URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2013, 10:31

Voluntar pentru Grivei: Mirela Pamfil, unul din voluntarii veterani, vrea în continuare acces la adăpostul de câini

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, aproape 200 de orădeni au protestat în centrul oraşului, cerând să fie lăsaţi să facă voluntariat la adăpostul câinilor comunitari. Printre ei, şi Mirela Pamfil, o orădeancă de 53 de ani, pentru care patrupedele, mai ales cele abandonate, reprezintă una din cele mai mari slăbiciuni.

Voluntar la adăpostul de câini din 2003, de când acest serviciu a fost preluat de fundaţia SOS Dogs, Mirela e nemulţumită că nu mai are acces în ţarcuri de când stabilimentul e gospodărit de Administraţia Domeniului Public. Spune că, la fel ca ceilalţi voluntari, nu doreşte decât să fie un companion pentru căţeii părăsiţi...

Fan SOS Dogs

"Dacă mângâi un câine din adăpost un minut, îl faci fericit pentru o zi întreagă. Se bucură ca un copil", povesteşte Mirela. Convinsă că sinceritatea bucuriei unui animal nu se regăseşte la oameni, femeia e nemulţumită că, de când adăpostul Grivei e în subordinea municipalităţii, n-a mai avut voie să intre în ţarcuri. "Voluntarii pot merge la adăpost doar sâmbăta între orele 10 şi 14. Însă nici măcar atunci nu avem voie să intrăm în ţarcurile câinilor", se plânge orădeanca.

Voluntar SOS Dogs de la înfiinţarea fundaţiei în Oradea, Mirela se numără printre orădenii care luptă pentru interzicerea eutanasierii câinilor neadoptaţi şi care sunt nemulţumiţi de modul în care ADP gestionează adăpostul. E sigură că fundaţia făcea o treabă mult mai bună, chiar dacă după ce steriliza şi vaccina câinii îi repunea pe stradă. "Un câine vaccinat rămas în jurul unui bloc şi îngrijit de locatari nu face rău nimănui". Mirela îşi pune semne de întrebare privind îngrijirile medicale pe care le primesc câinii acum, făcând referire la pozele cu patrupede cu burţile despicate care au circulat pe internet în ultimele luni.

Amenzi pentru abandon

Şi modul de colaborare cu voluntarii era altul pe vremea SOS Dogs. "Nu am făcut voluntariat haotic. Fiecare avea o zi în care mergea la adăpost şi făcea ce putea: curăţenie, ori pur şi simplu se juca cu câinii. La fel am face şi acum". Deşi tot timpul a avut un job stabil, lucrând în domeniul publicităţii, Mirela şi-a făcut mereu timp pentru căţeii fără stăpân. Şi nu înţelege motivele pentru care municipalitatea a decis să ţină departe orădenii de adăpost, mai ales pe fondul zvonurilor că patrupedele ar fi maltratate. "Dacă toate zvonurile sunt false, ar fi mai simplu să ni se permită accesul, după un program stabilit de ambele părţi. Aşa, nimeni n-ar mai putea comenta nimic", zice femeia.

Stăpână a trei câini, Albi, Sofri şi Lucky, dar şi a mai multor pisicuţe, Mirela recunoaşte că, deşi în Oradea e interzisă hrănirea câinilor vagabonzi, ea nu se poate abţine să nu-i dea de mâncare unui patruped pricăjit cu care se întâlneşte pe stradă. De altfel, are tot timpul asupra sa granule pentru căţei. "Pentru mine o zi e bună dacă am dat de mâncare unui câine vagabond". Ea consideră că cel mai mare "păcat" în relaţia om-câine este abandonul - sursa problemelor cu câinii vagabonzi. Iar soluţia ar fi simplă: microciparea tuturor câinilor din judeţ, apoi identificarea şi amendarea stăpânilor care-şi abandonează animalele.

Reguli prea stricte

Susţinătoare a sterilizării câinilor, chiar şi a celor cu stăpân, Mirela crede totuşi că unele reguli impuse de Primărie sunt prea restrictive. De pildă, obligativitatea botniţei pentru toţi câinii, nu doar pentru cei din rasele agresive, şi cea impusă stăpânului de a purta tot timpul carnetul de sănătate al animalului în original, pe când o copie xerox ar fi suficientă.

Însă de departe cel mai mult o nemulţumeşte modul în care e administrat adăpostul. "Câinii sunt ţinuţi în ţarcuri fără să se ţină cont, de pildă, că între ei există o hegemonie şi că nu pot fi puşi mai mulţi masculi dominanţi în acelaşi loc". O altă problemă, în viziunea ei, e îngreunarea procedurii de adopţie: orădenii pot "înfia" un câine doar în zilele de joi, iar ADP vrea şi să introducă o taxă de adopţie. Or, pe vremea SOS Dogs, adopţiile se făceau oricând şi gratuit. "Se preferă ermetizarea adăpostului care, la nivelul anului 2013, ar trebui să aibă un site bun şi camere de supraveghere conectate la internet", zice femeia.

Măcar aşa, voluntarii ar putea să vadă virtual animalele pe care le-ndrăgesc atât de mult. Şi faţă de care nu mai pot să-şi arate afecţiunea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
arestati-o pe asta cu maidanaezii
Pe asta cu maidanezii ce fac * pe spatii verzi nu o amendeaza nimeni....BRAVO. JON BON JOVI
Postat 23 August 2013, 11:52 de jon bon jovi 2
rusine Oradea
pentru CINEVA... orasul nu este plin de cacat de caini ci este plin de mizeriile si gunoaiele aruncate de semenii nostri, de oameni asa ca mai incet... promarul mai bine si-ar educa oamenii... ca are doar curve in jur si lingai !!!
Postat 19 Februarie 2013, 08:31 de eu
rusine Oradea
Ca bine zici Alexandru !!! "Până atunci poliţia locală execută PÂNDE, aşa cum le place lor să se exprime, pentru ai pedepsi pe acei OAMENI care şi-au permis să-şi dorească un PRIETEN PATRUPED în care investesc mai întâi de toate dragoste. " Da, politia sta la panda ca si cum a stat pe malul crisului zilele trecute. Erau niste copii cu un caine... "Ma, al tau e cainele? " intreaba politistul ... "Nu" raspunde copilul... Ce creyi ca face politistul ? Scoate pistolul si ucide cainele. Da, in fata copiilor. Martorii acestui caz ar fi bine sa vorbeasca dar SE TEM. Apropo.... stiati ca mai nou dl. Bolojan se ia si de pescarii de pe malul crisului ??? Stiti ca politia a facut o razie si in acest sens ? OARE IN CE ORAS EUROPEAN TRAIM NOI ????? PANA CAND ISI MAI BATE JOC DE NOI ACEST BOLO DE LA VADU CRISULUI ??????????????????????????
Postat 19 Februarie 2013, 08:20 de eu
Doamna
Am citi toate comentariile facute despre articolul acesta si pentru cineva care a copilarit in Oradea si locuieste acum in Noua Zeelanda, m-i se rupe inima cind vad situatia ciinilor abandonati. Cel mai mult mi-e rusine de cei care vorbesc cu atita ura despre ei si despre cei care incearca sa rectifice situatia. Bineinteles ca sint multe alte cauze care merita ajutor, dar nimic nu este mai rau pentru reputatia orasului decit animale parasite si maltratate. Solutia este simpla si nu trebuie sa coste mult: sterilizare si nu euthanazie animalelor si animalele care au stapin sa aibe un microchip (stapinul care l-e abandoneaza se poate gasi imediat) Nu inteleg ce se se face atita caz pentru asta in Oradea cind procesul are rezultate imediate. Aici in Noua Zeelanda nu o sa vezi nici un singur ciine fara stapin si adaposturile care sint exemplare au foarte putine animale (daca stapinul lor a decedat ori sint foarte batrini sa aibe grije de ele) Haide Oradeni, descarcativa de prejudicii si ajutati voluntarii ca si Mirela Pamfil care nu numai ca este umana dar vrea sa faca un bine.
Postat 18 Februarie 2013, 20:19 de Athena Ellis
DE CINE VĂ ESTE RUŞINE
ALEXANDRU nu este un pseudonim ci prenumele meu. Voi cei care vă alegeţi tot felul de pseudonime de cine vă feriţi, că doar nu de câini? Nici voi nu aveţi încredere în afirmaţiile pe care le faceţi şi pentru a vă masca laşitatea optaţi pentru utilizarea pseudonimelor. Întrebarea care se pune este:" Sunteţi OAMENI sau tot un pseudonim folosiţi pentru a vă defini?" Staţi liniştiţi, câini nu înţeleg ce-i LAŞITATEA.
Postat 18 Februarie 2013, 20:16 de ALEXANDRU
bravo
Oriunde mergi in orasul asta e plin de r... de caini pe strada. M-am saturat sa vad mizeria altora intr-un oras care ni-l dorim european. Faceti ordine si nu lasati sa mai fie mizerie prin oras. Bravo politistilor locali care vineaza , dupa cum folositi cuvintele, pe cei care nu respecta regulile de buna conduita in acest oras.
Postat 18 Februarie 2013, 19:10 de cineva
Yeah, right, "dog lovers"!
Bla, bla, bla, luati cainii acasa vitejilor, "iubitorilor", si nu mai faceti atata furtuna in olita!
Postat 18 Februarie 2013, 17:33 de Jon Bon Jovi
NICIODATĂ
NICIODATĂ nu vom atinge un nivel de civilizaţie, nici măcar acceptabil, pentru o ţară europeană. Cu toate că doamna îşi exprimă, doar, punctul de vedere se găsesc destui care să comenteze pe lângă subiect iar logica acestora este demnă de un studiu psihiatric aprofundat. Cât de limitaţi intelectual sau lipsiţi de educaţie am putut deveni? Pe posturile TV dedicate vedem exemple de cum trebuie procedat în interacţiunea dintre oameni şi animale atât domestice cât şi cele sălbatice şi cum fiecare naţiune şi cultură încearcă să rezolve problemele apărute. Demn de reţinut este faptul că de fiecare dată se identifică CAUZA RĂDĂCINĂ care a dus la apariţia unei probleme. Numai astfel problema poate fi tratată şi corectată. Avem părerea, complet eronată, că prin eutanasierea TUTUROR CÂINILOR FĂRĂ STĂPÂN vom rezolva problema dar nu putem controla abandonurile mai ales al câinilor metişi. Păcat că tot ceea ce a fost realizat de către SOS DOGS va năruit în scurt timp. Până atunci poliţia locală execută PÂNDE, aşa cum le place lor să se exprime, pentru ai pedepsi pe acei OAMENI care şi-au permis să-şi dorească un PRIETEN PATRUPED în care investesc mai întâi de toate dragoste.
Postat 18 Februarie 2013, 11:12 de ALEXANDRU
Despre animale.
Este de neimaginat si de neanteles, cum acesti frustrati, care se erijeaza in aparatori ai copiilor abandonati sau ai batranilor neputinciosi, au adunat in ei atata ura fata de niste biete animalute ale nimanui, a caror soarta se datoraeza faptului ca au fost abandonate de proprii lor stapani.Voi care nu cedati in mijloacele de trasport in comun, locul unei persoane varstnice, voi care atunci cand sunteti la volanul masinii, in loc sa franati, accelerati cand trece prin fata voastra un animal abandonat, voi care in viata voastra mizera, nu ati facut un bine unui copil aflat in dificultate, unei familii nevoiase, unui batran neputincios, de ce va legati de persoanele care iubesc animalele si vor sa le ocroteasca asa cum pot, cu mijloace modeste.Rusine sa va fie! Atunci cand postati comentarii, macar pastrati-va decenta, daca o mai aveti!
Postat 18 Februarie 2013, 08:53 de Victoria P
Doare tare?
Wow, cand citesc aceste comentarii vad ca prostia doare foarte tare. Atat de tare, incat cine se simte tot posteaza injuraturi. Doamna din articol nu incalca nici o lege, dar s-ar putea ca justitia sa fie de alta parere in ceea ce il priveste pe unul din postacii de mai jos. Si de la el incep complicitati si responsabilitati penale. Si stiti care mai e diferenta intre voi si doamna Pamfil? Ca voi doar pareti oameni.
Postat 18 Februarie 2013, 08:53 de Dihorel
Intreabre
Doamna din imagine de ce este cu cainii pe domeniu public cu 2 caini fara botnita? Are pungulita cu ea? Lopatica? Doamna din imagine are actele necesare ( carnet de sanatate cu vacin la zi) ptr acesti maidanezi? Politiaq locala ce face? Doarme pe banii mei? Auzi cucoana, ia respecta tu legea si nu te mai plimba cu caini fara botnita nu de alta dar poate si politia se autosesizeaza.......
Postat 18 Februarie 2013, 02:19 de Adela
Elenorseg
S-a activat inca una fara serviciu sau de serviciu . Degeaba incearca matracuca tot felul de combinatii , ca o recunoaste lumea . Pacat ca nu se mai pune dunga in buletin , sau ma rog , circula pe vremea raposatului vorba cu baratu in buletin. Este vreo legatura intre articol si acest comentariu ? Una foarte mare . Dupa vorba dupa port , eu imi bag mana pana la cot in bagaju de la opt (etaj). Hai ca te-ai prins ca de tine este vorba . Ma surat-o ma citeste o carte ca ti-ar rinde mai bine . Noapte buna .
Postat 17 Februarie 2013, 22:14 de Foghisa furtisaga
cseke odeon
Locuiti la Lazareni?
Postat 17 Februarie 2013, 19:59 de elena
Pamuta
Ce tare a fost tipa cu ,,curatatul pe malul crisului" . Bravo Adela . Cine o sa plateasca pentru ingrijirea a 700 sau 800 de caini care trebuie stransi de pe strazi ? Tanti asta ce zice acolo ? : sa se dea drumul la caini afara sau sa doarma ele acolo ca nu se intelege ? Decat sa se dea drumul la caini afara , mai bine sa doarme ele acolo cu cainii . Trebuie totusi regandite custile , sa incapa si tanti acolo . A poate ca le lasa cu rulota in incinta . Intr-o rulota 5-6 tanti iar in tarc 10-15 caini . Mancare gratis .
Postat 17 Februarie 2013, 16:07 de Pamuta sau Pamut
E clar , se plictisesc astea .
Pe malul crisului este plin de mizerii . Copacii sunt adoptati fiecare , si este un lucru bun . Cautam voluntare pentru curatenie pe malul crisului . In acelasi timp va fi si o echipa de la Bastilia locala , care va ajuta voluntarele . Se pune la dispozitie echipament de protectie , manusi , preze , mana grebla , saci menaj -a - trois , umbrelute in caz de ploaie , dezinfectante , iar la 3 zile analize gratuite sa vedem daca s-a luat hepatita B , C .
Postat 17 Februarie 2013, 15:59 de adela
Mihai zisa mihaela
Oai , chiar au fost autoritatile reticente , ca nu v-au amendat pentru hranirea repetata a animalelor fara stapan pe domeniul public . Ca si crescator de caini va spun ca daca hranesti constant o catea fara stapan si aceasta are acces la un mascul , ovulatia va fi de cel putin 7 , adica va naste cel putin 7 catei . Cred din toate puterile ca acesti iubitori de caini au contribuit din plin la inmultirea si persistenta cainilor in oras ( prin hranirea femelelor mai ales), alaturi de abandonul nestingherit al unora de la periferia orasului si comunele limitrofe . Problema este , cat costa aceste operatiuni de capturare , sterilizare si mentinere a la long in camin a cainilor ?? Stiu doamnele ? De ce se fac autoritatile ca nu stiu ?
Postat 17 Februarie 2013, 15:48 de asa zisu Ioana
Dama cu camelii
Preacurata madama , daca o pui de - un alt protest , prima intrebare pe care am sa o pun in scris politiei locale , va fi : a fost amendata vreodata duduia ca hraneste cainii comunitari si alte asemenea dudui ? (daca da , atunci cate amenzi au fost aplicate) Dar totusi duduie , cat timp crezi ca trebuie tinuti cainii in adapost si pe banii cui ?. Sa nu indraznesti sa spui ca pe banii restului de oradeani . Da , sa recunoastem , contributia matale este de : 0,001 din cheltuielile adapostului . Adica , matale , sa te ocupi de un sfert de caine . Poate va asociati 4 dudui ca sa suportati cheltuielile la 1 caine .
Postat 17 Februarie 2013, 15:37 de feriche es csolad
Domana din imagine
Deci, doamna din imagine mai bine ar merge sa ajute saracii, semenii nostrii, nu sa se laude cu javrele alea si sa si pozeze, este jalnica femeia....mai bine ar scoate in weekend un copil de la orfelinat, ar duce o ciocolata copiilor abandonati prin spitale, o jucarie.... Deci mi se pare asa o stupijosenie ce se intampla, adica sunt o multime de saraci, nevoiasi si noi ne falfaini cu cainii pe strada si ne pozam repede sa ne si vada lumea ce "buni" suntem... Duduie, este JALNICA! Cu J mare !
Postat 17 Februarie 2013, 15:09 de Oradean
in sfarsit!
Cea ce vrea doamna Pamfil nu e extraordinar sau neobisnuit in tarile civilizate. Nu inteleg de unde reticenta autoritalilor, daca chiar n-au nimic de ascuns. Bravo, doamna!
Postat 17 Februarie 2013, 14:23 de ioana
Felicitari
Felicitari, doamna Pamfil!
Postat 17 Februarie 2013, 13:16 de Mihai
CA SA VEZI
DACA FIECARE DINTRE CEI 2OO DE PROTESTATARI ADOPTA UN CAINE PROBLEMA E REZOLVATA.
Postat 17 Februarie 2013, 11:50 de GRIVEI
bai sa fie
Atentie Primarie : va rog sa rispostati din timp la acuzele care vi se vor aduce de catre persoane straine de dragoastea umana sau animala . Aceste persoane nu se vor linisti pana nu li se intenteaza un proces pentru calomnie sau manipularea opiniei publice . Dna jurista a Primariei chiar nu observati ca se pregateste ceva ? Acestia sunt pasii premargatori . In 7-8 zile vor aparea din nou imagini cu caini care se bat intre ei pentru intaietate iar aceste persoane vor iesi in presa cu concursul ,,neconditionat " al unor corifei . Daca nu reactionati cand va cazul , Onorata Primarie , veti da dovada de lipsa de demnitate si lipsa respect pentru restul oradenilor care nu vor sa traiasca cu caini liberi pe strazi .
Postat 17 Februarie 2013, 11:12 de uliu
iara astea
daca a recunoscut ca-i hraneste pe strazi , ar trebui sanctionata persoana respectiva . Daca tot zice ca a avut serviciu stabil candva , acum de ce nu-l mai are ? Vreo pensie inainte de vreme ? E vreo legatura intre articol si comentariu ? Nu aveti nici o dovada . Poate a fost atasat gresit comentariul . O zi buna tanti .
Postat 17 Februarie 2013, 10:59 de Haineala Claudia
cum vrei accesul ?
Si cum va ganditi sa aveti acces la adapost : inventand povesti si acuzand Primaria ? Punand lumanari intr-un loc sancru pentru Romani ?(statuia lui Mihai Viteazul) De ce n-ati ales un loc care nu are semnificatie pentru romani , ca sa protestati ? Maine ne trezim ca protesteaza la Mihai Eminescu . Vedeti-va de caini , nemaihranindu-i pe strazi , hraniti-i in adapost joia sau cand naiba aveti acces in adapost . Si mai scutiti-ne . Dlor politisti amendati persoanele care hranesc cainii pe strazi !. Cainii trebuie tinuti in case / curti si hraniti acolo.
Postat 17 Februarie 2013, 10:54 de Cseke Odeon
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON