URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2011, 16:36

Vindecare prin apă: Ştrandul Ioşia se transformă în complex medical şi SPA

Vindecare prin apă: Ştrandul Ioşia se transformă în complex medical şi SPA MAGNET DE TURIŞTI. Ştrandul Ioşia se va transforma în Complexul Geo Sana Dome Ioşia, un loc unde orădenii şi turiştii se vor putea trata de diferite afecţiuni cu ajutorulv apei geotermale, dar şi să se relaxeze sau distreze, în partea de agrement a complexului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu e un secret că, sezon de sezon, ştrandul Ioşia se deschide pentru un număr mereu mai mic de orădeni. Tot mai mulţi preferă fie Ştrandul Municipal sau pe cele din Băile Felix şi 1 Mai, fie iau drumul spre Ungaria.

Deşi oraşul stă pe o bogăţie curată, fuga de ştrandul Ioşia e cauzată de starea insalubră a acestuia, de bazinele nemodernizate şi grupurile sanitare vechi.

Municipalitatea s-a decis să schimbe situaţia şi să profite de resursele de apă geotermală, astfel că a pregătit un proiect de modernizare completă, care va transforma acest ştrand în Complexul Geo Sana Dome Ioşia, un centru medical şi SPA, cu posibilităţi de hidro-distracţie. Printr-o investiţie de 10 milioane euro, vechiul ştrand cu doar câţiva pensionari în bazine va deveni o amintire.

Apa geotermală, "vedeta" proiectului

În această săptămână, Consiliu Local va dezbate proiectul realizat de Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) privind Complexul Geo Sana Dome Ioşia. Obiectivul principal este promovarea turismului balnear şi de agrement în actualul ştrand Ioşia, iar pentru a fi atins e clar că stabilimentul trebuie reconstruit.

Cum întreg cartierul Ioşia Nord stă pe un uriaş rezervor de apă geotermală, aceasta va fi în centrul proiectului. "Apa are temperatura de 110-120 de grade, peste media zăcământului din Oradea. Conţine ioni de calciu şi magneziu, folosiţi în tratarea bolilor de piele şi a afecţiunilor sistemului osos", explică Marcel Boloş, directorul DMPFI. În plus, apa geotermală oferă o senzaţie de relaxare greu de atins altfel. Drept urmare, proiectul prevede ca noul complex să ofere turiştilor o combinaţie între turismul medical şi cel de agrement, însă cu accent pe baza de tratament.

De la diagnostic la vindecare

Toate cele opt bazine ale ştrandului vor fi modernizate şi vor avea sisteme de clorizare şi de filtrare, iar trei dintre ele vor fi adaptate la necesităţile curelor cu apă geotermală. De asemenea, va fi construită o nouă clădire care va cuprinde întreaga componentă medicală a complexului.

Ridicat pe două etaje, centrul medical va avea 40 de paturi, împărţite în 10 camere cu câte două paturi şi 20 cu unul singur. În regim spitalicesc se va face diagnosticarea şi evaluarea pacienţilor, balneofizioterapie, termoterapie, kinetoterapie, electroterapie, vacuum, termoterapie. Centrul va avea şi dotările necesare, adică aparatura specifică tratamentelor.

Baza va funcţiona şi în regim semi-deschis, adică de ambulatoriu, pentru pacienţii care necesită tratament de kinetoterapie şi hidroterapie. De asemenea, va avea şi un circuit deschis, care va cuprinde centrul SPA şi bazinele exterioare, accesibil atât pacienţilor, cât şi oricăror turişti.

Răsfăţ pentru toţi

Centrul SPA va avea jacuzzi, saună, hamam (baie turcească), cabinete de masaj, fitness, solar, servicii de estetică şi sală de gimnastică medicală. De asemenea, centrul va organiza cursuri de înot, gimnastică în apă şi activităţi pentru copii. Bazinele exterioare vor fi dotate cu tobogane, însă nu la fel de mari precum cele care vor apărea în Ştrandul Municipal, şi el supus modernizării. "Ştrandul Municipal e axat pe turismul de agrement, în timp ce ştrandul Ioşia pe cel medicinal. Însă trebuie să oferi pacienţilor şi o sursă de relaxare", precizează Boloş.

Costul investiţiilor se ridică la 10 milioane de euro, însă municipalitatea va înscrie proiectul la accesarea de fonduri europene de îndată ce axa de finanţare va fi deschisă. "Acest lucru se va întâmpla în decembrie, dar trebuie să fim pregătiţi şi rapizi, pentru că e concurenţă mare", spune şeful DMPFI. Oradea are şanse mari să obţină banii, întrucât are tradiţie în utilizarea apei geotermale. Şi, chiar dacă va dura până când Geo Sana Dome Ioşia va deveni realitate, aşteptarea merită. Oradea nu doar că va atrage turişti, ci şi îşi va putea răsfăţa şi propriii locuitori, care acum plătesc pentru servicii similare vecinilor maghiari...


WELLNESS NYMPHEA
Şi Ştrandul Municipal se "rebranduieşte"

Tot cu scopul de a atrage turişti, municipalitatea a pregătit un proiect de modernizare şi pentru actualul Ştrand Municipal, care se va numi Complexul Wellness Nymphea. Acesta va fi axat pe turismul de agrement bazat tot pe resursa de apă geotermală, urmând să aibă jocuri de apă, hidrobiciclete, caiac, jacuzzi, SPA. Ocupând amplasamentul actualului ştrand, complexul Nymphea se va extinde, municipalitatea dorind ca prin serviciile oferite aici să-i recupereze pe orădenii care merg încolonaţi spre Hajduszoboszlo.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
romaneste
initiativa de laudat, cu o mica reclamatie: cand se vor gasi si niste denumiri romanesti la aceste obiective importante, care sa ne reprezinte???
Postat 31 Martie 2011, 16:24 de bubu
groapa mizerabila
in sfirsit ca mai sint si oameni normali si ca se scimba aceasta balta mizerabila in ceva mai civilizat care functiona pe gatis pentru foarte multi care nu meritau asta ba mai mult veneau si saraci cu taxiul sau cu gipul
Postat 30 Martie 2011, 20:04 de jony
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON