URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2018, 09:32

Analize fără plânsete: Laboratorul HUMANAMED răsplăteşte cu jucării copiii cărora le "ciupeşte" sânge pentru analize (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aveţi emoţii când vă duceţi copiii sau nepoţii la o "înţepătură" pentru recoltarea de sânge? Nu e cazul să exageraţi. Acesta e mesajul pe care conducerea laboratului de analize medicale HUMANAMED din Oradea îl transmite părinţilor şi bunicilor: să nu-şi facă griji că micuţii vor fi traumatizaţi.

"Din experienţă am observat că părinţii şi bunicii au emoţii mari când aduc copiii pentru recoltarea de probe biologice, dar dacă sunt trataţi cu afecţiune, cu înţelegere, actul medical se desfăşoară fără lacrimi şi fără traume", spune administratorul HUMANAMED, Laura Chiană.

Aceasta anunţă o schimbare de "stratagemă" în interacţiunea dintre personalul medical şi cei mai mici pacienţi: "Până acum stăteam de vorbă cu copiii înainte să facem recoltarea, care se face în deget sau în venă, în funcţie de analizele care trebuie efectuate, şi tuturor, fie că s-au dovedit curajoşi, fie că nu, dar au promis că data viitoare vor fi şi ei curajoşi, le-am oferit fructe sau dulciuri. De săptămâna trecută, am decis să le oferim tuturor jucării".

Administratorul HUMANAMED afirmă că prin această conduită, explicând copiilor că nu vor suferi şi că pentru cuminţenia lor primesc o jucărie, se urmăreşte nu doar recompensarea pe moment a acestora, ci şi educarea lor şi a părinţilor, aşa încât aceştia să conştientizeze că efectuarea analizelor periodice, dar şi examinarea medicală periodică, este necesară pentru menţinerea sănătăţii şi depistarea la timp a unor eventuale afecţiuni, în stadiile incipiente, atunci când acestea pot fi tratate repede, fără suferinţe şi fără costuri mari.

"Cel mai mic pacient al nostru a fost un copil în vârstă de numai 3 zile abia externat din Maternitate. De atunci au trecut trei ani şi a mai făcut controale periodice, pe care noi le recomandăm atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, tocmai pentru a-şi verifica starea de sănătate", spune Laura Chiană.

Laboratorul HUMANAMED efectuează o gamă largă de analize din domeniile Hematologie, Biochimie, Imunologie, Bacteriologie, Parazitologie, Alergologie, Toxicologie, Microbiologie, Endocrinologie, Hepatologie, Genetică, Medicina muncii, Medicină sportivă, precum şi pentru depistarea markerilor tumorali şi a consumului de droguri. De asemenea, laboratorul HUMANAMED efectuează şi analize speciale pentru gravide, teste Torch şi pentru depistarea sindromului Down.

Programările pentru serviciile de laborator se fac la sediul din strada Tudor Vladimirescu nr. 8, etajul II (fosta Policlinică pentru Copii), telefonic la numărul 0259-435.427 şi prin e-mail la adresa: laborator@humanamed.ro.

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON