URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2011, 10:35

Viaţă pentru Oradea: Oraşul e printre puţinele din România care se apropie de normele europene privind suprafeţele de spaţiu verde

Viaţă pentru Oradea: Oraşul e printre puţinele din România care se apropie de normele europene privind suprafeţele de spaţiu verde RELAXARE ÎN ISTORIE. În jurul Cetăţii, municipalitatea a amenajat două mari parcuri care îndeamnă la relaxare. Verdele proaspăt ce învăluie fortăreaţa de puţin timp se potriveşte perfect cu vatra în care s-a născut oraşul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deciziile prietenoase cu mediul au ajuns indispensabile pentru orice oraş care se vrea iubit de locuitori şi de turişti deopotrivă.

În ultimii ani, municipalitatea orădeană s-a străduit să ofere viaţă lungă oraşului, dar şi o frumuseţe verde, adăugată celei formate de ansamblul arhitectural şi el foarte special. Totodată, hotărârile de modernizare a urbei ţin cont şi de factorul eco. Pentru că nu poţi spera la un viitor prosper fără a te asigura, în primul rând, că vei mai avea un viitor...

Verde "numărat"

Fără doar şi poate, un oraş plăcut trebuie să fie curat, cât mai puţin poluat şi să aibă soluţii de atenuare a factorilor care creează disconfort cetăţenilor ori care chiar îi îmbolnăvesc. Din această perspectivă ecologistă, Oradea a avut parte în ultimii ani de mai mult progres ca oricând.

Cadastrul verde realizat la comanda municipalităţii a relevat că municipiul se apropie de minimul impus de lege, adică 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare cetăţean. "Stăm bine. Oradea are 25 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, iar asta este una dintre cele mai bune situaţii din România", precizează primarul Ilie Bolojan.

Conform măsurătorilor, la o suprafaţă administrativă de 11.610 hectare de teren, municipiul are 501 hectare de zone verzi amenajate, 66 hectare de zone verzi degradate şi 87 hectare de cimitire.

Prietenoşi cu mediul

În această situaţie s-a ajuns pentru că numărul zonelor verzi amenajate a crescut semnificativ în fiecare din ultimii trei ani. Dacă în 2007 în oraş s-au amenajat spaţii verzi pe o suprafaţă totală de aproape 20.000 de metri pătraţi, în acest an aria totală amenajată e dublă!

La acest lucru au contribuit şi amenajările malurilor Crişului Repede, făcute printr-un parteneriat între Primăria Oradea şi Administraţia Bazinală de Apă Crişuri. Acum, oraşul aproape că poate fi străbătut dintr-un capăt în altul, în plimbare, pe malurile râului.

Parcuri mari înfiinţate" în ultimii trei ani sunt Seleuş şi Olosig, care din foste cimitire s-au transformat în oaze de relaxare de peste 40.000 de metri pătraţi. În plus, parcul Olosig trece printr-un proces de extindere, urmând ca la finalizarea lucrărilor să aibă şi alei pentru jogging, piste pentru biciclişti şi terenuri de sport.

Pe bani europeni

Zone verzi importante apărute în ultimii trei ani sunt şi parcurile dendrologice din jurul Cetăţii. Cu arbuşti de tot felul, ba chiar şi cu lacuri artificiale, aceste zone sunt preferate de îndrăgostiţi, dar şi de părinţi bucuroşi că-şi pot lăsa copiii să zburde în aer liber, altundeva decât între betoane. De altfel, întreaga Cetate e cuprinsă într-un proiect european de revitalizare, prin care va fi complet renovată, urmând să devină un punct cheie în circuitul turistic al oraşului. Proiectul are o valoare de peste 36 de milioane de lei, din care 28 de milioane sunt bani nerambursabili.

Tot pe bani europeni va fi construită noua centrală de termoficare a oraşului. Municipalitatea a optat pentru cea mai nepoluantă variantă, centrala pe gaz, ale cărei emisii sunt substanţial reduse faţă de cele ale unui sistem pe bază de cărbune. În plus, se atrage de la UE o sumă uriaşă, 95% din cei peste 70 de milioane de euro necesari proiectului fiind fonduri nerambursabile.

Rădăcini pentru Oradea

Un oraş viu şi fericit trebuie să respire, iar pentru asta are nevoie de copaci care să purifice aerul respirat de fiecare în parte. Dintre toate campaniile de plantări din ultimii ani, cea mai amplă a avut loc în 2010, când în oraş au fost "înrădăcinaţi" peste 6.000 de puieţi, atât de către firme anume angajate de municipalitate, cât şi de orădenii înscrişi voluntar în campania organizată de Primărie, care le-a oferit gratuit mii de puieţi.

Oradea a prins rădăcini şi în acest an, când în două campanii de plantări - de primăvară şi de toamnă - s-au sădit 1.400 de arbori şi arbuşti. Acestora li se vor adăuga alte 140 hectare de pădure care vor fi sădite în jurul municipiului, printr-un proiect al Primăriei finanţat de Administraţia Fondului de Mediu.

Pentru a creşte suprafaţa de spaţii verzi amenajate, Primăria mai are în evaluare la Comisia Europeană şi un proiect de realizare a unei grădini botanice în aer liber pe Dealul Ciuperca şi a unui parc uriaş în zona Salca.

Pe două roţi

Şi, pentru ca tabloul să fie complet, municipalitatea a demarat realizarea mai multor piste de biciclete. Una va lega oraşul de vecinii maghiari, mergând din centrul oraşului până în Berettyoujfalu, pe o distanţă totală de 35 de kilometri. O altă pistă urmează să fie amenajată pe malul pârâului Peţa, pe o porţiune lungă de 10 kilometri, care va lega două cartiere importante: Rogerius şi Nufărul.

Cu toate aceste argumente, Primăria e convinsă că oraşul poate câştiga concursul Capitala Verde a României, o competiţie organizată de URBB Tuborg România în parteneriat cu Ministerul Mediului. Şi, chiar dacă unele dintre proiecte sunt încă în fază incipientă, e cert că în viitorul apropiat orădenii vor avea şi mai multe motive să se bucure de oraşul în care locuiesc.


VOCEA STRĂZII
Merită sau nu Oradea să devină o capitală verde a ţării?

02 Lavinia Lasc.jpgCred că merită să fie capitala ecologică. Mai ales că s-a amenajat şi Cetatea, cu foarte multe locuri verzi, iar parcurile sunt foarte frumoase.
Lavinia Lasc (foto), 24 de ani, economist

Da, merită. Oradea este cel mai frumos oraş din România. Ajunge să mergi în oraşele din jur ca să îţi dai seama de acest lucru.
Leitay Gyula, 51 de ani, pensionar

02 Ioana Chis.jpgEu cred că Oradea este un oraş bine îngrijit. Sunt o mulţime de parcuri frumoase şi bine întreţinute, iar pomi se plantează mereu.
Ioana Chiş (foto), 18 ani, elevă

Deocamdată, nu cred că suntem îndreptăţiţi la un asemenea titlu. Lucrurile însă se schimbă vizibil şi cred că suntem pe calea cea bună.
Nicolae Ardelean, 43 de ani, frigotehnist

02 Maria Ilisie.jpgOradea arată foarte bine de o vreme, pentru că s-au făcut o mulţime de lucruri în materie de ecologie. Eu cred că merită.
Maria Ilisie (foto), 59 de ani, pensionar

Da şi nu. Pentru că nu toate parcurile sunt îngrijite aşa cum ar trebui şi este cam multă mizerie pe jos. S-au făcut unele progrese, dar nu e suficient.
Alexandru Bejan, 18 ani, elev

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Incredibil
Nu imi vine sa cred ca citesc asa cea in anul 2011. Ceausescu a murit. Voi nu ati aflat inca?
Postat 14 Noiembrie 2011, 17:08 de Marin
punguta cu 2 saci
Asociatia da 5 ori 2 saci de frunze berere...
Postat 13 Noiembrie 2011, 12:58 de turbanu
?
asta e articol comandat de primarie sau publicitate mascata? unde s-au creat spatii verzi in ultimii ani? doar se taie pomii, avem un oras condus de niste derbedei. pentru ce au facut cu malul Crisului ar face puscarie in oricare tara civilizata!
Postat 13 Noiembrie 2011, 12:16 de AB
Sa fim corecti, daca se poate!
Sa fim corecti, daca se poate! Un pas spre normalitate nu inseamna ca am intrat in randul tarilor europene. S-au plantat multi pomi in Oradea. Cati s-au uscat de nepasarea noastra si a Primariei? Au fost amenajate spatii verzi, dar numeni nu le ingrijeste. Exista loc de mai bine.
Postat 13 Noiembrie 2011, 09:49 de safe
shi
Crisul curge monoton / printre maluri de beton / Nu putem uita / ce frumos cadea / frunza moarta a visului / jos pe apa Crisului...
Postat 11 Noiembrie 2011, 23:43 de turbanu
@ comunistu
Dragule, te rog sa ma ierti ca am uitat un cuvant - nu am scris un cuvant gresit, cum sperai tu. "voi ii imbolnaviti si-i OMORATI pe oameni de dragul banilor" am vrut sa scriu. E corect acum? Dar te intreb: e corect sa tai sute de copaci si sa minti ca amenajezi spatii verzi? Nu te obosi sa raspunzi, am citit comunicatele voastre. Ati amenajat spatii verzi pe malul Crisului (taind arborii), amenajati gradina zoologica taind copacii. Apoi va laudati ca mariti suprafata de spatiu verde. Stiti ca daca ati introduce in intravilanul Oradiei toata suprafata Bihorului ar fi 1000 de mp de spatiu verde pe cap de locuitor al Oradiei? Va rog, faceti demersurile necesare in acest sens, modificarile din hartii au fost geniale. O multime de prosti va cred. Dar nu toti oradenii sunt prosti.
Postat 11 Noiembrie 2011, 17:39 de Sandu
Io
Mai , Io ! Unde ai fost tu in strainatate si ai vazut astfel de parcuri ingradite cu grilaje si cu orar de functionare ? Si unde mai pui ca le tot facem si spargem de 3 ani , dar pe alti bani de fiecare data . Tu si cu florin cred ca sunteti din alta lume sau platiti ca "aplaudaci" ai Bolovanului !
Postat 11 Noiembrie 2011, 14:33 de marian
@sandu
Ce bine ar fi daca ai mai invata tu putina gramatica si pe urma sa vii sa-ti lasi comentariile pe-aici ;)
Postat 11 Noiembrie 2011, 14:29 de Comunistu
@ florin
Sunteti in unele privinte mai prosti si mai rai ca si comunisti. Aia omorau omul din motive ideologice, voi ii imbolnaviti si-i pe oameni de dragul banilor. Sa aveti nevoie toti banii pe care ii faceti furand de la minunatele lucrari, cum e cea de pe malul Crisului! Greata maxima!
Postat 11 Noiembrie 2011, 13:04 de Sandu
ma bucur
ma bucur ca la oradea se incearca dar mai au de lucrat la estetic, dar daca mergi in tari civilizate vezi ca la oradea parcurile arata ca si cele mai urate parcuri din aceste tari, daca mergi in parcul 1 Decembrie vezi cate un smoc de iarba de ici colo pe cand in alte tari tot e verde au covoare de gazon:P,
Postat 11 Noiembrie 2011, 12:30 de Io
bravo
sa vezi acum ce-o sa mai urle senilii care se dau ecologisti ca manipulati populatia care nu-i asa e oarba si nu vede cam cat s-a plantat in orasul asta de cand e bolojan primar. asa-numitii ecologisti au vazut doar ca s-au taiat 10 copaci putrezi, ca s-au plantat 3.000 in locul lor n-au mai vazut.
Postat 11 Noiembrie 2011, 11:45 de florin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON