URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2012, 11:41

Vulturul cel nou: Cel mai cunoscut hotel al Oradiei se transformă într-o clădire de birouri de invidiat

Vulturul cel nou: Cel mai cunoscut hotel al Oradiei se transformă într-o clădire de birouri de invidiat CA ODINIOARĂ. Pereţii interiori şi cei exteriori ai Hotelului Vulturul Negru vor fi renovaţi pe stil vechi, adică vor arăta aidoma celor de la începutul secolului XX. Inclusiv picturile murale vor fi refăcute, iar ferestrele şi uşile vor fi aproape identice cu cele originale
Vulturul cel nou: Cel mai cunoscut hotel al Oradiei se transformă într-o clădire de birouri de invidiat Picturile murale din Hotelul Vulturul Negru vor fi restaurate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu mai bine de o sută de ani, arhitecţii Komor Marcell şi Jakob Dezso dădeau startul celui mai important proiect din cariera lor. În locul unui celebru han, în 1908 s-a ridicat Palatul Vulturul Negru, o clădire impunătoare, al cărei hotel cu acelaşi nume avea să devină cel mai cunoscut loc de înnoptat în oraş.

Acum, însă, hotelul s-a închis, poate pentru totdeauna. În locul lui va "răsări" sediul central al companiei de telecomunicaţii RCS&RDS, patronate de orădeanul Zoltan Teszari. Inedit este nu doar că un privat investeşte sume uriaşe într-o clădire de patrimoniu, dar mai ales faptul că la finele lucrărilor Vulturul Negru îşi va recăpăta strălucirea avută în urmă cu un secol.

Vulturul lui Teszari

Cea mai reprezentativă clădire pentru secessionul orădean este Palatul Vulturul Negru, construcţie finalizată în decembrie 1908, pe amplasamentul fostului han Arborele Verde, adăpostit într-o casă cu intrare din strada Vasile Alecsandri de azi. În jurul unei curţi interioare, cu laturile spre strada Independenţei, spre Piaţa Unirii şi spre culoarul din faţa intrării în pasaj, s-a amenajat hotelul care a dăinuit peste decenii.

02 arnold macalik.jpgDe acum, însă, Vulturul Negru nu va mai caza pe nimeni. În 2010, clădirea a fost cumpărată de miliardarul orădean Zoltan Teszari, proprietarul RCS&RDS, care în acelaşi an a şi început să o renoveze, cu scopul de a o transforma în sediul central al companiei sale. "Clădirea este reprezentativă şi importantă nu doar pentru oraş, ci şi pentru ţară, iar noi încercăm să o aducem la starea iniţială", spune arhitectul care conduce lucrările, clujeanul Arnold Macalik (foto).

Nou şi vechi

"Construcţia hotelului s-a făcut cu investiţii mari. S-au folosit materiale super-preţioase, o ceramică smălţuită foarte frumos, tâmplării de cea mai înaltă calitate...", explică arhitectul. Ca imobilul să recapete strălucirea iniţială, trebuie eliminate toate kitschurile adăugate de-a lungul anilor de toţi proprietarii clădirii. Reparaţiile în hotel s-au făcut neunitar şi fără atenţia cuvenită. De pildă, clădirea n-a rămas cu niciuna dintre ferestrele ori uşile originale, care acum vor fi reconstruite graţie unor modele rămase "în viaţă" în alte locuinţe din palat. De asemenea, fiecare fereastră va avea iar obloane, ca-n vremurile bune...

Se vor face lucrări de consolidare a planşeurilor, ceea ce implică şi desfacerea tavanelor false apărute în "epoca modernă", se va reabilita podeaua din terrazzo (un material compus din marmură, granit, cuarţ ori sticlă), dar şi liftul. Sistemele de încălzire şi de ventilaţie vor fi înlocuite cu sisteme contemporane "de mare clasă", după cum garantează Macalik. În plus, se vor face şi lucrări speciale. "S-au găsit nişte picturi murale deosebite, care vor fi restaurate", spune arhitectul. Muncitorii vor face lucrări şi la faţadă, în aceeaşi notă, adică tot cât mai aproape de original.

Pe sprânceană

Toate aceste eforturi vor fi oarecum completate prin reabilitarea pasajului Vulturul Negru şi a Pieţei Unirii, pregătite de Primărie cu fonduri europene. Pasajul va avea refăcute toate reţelele, va fi pavat şi iluminat astfel încât să i se scoată în evidenţă frumuseţea arhitecturală, iar piaţa va fi transformată în mare parte în zonă pietonală, ca turiştii să poată admira cu adevărat arhitectura orădeană.

Cele două proiecte ar urma să înceapă în toamnă, tocmai pe când Macalik estimează că vor fi încheiate lucrările la hotel. Arhitectul recunoaşte că anul trecut îşi imagina că totul va merge mult mai repede. Întârzierile se datorează însă rigurozităţii cu care au fost căutaţi constructorii. Au fost aleşi cei mai buni muncitori din ţară şi din străinătate pentru fiecare tip de lucrare, lucru foarte apreciat de arhitect. "Nimeni în această ţară nu vrea să investească atât de mult într-o asemenea lucrare. Nici măcar Ministerul Culturii", spune Macalik, amintind astfel că Zoltan Teszari nu doar îşi amenajează sediul firmei, ci face un bine societăţii în ansamblu şi patrimoniului naţional, redând importanţa unei clădiri însemnate. De-ar avea Oradea cât mai mulţi oameni ca el...

Citiţi pe aceeaşi temă articolul "Zoltan Teszari dă lovitura: RCS&RDS vinde cel mai ieftin curent din România"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
O noua denumire
Daca am fi toti miliardari normal ca am investi fiecare in oras. Trebuie sa recunoasteti ca iar este o manervra. Nu stiu am impresia ca in toate lucrurile bune care ni se prezinta ceva totusi este putred la mijloc. Si apropo de viitorul nume al cladiri cred ca va fi: VULTURUL RDS&RCS CEL NEGRU sau PRADATORUL NEGRU RDS&RCS
Postat 10 Iulie 2012, 20:37 de Andrei
hotel
da, foarte frumos, fratii Micula n au voie sa schimbe destinatia hotelului Astoria in cladire de birouri dar bozzzgorul asta coclit care e doar un paravan pt interesele bozzzzgorilor din ungaria are voie sa faca tot ce i trece prin cap...
Postat 07 Iulie 2012, 12:29 de stan
Afara se vopseste gardu iar inauntru creste leopardu
In primul rand ca oradeanul Zoli nu patroneaza RCS&RDS. El este manager si administrator in numele actionarilor care detin, pe langa acesta, peste 99%. In al doilea rand, nu ar fi fost mai util sa ramana sediul inca un timp tot unde a fost, iar banii investiti in asa amenajare sa mearga pentru ca, eu cel putin, sa beneficiez de servicii de calitate la internet si TV ??? TV-ul merge normal dar Internetul este catastrofal atat pe cablelink sau fiberlink cat si pe JoinAir. Nu trece de 20Mbs nici sa-l stringi cu usa pe un router de 300, iar pe USB-ul de 7,2 nu trece de 3,1 nici sa-l pici cu ceara. Asa ca, ce-i lipseste chelului daca nu tichia de margaritar ?
Postat 05 Iulie 2012, 15:34 de Talking all
rectificare
Nedumerire la titlu.
Postat 05 Iulie 2012, 14:22 de Laura
umerire
Cum naiba se poate vinde un monument istoric de talia Vulturului Negru? Mai ales unui infractor si parvenit ca Teszari, cu bunic inchis pentru furt. Cred ca dr. Kurlander si dr. Adorjan se invart in mormant.
Postat 05 Iulie 2012, 14:21 de Laura
numele urbei
și uite așa, datorită faptului că simbolul Oradiei a ajuns pe mână lor, numele urbei se poate schimba în ”Orașul RDS” desigur, eforturile de restaurare sunt lăudabile, dar, pentru prestigiul Oradiei, Palatul trebuia să fie al municipalității sper doar să aibă bun simț și să nu pună un semn mare cu RDS pe clădire
Postat 05 Iulie 2012, 13:16 de 0mu
Laudabil!
Normal ca nu face hotel daca nu-si scoate banii. E la mintea cocosului. Intradevăr mă îmbucură sa vă văd că cineva face acest lucru. Inca stau cu sufletul la gura daca vor renova si spatele, lateralul cladirii. Acolo unde vezi numai caramida goala (dinspre Biserica cu Luna). Probabil partea aceea nu ii apartine dar poate s-au inteles sa renoveze si acolo. Articolul ar da de inteles ca intreg ansamblul e inclus in renovare. Vedem. Oricum e numai de laudat efortul!
Postat 05 Iulie 2012, 12:45 de Observer
Bravo
Teszari Zoltan. Un nume care arata, ca in Romania zilelor noastre, poti fi om de afaceri , de succes, fara sa fi mafiot, fara sa te imbogatesti furand banul public, cot la cot cu cei mai corupti si mai hidosi politicieni din tara sau judet. Bravo Zoli sa-ti stapanesti achizitia cu sanatate multi ani de acum inainte.
Postat 05 Iulie 2012, 12:37 de Gelu
...
Cladirea asta trebuia sa ramina hotel,asa este intiparita in memoria orasului,dar probabil nu-si scotea investitia.Daca Transilvania a fost o problema ca sediu de firma,asta vad ca nu este doar doar pentru ca a fost o tranzactie privata...
Postat 05 Iulie 2012, 12:01 de calin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON