vine vorba despre pantofii sport pentru mişcare în general. În preferinţele românilor se mai găsesc branduri precum Puma sau Reebok. În ultima perioadă câştigă tot mai mult teren două branduri americane New Balance şi Under Armour (marca pe care o foloseşte şi preşedintele SUA Obama când aleargă sau joacă golf), producători preferaţi de tot mai multe vedete autohtone şi de tineri care vor să fie trend-setteri.

ÎMBRĂCĂMINTEA SPORT – trebuie să însoţească încălţămintea de acest gen. Tricouri de bumbac pentru activităţi moderate sau tricouri tehnice făcute din materiale speciale care permit transpiraţiei să treacă şi se usucă imediat la care putem asorta pantaloni scurţi sau colanţi. Şi cum vremea este capricioasă, din geanta nu trebuie să lipsească un hanorac sau o jachetă de vant şi ploaie.

Articol realizat în colaborare cu FashionSport.ro (Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON