URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2017, 08:30

Proiectul VOLO se încheie, voluntariatul continuă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 20 de luni pline de activităţi legate de dezvoltarea voluntariatului, cu multe provocări şi reuşite, proiectul Reţea regională de voluntariat în servicii sociale – Bihor, Satu-Mare,Sălaj – (VOLO) se apropie de încheiere. Joi, 27 iulie, la Continental Forum Oradea, reprezentanţii liderului de proiect, Asociaţia Caritas Catolica Oradea, respectiv ai partenerului, Organizaţia Caritas a Diecezei Satu-Mare, au prezentat principalele rezultate şi concluziile proiectului care se va încheia la sfârşitul lunii septembrie 2017.

Ca rezultat principal al proiectului, în cadrul Asociaţiei Caritas Catolica a fost înfiinţat un birou de voluntariat pentru recrutarea, înregistrarea şi plasarea voluntarilor. De asemenea, a fost dezvoltată o platformă on-line (volonet.ro) care facilitează întâlnirea dintre cererea şi oferta de voluntariat.

Baza de voluntari a ONG-urilor sociale din regiune a fost extinsă printr-o serie de activităţi, precum Caravana Tânărului Voluntar (în cadrul căreia au fost informaţi despre voluntariat peste 1500 tineri, din 22 unităţi de învăţământ din cele trei judeţe), o serie de seminarii practice pentru instruirea voluntarilor noi, SociONGfest (primul Târg Regional al ONG-urilor active în domeniul social la care au participat 30 de ONG-uri), precum şi o vizită de studiu în Elveţia.

Creşterea capacităţii organizaţionale a peste 50 de ONG-uri a fost  realizată prin Caravana Voluntariatului (18 întâlniri în 10 localităţi), o serie de instruiri tematice pentru voluntarii activi, şi două gale pentru voluntari, organizate la Oradea şi Satu-Mare. Reţeaua a fost dezvoltată şi prin parteneriate cu ONG-uri, instituţii, firme şi prin schimburi de experienţă printre parteneri.

În cadrul proiectului, s-a realizat şi o analiză a nevoilor privind voluntariatul în servicii sociale, în cele trei judeţe implicate. Printre cele mai mari probleme identificate, apare lipsa resurselor umane suficiente, concomitent cu lipsa resurselor financiare, insuficienţa informaţiilor privind gestiunea voluntarilor.

Deşi voluntariatul începe să devină un trend şi în România, lipsa interesului şi a unei culturi a voluntariatului, precum şi recrutarea ineficientă, se află, în concepţia ONG-urilor participante la studiu, printre cauzele faptului că numărul voluntarilor este scăzut în regiune. Printre concluziile studiului, apare ca o necesitate  cooperarea între ONG-urile active în domeniul social, precum şi dezvoltarea unei strategii pe termen lung pentru promovarea şi dezvoltarea sistemului de voluntariat. Reţeaua creată în cadrul proiectului reprezintă o oportunitate în acest sens, pentru ONG-uri şi voluntari.

Proiectul "Reţea regională de voluntariat în servicii sociale – Bihor, Satu-Mare,Sălaj – (VOLO)" a fost cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei elveţiene pentru Uniunea Europeană Extinsă.

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON