URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2018, 16:42

Votaţi verde! În programul de bugetare participativă, orădenii cer parcuri, locuri de joacă şi piste pentru biciclişti

Votaţi verde! În programul de bugetare participativă, orădenii cer parcuri, locuri de joacă şi piste pentru biciclişti CASE ÎNTRE BLOCURI. Unul dintre cele mai inedite proiecte propuse presupune amenajarea unui parc etnografic lângă Liceul Onisifor Ghibu, care ar urma să aibă inclusiv două case tradiţionale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru prima oară, orădenii pot decide anul acesta cum se vor cheltui banii lor. Până pe 5 martie, locuitorii oraşului sunt invitaţi să voteze cele zece proiecte care vor fi finanţate de Primărie prin programul de bugetare participativă.

În program au fost acceptate 42 dintr-un total de 197 propuneri înregistrate. Jumătate din ele vizează amenajări de spaţii verzi, locuri de joacă şi piste pentru biciclişti, precum şi reamenajarea unor zone din oraş.

Etnografie... de cartier

Toate proiectele care pot fi votate apar pe site-ul Primăriei, www.oradea.ro, la meniul „Bugetare participativă”, împărţite pe categorii. Printre cele 15 proiecte de amenajări de spaţii verzi şi locuri de joacă se regăsesc şi câteva propuneri inedite.

De pildă, se propune amenajarea unui parc etnografic lângă Liceul Onisifor Ghibu, unde ar urma să fie instalate două case tradiţionale, restaurate şi modernizate tehnologic, cu ecrane pentru proiecţii în aer liber. Pe lângă faptul că va fi un loc de relaxare pentru orădeni, parcul ar urma să fie folosit şi de liceeni, care ar putea desfăşura aici orele de română, de arte ori de istorie, dar şi pentru turişti, după cum arată iniţiatorii.

Pentru copii

Alte proiecte presupun amenajarea de spaţii verzi, locuri de joacă şi terenuri de sport în zone unde asemenea dotări lipsesc sau sunt prea puţine, cum e, de pildă, cazul cartierelor Oncea, Soarelui, Episcopia şi Tineretului. Un proiect inedit vizează amenajarea unui parc pentru copiii cu dizabilităţi lângă Ştrandul Ioşia, având în vedere că pentru micuţii cu nevoi speciale nu există locuri de joacă dedicate.

Alţi orădeni vor ca banii Primăriei să fie investiţi în dotarea Parcului Olosig cu mese de şah acoperite cu pergole ori în amenajarea unor locuri de joacă pe străzile Doinei şi Onisifor Ghibu, în Parcul Salca 2, în şanţul Cetăţii şi lângă Creşa nr. 9 din strada Poieniţei.

Verde pentru Oradea

Un proiect „verde” vizează amenajarea unei zone de recreere pe malul stâng al Crişului Repede, în aval de Podul Densuşianu, loc care ar trebui amenajat cu alei şi foişoare, copaci, pistă pentru biciclişti şi zone pentru grătar în aer liber.

Locuitorii bulevardului Magheru propun, de asemenea, amenajarea unui spaţiu verde în faţa blocurilor M6 şi M8 (în piaţeta din faţa fostei cofetării Marco Polo), unde platforma betonată de circa 1.000 de mp este aproape integral distrusă. „Se poate aranja sub forma unui mic parc cu bănci şi multă verdeaţă, pentru a fi plăcut ochiului şi sufletului”, motivează iniţiatorul în descrierea proiectului, excluzând din start varianta amplasării unor aparate de joacă pentru copii.

O altă propunere vizează introducerea în circuitul turistic a dealurilor Oradiei, care în zilele senine oferă vedere panoramică spre Munţii Apuseni.

WC-uri cu autocurăţare

În categoria „Amenajare spaţii publice” se mai regăsesc încă şase proiecte, dintre care unul ţinteşte modernizarea Pieţei Tineretului din Velenţa, altul „montarea” de covoare de iarbă între liniile de tramvai, iar încă unul amenajarea unui spaţiu verde în curtea blocurilor din bulevardul Dacia 55.

De asemenea, se mai propune montarea de porţi, panouri sau sculpturi la intrările în oraş, formele acestora urmând să fie stabilite printr-un concurs de idei, dar şi amplasarea de toalete ecologice şi igienice, cu sisteme de autocurăţare, în câteva locuri aglomerate, precum Parcul 1 Decembrie, Parcul Brătianu şi în zona centrală. În aceeaşi categorie se mai regăseşte un proiect pentru amenajarea unui spaţiu de joacă şi parcări de domiciliu pe strada Milcovului nr. 20.

În categoria „Infrastructură stradală” a mai fost inclus un proiect pentru amenajarea unui spaţiu pietonal în faţa Grădinii Zoologice, un altul pentru construirea unei piste pentru biciclişti pe strada Secarei şi încă unul pentru amenajarea de spaţii verzi şi dotări cu mobilier urban pe strada Lacul Roşu.

Vot în stradă

Proiectele pot fi votate pe site-ul Primăriei, prin autentificare cu propria pagină de Facebook, sau cu ajutorul unei adrese de email valide. Votul online, însă, nu va fi singurul care va conta. În primăvară, proiectele vor fi prezentate de angajaţii Primăriei în cadrul unor întâlniri publice care vor fi organizate în cartiere, iar participanţii la aceste întâlniri vor putea opta direct pentru un proiect sau altul, în funcţie de ceea ce consideră fiecare mai important.

După cum se vede, idei sunt, aşa că mai rămâne doar ca orădenii să aleagă. Până la urmă, este spre folosul lor...


Ce proiecte propuse în programul de bugetare participativă aţi votat sau doriţi să le votaţi?

Eu aş vota proiectele pentru care am siguranţa că nu se va tăia niciun copac. Deşi, după ce am văzut în Parcul Bălcescu, nu am încredere.
Victor Neagu

Sunt multe proiecte bune. Eu mizez pe sala multifuncţională de la Liceul Blaga, amenajarea spaţiului din faţa Zoo şi reabilitarea liniilor de tramvai.
Cristina Pop

Mie îmi place proiectul pentru realizarea unui monument Meridian 0. Cred că este util şi necesar pentru promovarea turistică.
Paula

Am votat proiectul de modernizare a Ştrandului Ioşia Nord. Este nevoie ca acest ştrand să fie amenajat în aşa fel încât nu doar bătrânii să-l viziteze.
Marius Vereş

Voi vota un proiect de construire a unor piste pentru biciclişti, în mod cert. Sunt prea puţine în oraş, iar noi, bicicliştii, suntem în pericol printre maşini.
Radu Curta

Susţin proiectele pentru amenajarea unor locuri de joacă pentru copii. Copiii noştri au prea puţine locuri unde se pot juca în aer liber.
Mariana Ardelean

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON