URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2017, 13:48

Europarlamentarul Daniel Buda: Dezechilibrele grave din sectorul zootehnic trebuie să genereze o reacţie imediată a autorităţilor naţionale!

Europarlamentarul Daniel Buda: Dezechilibrele grave din sectorul zootehnic trebuie să genereze o reacţie imediată a autorităţilor naţionale! foto: www.danielbuda.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La începutul lunii iulie i-am adresat Comisarului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Regională, domnului Phil Hogan, o scrisoare în care îi expuneam situaţia delicată care mi-a fost semnalată de către crescătorii de bovine din România, solicitându-i totodată sprijin în privinţa modului în care sunt acordate în prezent subvenţiile ANTZ (Ajutorul Naţional Tranzitoriu în Zootehnie) pentru schema decuplată de producţie. În concret, potrivit legislaţiei naţionale în vigoare, respectiv Ordinul Nr. 619/2015 cu completările şi modificările ulterioare, fermierii români eligibili pentru a încasa subvenţii ANTZ în anul 2017 primesc aceste ajutoare al căror cuantum se stabileşte prin raportare la o dată de referinţă, mai exact anul cotă de referinţă 2012-2013.

În acord cu aceste prevederi, crescătorii de bovine care intenţionează să solicite plata ajutoarelor cuvenite au la îndemână două posibilităţi. Pentru prima categorie, aceea a crescătorilor de bovine cu data în care se încadrează în aşa numita "dată istorică", respectiv 31 ianuarie 2013, modul de calcul al subvenţiilor este unul neadaptat situaţiei reale în care se regăsesc fermierii, fapt care atrage o acordare inechitabilă a sumelor de bani prin schema decuplată de producţie ANTZ.

Din nefericire, din cauza modului în care este reglementată data de referinţă, există numeroase situaţii în care, deşi anumiţi crescători şi-au redus drastic efectivele după anul 2013, aceştia beneficiază în continuare, la nivelul anului 2017, de subvenţii pentru animale care nu mai există în exploataţii. De cealaltă parte, există o categorie mare de fermieri care, deşi au investit în mod constant în dezvoltarea fermelor pe care le exploatează şi au crescut în mod constant numărul de animale din exploataţii, se confruntă cu situaţia absurdă de a încasa în prezent subvenţii raportate la situaţia existentă la nivelul anului 2013.

Cea de-a doua categorie la care am făcut referire anterior se referă la exploataţiile nou înfiinţate a căror situaţie este reglementată într-un mod mai echitabil, respectiv care în fiecare an beneficiază de subvenţii exact pentru numărul de capete de animale existente în momentul înregistrării.

Aceste dezechilibre au fost aduse în mod repetat în atenţia autorităţilor naţionale competente, având convingerea că o astfel de situaţie este de neconceput în orice alt stat european însă, din păcate, nu a existat nicio reacţie din partea acestora în sensul adoptării unor măsuri de remediere. Deşi prevederile Ordinului Nr. 619/2015 au suferit recente modificări de substanţă prin adoptarea Ordinului Nr. 1000/2016, acestea nu au schimbat cu nimic reglementarea modului în care sunt acordate subvenţiile ANTZ în ceea ce priveşte crescătorii de bovine dezavantajaţi. 

În răspunsul primit luni din partea Comisarului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Regională, domnul Phil Hogan, domnia sa mi-a transmis faptul că:

"Acordarea ANTZ constituie o opţiune disponibilă numai unui număr de 10 state membre ale UE care aplică schema de plată unică pe suprafaţă. Acest sprijin a făcut parte din acordul politic cu privire la reforma PAC ulterior anului 2013. Colegiuitorii au concluzionat că statelor membre ar trebui să li se ofere opţiunea de a acorda ANTZ şi începând cu anul 2015 fermierilor din anumite sectoare care au beneficiat de ANTZ (sau de plăţile directe naţionale complementare, PDNC) în trecut, pentru a evita scăderea bruscă şi substanţială a sprijinului acordat fermierilor în cauză, comparativ cu situaţia din anul 2013. În conformitate cu articolul 37, alineatul (3) din Regulamentul UE nr. 1307/2013, condiţiile de acordare a ANTZ trebuie să fie identice cu cele de autorizare a PDNC în ceea ce priveşte anul 2013.

Este posibil ca ANTZ să nu reprezinte instrumentul cel mai adecvat pentru abordarea actualelor provocări cu care se confruntă sectorul zootehnic. Rămâne ca România să decidă dacă să acorde ANTZ şi dacă da, la ce nivel, în limita sumei maxime autorizate. Actualele dificultăţi cu care se confruntă anumite sectoare ar putea fi soluţionate într-un mod mai specific, cu ajutorul sprijinului cuplat facultativ, iar România a optat deja pentru acest tip de sprijin în mai multe sectoare, inclusiv în cel zootehnic".

Îi solicit pe această cale ministrului Agriculturii, domnului Petre Daea, să renunţe la a mai trăi în universul proverbelor şi zicătorilor şi să înceapă să empatizeze cu realitatea dureroasă a fermierilor prin remedierea dezechilibrelor grave din sectorul zootehnic. Fermierii români trebuie să beneficieze de subvenţii adaptate situaţiei reale din exploataţiile lor aşa cum, de altfel, primesc şi fermierii din statele Uniunii Europene pe care îi invidiem atât de mult însă nu facem nimic pentru a ajunge la nivelul lor."

Material publicat cu sprijinul Grupului PPE din PE. Daniel Buda, membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, al Comisiei de Dezvoltare Regională şi al Comisiei de Afaceri Juridice din Parlamentul European.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON